5 απλά βήματα και το κασμίρ πουλόβερ σου θα μοιάζει μια ζωή με καινούργιο

Το κασμίρ είναι το πιο απαλό και πολυτελές πλεκτό από όλα, αλλά η φροντίδα του δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρη. Αυτός ο οδηγός λοιπόν είναι εδώ για να σε βοηθήσει να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του για όσο περισσότερο γίνεται.

Elle 13 Δεκ. 21
5 απλά βήματα και το κασμίρ πουλόβερ σου θα μοιάζει μια ζωή με καινούργιο
Cover Photo: Jeremy Moeller/Getty Images

Τον χειμώνα λατρεύουμε τα πλεκτά, εξάλλου είναι η εποχή τους. Κανένα όμως δεν είναι πιο αγαπημένο από το κασμίρ, το οποίο είναι αναμφισβήτητα το πιο απαλό και πολυτελές από όλα. Φτιαγμένο από το τρίχωμα των κατσικιών κασμίρ, το ύφασμα αυτό είναι εδώ και χρόνια το πιο δημοφιλές στον κόσμο των πλεκτών. Ωστόσο, η ιδιαίτερα ευαίσθητη σύνθεση του κάνει την φροντίδα του απαιτητική. Γι’αυτό αν θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του αγαπημένου μας πουλόβερ, αυτός ο οδηγός αναδεικνύεται σε περισσότερο από απαραίτητος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνεις το κασμίρ;

Σαν γενικός εμπειρικός κανόνας, το πλύσιμο στο χέρι είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογή. Επέλεξε ένα εξειδικευμένο απορρυπαντικό κατάλληλο για μαλλί και διέλυσε το εντελώς σε κρύο νερό. Ποτέ μην στρίβεις ή στύβεις τα υφάσματα, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει τις ίνες και να αλλάξει το σχήμα του ρούχου, απλώς κούνησε το απαλά και πίεσε μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό. Εάν χρησιμοποιείς πλυντήριο ρούχων, επέλεξε πάλι ένα εξειδικευμένο απορρυπαντικό για μαλλί και ένα σύντομο πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας (20-30 C), με αργό στύψιμο 400 rpm και καλό είναι να βάλεις το ρούχο σου μέσα σε ένα ειδικό διχτάκι για πλυντήρια ρούχων.

Πόσο συχνά χρειάζεται πλύσιμο το κασμίρ;

Για να παρατείνεις πραγματικά τη διάρκεια ζωής του κασμίρ σου, μην το πλένεις μετά από κάθε χρήση, μπορείς να το φορέσεις άνετα για 7-10 φορές. Σκέψου το ενδεχόμενο καθαρισμού ή το φρεσκάρισμα με ένα σπρέι πλυντηρίου για να το κρατά ενδιάμεσα από τις πλύσεις και προσπάθησε να το πλένεις πλήρως μόνο όταν το χρειάζεσαι πραγματικά.

κασμίρ

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώσεις το κασμίρ;

Για να στεγνώσεις το κασμίρ, γυρίστε το ρούχο από μέσα προς τα έξω και εναπόθεσε το σε μια καθαρή πετσέτα, προτού ξαναβρεί το φυσικό του σχήμα. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να το πετάξεις στο καλοριφέρ ή το στεγνωτήριο, αυτές οι άμεσες πηγές θερμότητας μπορούν πραγματικά να καταστρέψουν και να συρρικνώσουν τις ίνες του κασμίρ σου, οπότε δώσε προτεραιότητα στο να στεγνώσει φυσικά, όποτε είναι δυνατόν. Μόλις το κασμίρ σου στεγνώσει, μπορείς να το ατμίσεις ελαφρά με ένα δροσερό σίδερο ή να ισιώσεις τις ρυτίδες του με ένα σπρέι πλυντηρίου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης κασμίρ;

Να είσαι προσεκτική όταν αποθηκεύεις το κασμίρ, προσπάθησε να αποφύγεις να το κρεμάσεις για να μην παραμορφωθεί και αντ’ αυτού δίπλωσε το σε μια συρταριέρα ή σε ένα ράφι. Εάν πρέπει να το αποθηκεύσεις για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, φύλαξε το σε ένα αεροστεγές δοχείο με ροκανίδια από ξύλο κέδρου για να αποφύγεις τη μούχλα και τους σκώρους.

Πώς αφαιρέσεις τους κόμπους από το κασμίρ;

Ανεξάρτητα από το πόσο ακριβό μπορεί να είναι το κομμάτι κασμίρ σου, αναπόφευκτα θα σχηματίσει κόμπους, οι οποία είναι φυσαλίδες στην επιφάνεια του υφάσματος που γίνονται όταν μερικά από τα λεπτότερα υφάσματα χαλαρώνουν και μπερδεύονται μεταξύ τους. Είναι μια φυσική συνέπεια της φθοράς, όχι ένα σημάδι ποιότητας. Απλώς αφαίρεσαι τους με το χέρι ή χρησιμοποιώντας μια χτένα από κασμίρ, φροντίζοντας να απλώσεις το πλεκτό σου σε μία επίπεδη επιφάνεια και να το κρατάς τεντωμένο καθώς χτενίζεις τις ίνες του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT