Το Swatch Art Journey φέρνει αριστουργήματα Τέχνης στον καρπό μας

Η Συλλογή Swatch Art Journey μόλις κυκλοφόρησε. Το ELLE.gr παρακολούθησε το launch της με ενδιαφέρον και συγκίνηση.

Φιλίππα Δημητριάδη 15 Μαρ. 23
Το Swatch Art Journey φέρνει αριστουργήματα Τέχνης στον καρπό μας

Υπάρχει κάτι πολύ μοναδικό που συνδέει έναν άνθρωπο με ένα έργο Τέχνης ακόμα κι αν δεν το έχει ποτέ από κοντά. Η εικόνα ενός έργου μπορεί να «του μιλήσει», ακόμα και μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, ακόμα και σαν αποτέλεσμα αναζήτησης στις εικόνες του Google. Αν δε, έχει την ευκαιρία να το δει από κοντά, τότε δοκιμάζει πρωτόγνωρα κι έντονα συναισθήματα. Ίσως, για μερικούς ανθρώπους η θέαση ενός αγαπημένου τους έργου από κοντά, να είναι κι ένα από τα μεγαλύτερα “to do” στη λίστα της ζωής τους. Δεν μπορεί, όλα τα παραπάνω, να μην υπάρχουν στο μυαλό της σχεδιαστικής ομάδας της Swatch που αποφάσισε – όχι για πρώτη φορά στην ιστορία της – να φέρει εμβληματικά έργα από τα ατελιέ των καλλιτεχνών και τους τοίχους των μουσείων στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσα από τη συλλογή Swatch Art Journey.

Όταν η τέχνη συναντάται με τον κόσμο της Swatch συμβαίνουν συναρπαστικά πράγματα και, από το ξεκίνημά της ακόμη, η Swatch επινοεί νέους τρόπους για να φέρει περισσότερη τέχνη στη ζωή των ανθρώπων. Η αγάπη της Swatch για την τέχνη ξεκίνησε το 1985, με το πρώτο από μια μεγάλη σειρά ρολογιών Art Special. Αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους εκδημοκρατισμού του κόσμου της τέχνης, η Swatch ένωσε τις δυνάμεις της με παγκοσμίως φημισμένα μουσεία για να αναδημιουργήσει μερικά από τα πιο επιβλητικά έργα τέχνης στο πλαίσιο της νέας της σειράς Museum Journey.

Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ (2018) και το Thyssen-Bornemisza Museum στη Μαδρίτη (2018) ήταν οι πρώτοι χώροι που άνοιξαν τις πόρτες τους στη Swatch, ενώ πολύ γρήγορα ακολούθησαν το Musée du Louvre στο Παρίσι (2019), το MoMA στη Νέα Υόρκη (2021) και το Centre Pompidou στο Παρίσι (2022).

Το 2023 σηματοδοτεί το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο του Swatch Art Journey, καθώς από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τον Μάιο θα κυκλοφορήσει μια σειρά πέντε capsule συλλογών. Ολόκληρη αυτή η σειρά είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι σε διάφορες στιγμές της ιστορίας της τέχνης, από τον Botticelli μέχρι τον Lichtenstein, ενώ δεν θα μπορούσε παρά να έχει τη χαρακτιριστική υπογραφή της Swatch με απρόσμενες λεπτομέρειες. Η Swatch, με το παιχνιδιάρικα προκλητικό στυλ της, αναδημιουργεί δέκα αριστουργήματα στα χαρακτηριστικά της μοντέλα GENT και NEW GENT: έχουν όλα σχεδιαστεί προς τιμήν καλλιτεχνών που δεν φοβούνταν να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

Το ELLE παρακολούθησε το τρυφερό lauch της συλλογής με οικοδεσπότες τους Alain Villard, CEO της Swatch και Carlo Giordanetti, CEO του Swatch Art Peace Hotel, με μεγάλο ενδιαφέρον και είδε τον αυθεντικό ενθουσιασμό των ανθρώπων της Swatch για αυτό το καινούργιο ταξίδι μέσα από τέσσερις (από τις πέντε) capsule συλλογές με την παρουσία εκπροσώπων από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα από το MoMA, το Magritte Foundation, τις Uffizi Galleries και το Louvre Abu Dhabi που βοήθησαν στα αποκαλυπτήρια της συλλογής μέσα στα εκπληκτικά θεματικά «δωμάτια» που δημιουργήθηκαν για το εκάστοτε ρολόι.

swatch_art_journey_launch_oi_oikodepostes

Οι οικοδεσπότες της παρουσίασης της συλλογής Swatch Art Journey Alain Villard, CEO της Swatch και Carlo Giordanetti, CEO του Swatch Art Peace Hotel

Γνωρίστε τη συλλογή Swatch Art Journey

Swatch X MoMA

Swatch Art Journey

Η Swatch συνεργάζεται ξανά με το MoMA, αυτή τη φορά για να τιμήσει τον θρυλικό Αμερικανό καλλιτέχνη της pop art Roy Lichtenstein και πιο συγκεκριμένα την 100η επέτειο από τη γέννησή του. Δύο γεμάτα ζωντάνια ρολόγια με θέμα έργα τέχνης από τη συλλογή του MoMA, τα οποία συνδυάζουν τη μοναδική τέχνη του στο στυλ κόμικ και τις μονοχρωματικές χαρακτηριστικές κουκκίδες του με το παιγνιώδες πνεύμα και τη δημιουργικότητα της Swatch είναι τα πρώτα δημιουργήματα που παρουσιάζονται.

REVERIE by ROY LICHTENSTEIN, THE WATCH

Swatch Art Journey Swatch Art Journey

Swatch Art Journey

Ο πρώιμος ενθουσιασμός του Lichtenstein με τη μουσική τζαζ τον ενέπνευσε για μια σειρά εμβληματικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του Reverie (1965). Η διάσημη φράση στο έργο «The melody haunts my reverie» (Η μελωδία στοιχειώνει τον ρεμβασμό μου) αποτυπώνεται στη θηλιά με το συννεφάκι με τα λόγια, ενώ το καναρινί λουράκι θυμίζει τα ξανθιά μαλλιά της γυναίκας.

GIRL by ROY LICHTENSTEIN, THE WATCH

Swatch Art Journey Swatch Art Journey Swatch Art Journey

Η έφεση του Lichtenstein στην καινοτομία τον οδήγησε να σχεδιάσει ένα περιστρεφόμενο καβαλέτο και να επινοήσει τη διάσημη τεχνική του με τις χαρακτηριστικές κουκκίδες που αποτυπώνονται στην πίσω πλευρά του λουριού αυτού του ρολογιού. Η δύναμη ενός χαμόγελου είναι υπνωτική και η Swatch αναπαράγει το διάσημο έργο Girl (1963), με την ξανθιά γυναίκα στο προσκήνιο.

Τα δύο ρολόγια Swatch X MoMA θα διατίθενται στα καταστήματα Swatch, στο Swatch.com, στα MoMA Design Stores και στο store. moma.org από τις 16 Μαρτίου 2023.

Swatch X Magritte

Swatch Art Journey

Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος René Magritte είναι γνωστός για την ονειρώδη, γεμάτη φαντασία αισθητική και τα υπαινικτικά σύμβολα (για παράδειγμα, το κλασικό αγγλικό καπέλο και τις πίπες). Για να τιμήσει την 125η επέτειο από τη γέννηση του καλλιτέχνη, η Swatch δημιούργησε δύο ρολόγια στα οποία οι διασημότεροι πίνακές του μετασχηματίζονται σε τέχνη που μπορεί να φορεθεί στον καρπό.

LE FILS DE L’HOMME by RENÉ MAGRITTE

Swatch Art Journey Swatch Art Journey Swatch Art Journey

Διασκεδαστικό γεγονός: κάποιοι λένε ότι τα περισσότερα διάσημα έργα του Magritte ήταν αυτοπροσωπογραφίες, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα «The Son of Man» του 1964, στον οποίο απεικονίζεται το πρόσωπο ενός ανθρώπου με κλασικό αγγλικό καπέλο, κρυμμένο πίσω από ένα αιωρούμενο πράσινο μήλο. Στο λουράκι αναγράφεται η φράση «Ceci est une Swatch avec une pomme» (Αυτό είναι ένα Swatch με ένα μήλο) ⎯μια παιγνιώδης αναφορά στη διάσημη φράση του καλλιτέχνη «Ceci n’est pas une pipe» (Αυτή δεν είναι μία πίπα).

LA TRAHISON DES IMAGES by RENÉ MAGRITTE

Swatch Art Journey Swatch Art Journey Swatch Art Journey

Για τον Magritte, το λογοπαίγνιο ήταν εξίσου σημαντικό με τις εικόνες, και το έργο του «The Treachery of Images» του 1929 είναι ένα τέτοιο διάσημο παράδειγμα. Στο λουράκι περιλαμβάνεται η φράση «Ceci est une Swatch» (Αυτό είναι ένα Swatch) και η φράση «Ceci n’est pas une pipe» (Αυτή δεν είναι μία πίπα) του πρωτότυπου έργου. Το παιχνιδιάρικο στυλ της συσκευασίας κάνει την όλη εμπειρία σουρεαλιστική, συνδέοντάς τη με το Νταντά, και, έτσι, απολύτως μέσα στο πνεύμα της Swatch.

Τα δύο ρολόγια Swatch X Magritte θα διατίθενται στα καταστήματα Swatch και στο Swatch.com από τις 16 Μαρτίου 2023.

Swatch X LE GALLERIE DEGLI UFFIZI

Swatch Art Journey

Μπορεί το διάσημο ίδρυμα Le Gallerie degli Uffizi, γνωστό για την πλούσια συλλογή αριστουργημάτων της Αναγέννησης, να φιλοξενεί τα έργα «Allegory of Spring» και «The Birth of Venus» του μοναδικού Sandro Botticelli στην ίδια αίθουσα, αλλά, τώρα, όλοι μπορούν να τα φορέσουν και τα δυο στον καρπό τους!

ALLEGORIA DELLA PRIMAVERA by SANDRO BOTTICELLI

Swatch Art Journey Swatch Art Journey Swatch Art Journey

Η φύση ήταν μια σπουδαία πηγή έμπνευσης για τον Ιταλό, καθώς στους πίνακες «Allegoria della Primavera» ή «Allegory of Spring» απεικονίζονται τουλάχιστον 138 διαφορετικά είδη φυτών, μερικά από τα οποία εμφανίζονται και σε αυτό το Swatch. Στο λουράκι απεικονίζεται η Φλόρα, θεά των λουλουδιών, στολισμένη με βιολέτες, κενταύρια, αγριοφράουλες και μύρτιλο, μέσα στα εσπεριδοειδή – ένας διαχρονικός φόρος τιμής στη φύση και την ομορφιά.

NASCITA DI VENERE by SANDRO BOTTICELLI

Swatch Art Journey Swatch Art Journey Swatch Art Journey

Το έργο «The Birth of Venus» (περίπου 1486), που προοριζόταν να κρέμεται πάνω από το συζυγικό κρεβάτι, φυλάσσονταν πίσω από κλειστές πόρτες για μισό αιώνα! Η ποιότητα της αναπαραγωγής της υφής του πρωτότυπου πίνακα από τη Swatch είναι καταπληκτική. Στο καντράν εμφανίζονται ο θεός των ανέμων, ο Ζέφυρος και η θεά της αύρας, η Αύρα, που καθοδηγούν απαλά την Αφροδίτη προς την ακτή,ενώ το λουράκι καλύπτεται από το καταπληκτικά όμορφο πρόσωπό της και ροζ τριαντάφυλλα.

Τα δύο ρολόγια Swatch X LE GALLERIE DEGLI UFFIZI θα διατίθενται στα καταστήματα Swatch και στο Swatch.com από τις 13 Απριλίου 2023

Swatch X LOUVRE ABU DHABI

Swatch Art Journey

Στο πλαίσιο μιας μοναδικής συνεργασίας με το Louvre Abu Dhabi, η Swatch κυκλοφορεί ένα εντυπωσιακό ρολόι που φέρνει σε επαφή δύο κόσμους: το επιβλητικό και εμβληματικό ιαπωνικό έργο τέχνης του Katsushika Hokusai και το διάσημο σοφιστικέ τεχνούργημα Astrolabe του Muhammad ibn Ahmad al-Battûtî.

THE GREAT WAVE OFF KANAGAWA BY KATSUSHIKA HOKUSAI & THE ASTROLABE

Swatch Art Journey Swatch Art Journey Swatch Art Journey

Ο Hokusai αποδεικνύει ότι η δημιουργικότητα δεν έχει ημερομηνία λήξης, καθώς ήταν 60 ετών όταν σχεδίασε τη διασημότερη εκτύπωσή του «Under the Wave off Kanagawa», στο πλαίσιο της εμβληματικής ιαπωνικής σειράς «Thirty-six Views of Mount Fuji». Αυτό το Swatch σε τόνους μπλε Πρωσίας, που προέρχονται απευθείας από το έργο του Hokusai, περιβάλλεται από την προκλητική βούληση των ανδρών να εξερευνήσουν τους ωκεανούς και το άπειρο, να έρθουν σε άμεση επαφή με τη δύναμη της φύσης, το νερό και τον νυχτερινό ουρανό.

Στο καντράν και την μπροστινή όψη του λουριού του ρολογιού περιλαμβάνεται μια εικόνα σε κοντινό πλάνο του υψωμένου κύματος, η οποία παίζει έξυπνα με την προοπτική με σκοπό να κάνει το πιο επιβλητικό βουνό της Ιαπωνίας να φαίνεται σαν ένας μικρός τριγωνικός λόφος στο κοίλωμά του. Στην πίσω πλευρά απεικονίζονται στοιχεία από τον Αστρολάβο, ένα θαύμα της ανθρωπότητας, μια επίπεδη προβολή του νυχτερινού ουρανού που χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό της θέσης των αστέρων και τον προσδιορισμό της ακριβούς ώρας της ημέρας.

Το ρολόι Swatch X LOUVRE ABU DHABI θα διατίθεται στα καταστήματα Swatch και στο Swatch.com από τις 13 Απριλίου 2023.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT