Σκέφτεσαι το επόμενο ταξίδι σου; Πήγαινε στο Όσλο που λειτουργεί πλέον η πρώτη βιβλιοθήκη μόδας

Η Elise By Olsen άνοιξε την πρώτη βιβλιοθήκη μόδας του κόσμου στο Όσλο.

Elle 02 Ιαν. 23
Σκέφτεσαι το επόμενο ταξίδι σου; Πήγαινε στο Όσλο που λειτουργεί πλέον η πρώτη βιβλιοθήκη μόδας

Το όρμα της Elise by Olsen για μια βιβλιοθήκη μόδας έχει πλέον σάρκα και οστά. Η πρώτη Διεθνής Βιβλιοθήκη Έρευνας για τη Μόδα άνοιξε πριν λίγες μέρες τις πόρτες στο Όσλο στον ειδικό χώρο “Stasjonsmesterboligen” των 55.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του νεόκτιστου και διάσημου Εθνικού Μουσείου Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού στη Νορβηγία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @fashionresearchlibrary

Η μόλις 23 ετών Elise ξεκίνησε να εκδίδει το δικό της περιοδικό νεανικής κουλτούρας στα 13 της, Recens Paper, ενώ αυτή τη στιγμή, εκτός από ιδρύτρια της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Έρευνας για τη Μόδα είναι η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Wallet. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elise By Olsen (@elisebyolsen)

Το πιο φιλόδοξο πρότζεκ της μέχρι σήμερα, υπήρξε η σύσταση μιας βιβλιοθήκης μόδας με κάθε είδους έντυπο υλικό που σχετίζεται με αυτή, περιοδικά, ειδικές εκδόσεις, βιβλία, προσκλήσεις από επιδείξεις, από το 1970 μέχρι και σήμερα. Η Elise επιχειρεί μια προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας της μόδας ως πολιτιστικό προϊόν,όχι μόνο για να διατηρήσει το παρελθόν της, αλλά και για να κατανοήσει το παρόν της και να συμβάλει στο μέλλον της.

Για την ίδια, όπως αναφέρει στο σημείωμα που υπογράφει στο επίσημο site της βιβλιοθήκης, “Η μόδα είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μας αντικείμενα – μια έκφραση των αξιών και των γοητευτικών μας ιδεών και μια εντύπωση μιας χρονικής στιγμής με κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Ωστόσο, επειδή μεγάλο μέρος των εντύπων της δημιουργείται για εμπορικούς ή άτυπους σκοπούς, σπάνια λαμβάνει την ενδελεχή μελέτη που της αξίζει. Τελικά, υπάρχει ανάγκη για πνευματικό εγχείρημα, νέες αφηγήσεις και ένα υγιές συλλογικό περιβάλλον που να αλληλεπιδρά με την πραγματική παραγωγή και τοποθέτηση της μόδας”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @fashionresearchlibrary


Το ψηφιακό ταξίδι της βιβλιοθήκης έχει ήδη ξεκινήσει από το 2020 και αποτελεί μια δωρεάν, παγκοσμίως προσβάσιμη πηγή όχι μόνο για τους ερευνητές της μόδας, αλλά και τους λάτρεις της. 

Τα θεμέλια της βιβλιοθήκης μόδας βασίζονται σε μια αρχική δωρεά 5.000+ τεμαχίων σύγχρονων εντύπων που χρονολογούνται από το 1975 έως σήμερα. Περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, lookbooks, προσκλήσεις για επιδείξεις, εικονογραφήσεις, εφήμερα, που αποκτήθηκαν από διάφορους ιδιώτες συλλέκτες. Η συλλογή θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέσω περαιτέρω δωρεών από διεθνείς οίκους μόδας, εκδότες και επαγγελματίες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @fashionresearchlibrary


Η έκθεση με την οποία εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη μόδας, “For Immediate Release: The Art of the Press Release”, περιλαμβάνει υλικό από τους Maison Martin Margela, Alessandro Michele, Walter Van Beirendonck, Prada, Mowalola, Sunnei, Virgil Abloh, Angelo Figus, Comme des Garçons μεταξύ άλλων. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: