Γιατί χρειάζεσαι ένα καθαριστικό προσώπου με χαμηλό pH; (Πίστεψέ μας, θα σε σώσει!)

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολικό να προσέχεις τόσο πολύ "τα ψιλά γράμματα" του καθαριστικού προσώπου σου αλλά σε ενημερώνουμε ότι πρόκειται για την λεπτομέρεια που απειλεί την λάμψη του προσώπου σου!

Elle 24 Ιαν. 20
Γιατί χρειάζεσαι ένα καθαριστικό προσώπου με χαμηλό pH; (Πίστεψέ μας, θα σε σώσει!)

Θα ξέρεις σίγουρα ότι ανεξαρτήτως τύπου επιδερμίδας και προβλημάτων κυκλοφορούν στο εμπόριο εκατοντάδες προϊόντα που υπόσχονται να στοχεύσουν κάθε σου ατέλεια. Με τον σωστό καθαρισμό προσώπου να αποτελεί βασικό βήμα της ρουτίνας περιποίησης σου έχεις μάθει και εσύ να αποκωδικιποιείς την ingredient list των αγαπημένων σου προϊόντων. Θα γνωρίζει σίγουρα ότι τo υπεροξύδειο του βενζολίου (benzoyl peroxide θα το βρεις να αναγράφεται στις συσκευασίες) , για παράδειγμα απαντάται σχεδόν σε όλα τα καθαριστικά προσώπου για δέρματα με ακμή ενώ το υαλουρονικό οξύ φιγουράρει στις λίστες συστατικών κάθε ενυδατικού cleanser. Υπάρχει όμως και ένα χαρακτηριστικό που κατά πάσα πιθανότητα προσπερνάς όταν έρχεται η ώρα να κάνεις την επιλογή σου ελπίζοντας για πεντακάθαρη επιδερμίδα: το pH, η οξύτητα ή η αλκαλικότητα δηλαδή.

Το pH της επιδερμίδας μας και αυτό όσων προϊόντων χρησιμοποιούμε μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην όψη, την υφή και την λειτουργία του δέρματος, του μεγαλύτερου οργάνου του ανθρώπινου σώματος. Μάθε γιατί το pH είναι ύψιστης σημασίας όσον αφορά τα cleanser σου και γιατί έχει έρθει η ώρα να επιλέξεις ένα με χαμηλό pH.

https://www.instagram.com/p/B53KRrjJ-zB/

Τι είναι το pH;

Είναι ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για να μετρηθεί πόσο όξυνο ή αλκαλικό (βασικό) είναι ένα διάλυμα. Η κλιμακαι κυμαίνεται από το 0 μέχρι το 14 με το 7 να χαρακτηρίζεται ουδέτερο. Όσο περισσότερα ιόντα υδρογόνου περιέχει ένα διάλυμα τόσο πιο χαμηλό pH έχει και συνεπώς τόσο πιο όξυνο είναι.

  • Μια όξινη ουσία έχει pH από 0-6
  • Mια ουδέτερη ουσία όπως το νερό έχει pH 7
  • Μια αλκαλική ουσία έχεις pΗ από 8-14.

Τι pH έχει η επιδερμίδα μου;

Συνήθως κυμαίνεται από 4-6, είναι δηλαδή ελαφρώς όξινο και “επιδιώκει” να παραμένει στα επίπεδα αυτά ώστε να λειτουργεί σωστά. Εμείς οφείλουμε να εφαρμόζουμε στο δέρμα προιόντα με ίδιο ή κοντινό pH ώστε να το βοηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να του χαρίζουμε λάμψη και ελαστικότητα.

Τι συμβαίνει αν το καθαριστικό μου έχει πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό pH;

Αυτά τα προϊόντα θα απορρυθμίσουν το φυσικό pH της επιδερμίδας οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα. Τα καθαριστικά που κάνουν αφρό, για παράδειγμα, αυξάνουν το pH του δέρματος το οποίο φτάνει μέχρι και το 10 ενώ τα πιο ήπια, κρεμώδη προϊόντα το διατηρούν στα σωστά επίπεδα. Ένα προϊόν με πολύ υψηλό pH μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, διεσταλμένους ή μπλοκαρισμένους πόρους ακόμα και ακμή.

https://www.instagram.com/p/Bqab72WHw8h/

Τι αποτελέσματα να περιμένω από ένα καθαριστικό με χαμηλό pH;

  • Δεν ξηραίνουν την επιδερμίδα και δεν δημιουργούν το ενοχλητικό αίσθημα τραβήγματος.
  • Είναι ιδανικά για όσους ταλαιπωρούνται από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ροδόχρους ακμή αφού δεν απομακρύνει τα λιπίδια που χρειάζεται το δέρμα για να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές.
  • Προστατεύει τον όξινο μανδύα, το προστατευτικό όξινο φιλμ, του δέρματος που αποτελείται από έλαια, ιδρώτα και λιπαρά οξέα που προστατεύει την επιδερμίδα από τις επιθέσεις βακτηρίων και υιών.

Πώς θα ξέρω τι pH έχει το cleanser μου;

Αρχικά αναζήτησε το pH του προϊόντος στην συσκευασία αφού πρόκειται για λεπτομέρεια που πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ως selling point. Αν η πληροφορία αυτή δεν είναι διαθέσιμη το πιο απλό trick για να το διαπιστώσεις είναι να δεις να κάνει αφρό. Αν κάνει, έχει υψηλό pH και καλό θα ήταν να το αποφύγεις. Αναζήτησε συνθέσεις με υφή τζελ, κρέμας ή “milk” ή προϊόντα με “ισορροπημένο” pH το οποίο μιμείται το pH της επιδερμίδας γα την αποφυγή ερεθισμών.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT