Διεσταλμένοι Πόροι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα

Είναι ένα θέμα που όλες μας έχουμε αντιμετωπίσει κατά καιρούς ή θα αντιμετωπίσουμε σε κάποιο στάδιο της ζωής μας. Μην απελπίζεσαι όμως, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις και είναι πολύ απλούστεροι από ότι νομίζεις.

Elle 12 Ιαν. 22
Διεσταλμένοι Πόροι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα

Οι ορατοί ή διεσταλμένοι πόροι είναι από τα βασικότερα θέματα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότερες. Ξέρεις όμως τις πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς μια για πάντα

Τι είναι οι πόροι:

Πόρους έχουμε σε όλο μας το σώμα και είναι μικροί θύλακες που περιέχουν αδένες. Οι αδένες αυτοί παράγουν τα έλαια που προστατεύουν την επιδερμίδα μας από εξωτερικούς βλαβερούς παράγοντες. Όπως θα ξέρεις βέβαια πολλές φορές οι πόροι μπλοκάρουν με περιττές ποσότητες ελαίων με αποτέλεσμα να φαίνονται, να διαστέλλονται ή να δημιουργούνται ατέλειες και σπυράκια.

Τι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση;

Η φωτογήρανση ή βλάβες από υπεριώδεις ακτινοβολία

Όπως τα περισσότερα προβλήματα στην επιφάνεια του δέρματος έτσι και οι διεσταλμένοι πόροι μπορεί να είναι αποτέλεσμα βλάβης από υπεριώδεις ακτινοβολίες ή ελεύθερες ρίζες. Αυτό συμβαίνει διότι η φωτογήρανση ελαττώνει τα αποθέματα κολλαγόνου στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα αυτή να αποδυναμώνεται και να δείχνει ορατά ταλαιπωρημένη. Η ξηρή επιδερμίδα μετά συγκεντρώνεται γύρω από τους πόρους, πράγμα που δημιουργεί τραχιά υφή στο δέρμα και οδηγεί σε θαμπή ή άτονη όψη.

Δεν έχει να κάνει μόνο με την κληρονομικότητα

Πολλά οφείλονται στο DNA μας αλλά η όψη των πόρων στην επιδερμίδας μας μπορεί να έχει να κάνει με άλλους παράγοντες: τρόπος ζωής, διατροφή, ορμονικές διαταραχές. Όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι από τα 25 μέχρι τα 50 οι πόροι μπορούν μέχρι και να διπλασιαστούν σε μέγεθος λόγω κλιματικών συνθηκών και εκτεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Τι μπορώ να κάνω;

Toners και προϊόντα με οξέα AHA και ΒΗΑ

Τα προϊόντα με οξέα φρούτων είναι από τις καλύτερες επιλογές ιδιαίτερα αν τα χρησιμοποιείς ως μέρος μιας ολοκληρωμένης ρουτίνας περιποίησης ή άλλων θεραπειών όπως ο καθαρισμός και το derma rolling. Τα συστατικά αυτά ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα χαρίζοντας plump και ενυδατωμένη όψη στο δέρμα. Άλλα συστατικά που αξίζει να αναζητήσεις είναι το σαλικυλικό οξύ που κάνει ελαφριά απολέπιση και ελαττώνει το μέγεθος των πόρων σταδιακά.

Μην παραμελείς την ενυδάτωση

Πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές που έχουν λιπαρή επιδερμίδα, αφήνουν στην άκρη ή δεν χρησιμοποιούν καθόλου ενυδατικές κρέμες διότι φοβούνται ότι αυτές θα φράξουν τους πόρους τους. Αυτό όμως δεν ισχύει και το μυστικό κρύβεται στις σωστές και μη λιπαρές συνθέσεις. Αναζήτησε προϊόντα χωρίς σιλικόνες και έλαια ή προϊόντα με δροσερές υφές σε μορφή τζελ.

Το κρύο κάνει θαύματα!

Υπάρχει ένα DIY μυστικό που σίγουρα θα σε βοηθήσεις. Βράσε λίγο χαμομήλι, στη συνέχεια άφησε το να κρυώσει και έπειτα φτιάξε με αυτό παγάκια. Έτσι όταν νιώθεις την επιδερμίδα σου να χρειάζεται λίγη έξτρα βοήθεια δεν έχεις παρά να πάρεις ένα παγάκι και να το περάσεις από όλη την επιφάνεια του δερματός σου για ένα στιγμιαίο boost.

Less is more

Μια πολύ εξεζητημένη ρουτίνα με πολλά δραστικά συστατικά σε κάθε βήμα όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την κατάσταση αλλά ίσως να την επιδεινώσει. Με τον τρόπο αυτό το μόνο που καταφέρνουμε είναι να “πείθουμε” την επιδερμίδα μας να παράγει ακόμα περισσότερα έλαια για να προστατευτεί εκ των έσω. Φρόντισε η διατροφή σου να περιέχει τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, να ελέγχεις το στρες σου, να κάνεις σωστό καθαρισμό και φυσικά, να μην πιάνεις το πρόσωπό σου.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT