Ανόρθωση μαστού με… μπότοξ; Οι γιατροί προειδοποιούν

Στην Κίνα είναι μια θεραπεία γνωστή για το λιφτ του στήθους. Τι λένε οι ειδικοί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της;

Elle 11 Ιαν. 17
Ανόρθωση μαστού με… μπότοξ; Οι γιατροί προειδοποιούν

Στην Κίνα και την Ιαπωνία οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για ένα λόγο που δεν έχει σχέση με τις ρυτίδες: Οι γιατροί τις κάνουν με σκοπό την ανόρθωση του στήθους που έχει χαλαρώσει. Έτσι, αντί για χειρουργική επέμβαση, η ενέσιμη διαδικασία γίνεται η αναίμακτη εναλλακτική της. Η τεχνική δεν είναι άγνωστη στην Ευρώπη (ούτε φυσικά στην χώρα μας). Αρκετοί γιατροί, όπως η Neetu Nirdosh που εργάζεται στην περίφημη Harley Street του Λονδίνου, μιλούν γι' αυτήν ανοιχτά ως Botox boob job, ενώ στην Ισπανία αναφέρεται ως breastox. Ωστόσο, το στήθος των γυναικών αυτών είναι μικρό. Από την άλλη, η συγκεκριμένη χρήση της τοξίνης δεν έχει λάβει έγκριση για τέτοια εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον Ισπανό δερματολόγο Daniel Arenas που εφαρμόζει τη θεραπεία στη Μαδρίτη, η διαδικασία δεν είναι επώδυνη και διαρκεί μετά βίας 10'. Ο γιατρός κάνει κάποια τσιμπηματάκια με μπότοξ σε συγκεκριμένα σημεία του μαστού με σκοπό να χαλαρώσει το κάτω μέρος του θωρακικού μυ ώστε το άνω μέρος να τραβήξει το στήθος ανορθώνοντάς το. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί: Η μέθοδος ενδείκνυται για χαλάρωση που εμφανίζεται σε στήθος μικρού έως μέτριου μεγέθους και το αποτέλεσμα διαρκεί το πολύ 4 μήνες, ενώ η επαναληπτική συνεδρία πρέπει να γίνεται ανά 6 μήνες.

Τι προειδοποιούν οι γιατροί
Σύμφωνα με τους δερματολόγους και τους πλαστικούς χειρουργούς απαιτείται εμπειρία του γιατρού που εφαρμόζει την συγκεκριμένη τεχνική. Ενδεικτικά, ο πλαστικός χειρουργός Daniel Arenas αναφέρει στην εφημερίδα El Mundo: «Παρόλο που η πιο συχνή παρενέργεια είναι το αιμάτωμα, αν η ένεση γίνει σε λάθος σημεία μπορεί να δημιουργήσει μια τρύπα στους πνεύμονες». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο γιατρός αισθητικής ιατρικής Virtudes Ruiz: «Αν η βελόνα μπει στους μεσοπλεύριους και αναπνευστικούς μυς ο ασθενής μπορεί να έχει δυσκολία να αναπνεύσει». Τέλος, όπως προσθέτει ο πλαστικός χειρουργός Παναγιώτης Μάνταλος που το εφαρμόζει στο ντεκολτέ (αλλά όχι στο στήθος) για μικρή ανόρθωση, η αποτελεσματικότητά του στο λιφτ μαστού δεν έχει αποδειχτεί.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: