Cover photo: IMAXtree.com
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στραφεί όλο και περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά, στο online shopping. Αν και σαφώς, η πρακτική αυτή έχει πολλά θετικά, δεν υπάρχει ωράριο, μπορείς να το κάνεις από την άνεση του καναπέ σου και δεν χρειάζεται να περιμένεις σε καμία ουρά, το γεγονός ότι δεν μπορείς να δεις τα αντικείμενα από κοντά ή να τα δοκιμάσεις, όσον αφορά τα ρούχα, πριν προχωρήσεις στην αγορά τους σίγουρα είναι μεγάλο μειονέκτημα. Τώρα βάλε σε αυτήν την εξίσωση και την παράμετρο των vintage items και θα δεις τα περιθώρια λάθους να στενεύουν όλο και περισσότερο.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο όσον αφορά την εύρεση vintage κομματιών στο διαδίκτυο είναι το μέγεθος, το οποίο είναι εμφανώς ασυνεπές σε αυτήν την κατηγορία. Αν μάλιστα, κοιτάζεις μικρότερα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου ή άτομα που πωλούν second hand προϊόντα, δεν υπάρχει πάντα η επιλογή για επιστροφές. Πρόσθεσε την καθυστέρηση στους χρόνους αποστολής και οι διαδικτυακές αγορές γίνονται ένα παιχνίδι εικασίας για το πότε θα φτάσουν πραγματικά τα προϊόντα σου. Τα οφέλη, ωστόσο, είναι δελεαστικά. Είναι μια πιο βιώσιμη και συχνά πιο προσιτή επιλογή. Και δεν υπάρχει τίποτα σαν την ικανοποίηση της εύρεσης του τέλειου vintage τζιν. Για να τα καταφέρεις, ο Alex Stevens, ιδιοκτήτης του vintage καταστήματος St. Evens με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει αναπτύξει έναν αλάνθαστο οδηγό για να βρεις το καλύτερο τζιν χωρίς να το δοκιμάσετε ποτέ.
Ξέχνα το μέγεθος σου και μάθε τις διαστάσεις σου
«Αισθάνομαι ότι πολλά από αυτά συνήθως μας κάνουν να απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας και να νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς όταν δεν μας ταιριάζουν. Στο τέλος της ημέρας, δεν έχει να κάνει με εμάς ή το σχήμα του σώματός μας. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 10 μεγέθη παντελονιών, και αυτά τα 10 ακριβή μεγέθη υποτίθεται ότι πρέπει να μας καλύπτουν όλους», λέει ο Stevens.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επειδή το αριθμητικό μέγεθος είναι τόσο ασυνεπές – ειδικά στο τζιν – δεν πρέπει να κοιτάς τον αριθμό σε μια ετικέτα. «Μπορώ να φορέσω ένα 2 σε μια μάρκα και ένα 10 σε μια άλλη», λέει. Οι αγορές μόνο με το μέγεθος αυξάνουν την απογοήτευση για την εύρεση της σωστής εφαρμογής, επειδή υπάρχουν αρκετές μετρήσεις που αφορούν σε αυτό. Καλύτερα να ακολουθήσεις μεμονωμένες μετρήσεις: γοφών, μέσης (που αφορά το πού φοράς πραγματικά το παντελόνι σου και όχι τη φυσική σου μέση), καβάλου, εσωτερικής ραφής και μήκους από τη ζώνη μέχρι τον αστράγαλο. Το ανδρικό τζιν έρχεται σχεδόν πάντα με μετρήσεις μέσης και εσωτερικής ραφής. Εάν αγοράζεις vintage γυναικεία τζιν στο διαδίκτυο, οι πωλητές συνήθως μοιράζονται τις μετρήσεις. Διαφορετικά, μπορείτε να τις ζητήσεις.
Για να ξεκινήσεις. κοιτάξε πρώτα τη δική σου ντουλάπα. «Ιδιαίτερα για το τζιν, αλλά και για οτιδήποτε άλλο, συνιστώ να μετρήσετε τα πραγματικά ρούχα σας, χρησιμοποιώντας τα ως αναφορά», λέει ο Stevens. Αυτό σε βοηθά να γνωρίζεις τις μετρήσεις των ρούχων που θέλεις να αγοράσεις, όχι απλώς τις διαστάσεις του σώματος σου. Τοποθέτησε το ρούχο σε μία επίπεδη ε[ιφάνεια και μέτρησε το από την επάνω γωνία της μιας πλευράς της μέσης μέχρι την άλλη, όχι κατά μήκος της καμπύλης της ζώνης της μέσης. Ο Steves σημειώνει ότι δεν πρέπει να τεντώνεις το παντελόνι, αλλά μάλλον να το διατηρείς χαλαρό. Τώρα διπλασίασε αυτόν τον αριθμό και θα έχεις τη μέτρηση της μέσης.
Για τους γοφούς, θα πρέπει να μετρήσεις το πιο φαρδύ σημείο του τζιν, ανάμεσα στη μέση και τον καβάλο ή γύρω από το κάτω μέρος του φερμουάρ. Ο Stevens λέει, «Σκέψου πώς το σώμα σου μετατοπίζεται καθώς κινείσαι. Οι γοφοί και οι μηροί σου απλώνονται όταν κάθεσαι, οπότε βεβαιώσου ότι έχεις αρκετό χώρο ώστε να μπορείς πραγματικά να κάνεις πράγματα όταν φοράς αυτό το παντελόνι».
Η εσωτερική ραφή μετριέται από τον καβάλο μέχρι τον αστράγαλο από το εσωτερικό του ποδιού, ενώ το μήκος είναι από την κορυφή της μέσης προς τα κάτω από το εξωτερικό του ποδιού μέχρι το στρίφωμα. Μήκος μείον εσωτερική ραφή ισοδυναμεί με καβάλο. Το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί μπορεί να μην θέλεις το τζιν σου να ταιριάζει στη φυσική σας μέση.
Ο Stevens συνιστά τη λήψη αυτών των μετρήσεων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, καθώς τα σώματα αλλάζουν. Ωστόσο, γνωρίζεις καλύτερα το σώμα σου από τον καθένα και ίσως οι πιο συχνές μετρήσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ρίξε μια προσεκτική ματιά στο ύφασμα
Το ελαστικό denim έναντι του μη ελαστικού denim είναι πολύ διαφορετικό, όσον αφορά την εφαρμογή και τη μέτρηση. «Παραδοσιακά, το τζιν ήταν πάντα 100% βαμβάκι, αλλά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και του ’70, υπήρχαν μερικά που είχαν και λίγο πολυεστέρα», λέει ο Stevens, σημειώνοντας ότι οι συνθετικές ίνες έγιναν πιο δημοφιλείς καθώς τα brands ισχυρίστηκαν ;oti έκανε το τζιν να μην ζαρώνει ή τσαλακώνεται και να είναι πιο εύκολο να το φροντίζεις. Ωστόσο, τα τζιν δεν είχαν τόσο μεγάλη ελαστικότητα μέχρι τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ενώ στη δεκαετία του 2000, τρελαθήκαμε λίγο μαζί τους.
Τα παλαιότερα τεντ τζιν θα έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό λίκρα ή σπάντεξ, συνήθως γύρω στο 5%. Ό,τιδήποτε βρεις με το 20% έως το 50% των ινών του να είναι κάτι άλλο εκτός από βαμβάκι είναι πολύ πιο σύγχρονο. Η επιλογή ανάμεσα στο ελαστικό και μη ελαστικό ύφασμαεξαρτάται πραγματικά από την προτίμηση σου και το τι θεωρείς πιο άνετο. Το ελαστικό τζιν τείνει να έχει περισσότερη ευελιξία και να προσφέρει πιο στενή εφαρμογή, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το ψωνίσετε διαδικτυακά και μπορεί να απαιτεί διαφορετικό πλύσιμο από το 00% βαμβακερό τζιν. Ωστόσο, μία μικρή ελαστικότητα επιτρέπει σε ένα τζιν να κρατήσει το αρχικό του σχήμα περισσότερο από τα μη ελαστικά αντίστοιχα.
Εξοικιώσου με τα διαφορετικά brands
Στον οδηγό του, ο Stevens προσφέρει προτάσεις για το ποιες μάρκες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα για συγκεκριμένους σωματότυπους, με βάση τις γνώσεις του για την αγορά vintage items. Συνιστά τη Wrangler για έναν πιο «στενό» σωματότυπο ή για κάποιον που αναζητά κάτι πιο εφαρμοστό. Η Lee μπορεί να λειτουργήσει καλά σε σώματα με σχήμα κλεψύδρας, καθώς τα τζιν της τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αναλογία μέσης-γοφού και έχουν λίγες πεισσότερες καμπύλες. Τα Levi’s είναι μια καλή επιλογή εάν το σώμα σου πέφτει κάπου μεταξύ υψηλής αναλογίας γοφών- μέσης και χαμηλής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Levi’s ήταν τόσο δημοφιλείς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς όσον αφορά το σχήμα, στρώνουν τέλεια στη μέση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επισκέψου τον ράφτη ή τη μοδίστρα σου
Ο Stevens είναι μεγάλος υποστηρικτής του να προσαρμόζουμε τα τζιν μας. «Είναι μάλλον φθηνότερο και πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε», γράφει στον οδηγό του. Γι’αυτόν η ιδέα ότι όλοι παίρνουμε τα ίδια ρούχα από το ράφι και περιμένουμε ότι απλά θα ταιριάζουν υπέροχα σε όλους είναι παράλογη. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί σωματότυποι, αντικειμενικά, δεν είναι ρεαλιστικό», σημειώνει. Αν ψωνίζεις με την πρόθεση να προσαρμόσεις το τζιν σου, να έχεις στο νου σου ότι είναι πιο εύκολο να μικρύνεις ένα παντελόνι παρά να το μεγαλώσεις. Αν γυρίσεις οποιοδήποτε από τα ρούχα σου από μέσα προς τα έξω και κοιτάξεις τον τρόπο κατασκευής του, θα δεις ότι συνήθως δεν υπάρχει πολύ επιπλέον ύφασμα. Τέλος, τα τζιν με στρίφωμα ή γυρισμένα μπατζάκια είναι η πιο εύκολη επιλογή καθώς είναι πιο εύκολο να τα κοντύνεις χωρίς να αλλάξει το σχήμα τους, εκτός αν έχεις να κάνεις με ένα συγκεκριμένο σχήμα όπως τα flares.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Αυτά είναι τα μόνα παπούτσια που φοράμε με τα φορέματα μας αυτή την άνοιξη
- 7 total white looks από τις αγαπημένες μας fashionistas. Η ιδανική έμπνευση για το weekend
- Πώς τα ρούχα επηρεάζουν τη διάθεση μας; Μία ψυχολόγος εξηγεί