Μύθοι και αλήθειες για το μανικιούρ

Μάθετε τα πάντα γύρω από την πιο αγαπημένη ιεροτελεστία σας.

Elle 16 Σεπ. 20
Μύθοι και αλήθειες για το μανικιούρ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ.
Αλήθεια. Δεν υπάρχει βιολογική πιστοποίηση για βερνίκια νυχιών. ≪Στη Γαλλία, ωστόσο, κάποια αποκαλούνται βιολογικής προέλευσης (biosources) καθώς αποτελούνται κατά 77% από φυσικά συστατικά. Μάλιστα, είναι εξίσου αποδοτικά με τα συμβατικά βερνίκια≫, λέει η Aurelie Ignaccolo, διευθύντρια μάρκετινγκ στο IL Cosmetics (ilcosmetics.com), που δημιουργεί βερνίκια νυχιών και προϊόντα μακιγιάζ.

syn8esi_manicure

ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΦΟΡΜΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ.
Αλήθεια. Είναι δύσκολο να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ ≪πράσινης≫ χημείας, συνθετικών χρωστικών και φυσικών συστατικών. Ορισμένες πρώτες ύλες προέρχονται από φυτικές πηγές και υπεύθυνη γεωργία. Κάποιες χημικές ουσίες, όμως, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικές. Αυτό ισχύει κυρίως για τις ρητίνες που χρησιμοποιούνται για να κλειδώσει το χρώμα στο νύχι και να έχει λάμψη. ≪Παρ’ όλα αυτά, όλα τα βερνίκια υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς, ανεξαρτήτου σύνθεσης και επομένως είναι ασφαλή≫, διευκρινίζει ο Alexandre Miasnik, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας βερνικιών Fiabila The Nail Polish (fiabila.net). Η Aurelie Ignaccolo, με τη σειρά της, εκφράζει μια οικολογική ανησυχία: ≪Οι πρώτες ύλες των βερνικιών συνήθως προέρχονται από την Ευρώπη, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα≫.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ.
Μύθος & αλήθεια. Οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις έχουν απαγορεύσει τη χρήση φορμαλδεΰδης, DBP και ρητίνης φορμαλδεΰδης στις συνθέσεις των βερνικιών. Επιπλέον, κάθε μάρκα έχει τη δική της black list. ≪Ακόμη κι αν εξαιρεθούν, όμως, οριστικά από τις φόρμουλες ουσίες όπως η καμφορά, ο οργανικός διαλύτης τολουόλιο, τα μικροπλαστικά και κάποιες χρωστικές, υπάρχουν χημικά που δεν μπορούν να παραληφθούν όπως, για παράδειγμα, η βενζοφαινόνη, ουσία που χρησιμοποιείται για να προστατεύει το χρώμα από το κιτρίνισμα≫, αποκαλύπτει ο Christian David, ιδρυτής του οικολογικού brand Kure Bazaar, τα βερνίκια του
οποίου αποτελούνται κατά 90% από συστατικά φυσικής προέλευσης. ≪Το σίγουρο είναι ότι όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται εντός Ευρώπης είναι cruelty-free καθώς οι δοκιμές στα ζώα έχουν απαγορευτεί≫, συμπληρώνει η Ignaccolo και καταλήγει: ≪Ωστόσο κάποια βερνίκια μπορεί να περιέχουν καρμίνιο, μια χρωστική που προέρχεται από ένα έντομο≫.

ΚΑΠΟΙΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ.
Αλήθεια. Υπάρχουν μερικά που περιέχουν μόνο φυτικές χρωστικές ουσίες προερχόμενες από ραπανάκι, μελιτζάνα και βατόμουρο. Αυτά τα βερνίκια είναι σπάνια, βέβαια, επειδή δεν έχουν και τόσο καλή απόδοση, καθώς είναι δύσκολο να σταθεροποιηθούν, ενώ η χρωματική παλέτα τους είναι περιορισμένη. ≪Η επίτευξη εντυπωσιακών χρωμάτων με φυσικά στοιχεία δεν είναι εύκολη≫, εξηγεί ο Christian David, και συνεχίζει: ≪Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα brands προτιμούν να χρησιμοποιούν συνθετικές χρωστικές και στα βερνίκια βιολογικής προέλευσης. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι τέτοιες χρησιμοποιούνται και στις σκιές ματιών, μιλάμε για ουσίες μη τοξικές≫.

ΤΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ.
Μύθος. Εάν η περίοδος μετά το άνοιγμα κυμαίνεται μεταξύ είκοσι τεσσάρων και τριάντα έξι μηνών, τα προϊόντα αυτά δεν παρουσιάζουν κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Συνεπώς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον η υφή ή το χρώμα τους δεν έχουν αλλοιωθεί. Το διάστημα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα χρόνια, είτε έχετε ανοίξει το βερνίκι είτε όχι.

ΤO ΗΜΙΜΟΝΙΜO ΕΠΙΒΑΡΥΝEI ΤΟ ΝΥΧΙ.
Aλήθεια. Η μεμβράνη που προσκολλάται στο επιφανειακό στρώμα του νυχιού μερικές φορές το γρατζουνάει. Παρομοίως, ορισμένες τεχνικές αποξέσεως και λείανσης που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του ημιμόνιμου βερνικιού μεταβάλλουν την κερατίνη του νυχιού. ≪Επιπλέον, το ημιμόνιμο εμποδίζει τη σωστή οξυγόνωση του νυχιού≫, σημειώνει η Alexandra Falba, ειδικός στο μανικιούρ της O.P.I. και συνεχίζει: ≪Καλό είναι λοιπόν να μην το επιλέγουμε 365 μέρες τον χρόνο≫.

TO «ΑΣΕΤΟΝ», ΦΘΕΙΡEI ΤΑ ΝΥΧΙΑ.
Μύθος & αλήθεια. Στο παρελθόν, όλοι οι διαλύτες βασίζονταν σε ακετόνη, ένα ισχυρό συστατικό για τη διάλυση της πλαστικοποιητικής βάσης των βερνικιών. Αντ’ αυτής, έχει βρεθεί μια πιο φυσική και λιγότερο επιθετική εναλλακτική λύση που αντικαθιστά την ακετόνη ή τον οξικό αιθυλεστέρα με μια αποσταγμένη αλκοόλη από ζαχαροκάλαμο, σιτάρι ή καλαμπόκι. Πρόκειται για ουσίες που διαλύουν τις χρωστικές χωρίς να επιτίθενται στο νύχι. Ορισμένοι διαλύτες, μάλιστα, περιέχουν νερό ή φυτικό έλαιο, για να περιποιούνται τα νύχια ενώ τα ξεβάφουν.

Τα βερνίκια νυχιών που απεικονίζονται στη φωτογραφία και ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω:
• La Laque Couture No 125 του Υves Saint Laurent.
• Expressie No 120 για quick dry αποτέλεσμα σε 1′ της Essie.
• Studio Rapid Dry Longlasting Color No 115 της Seventeen.
• Exclusive Nail Lacquer No 703 της Erre Due.
• Nail Lacquer από τη συλλογή Mexico City Collection, Don’t Tell a Sol, της O.P.I.
• Vernis No 230, Go, του Dior.
• Kure Bazaar, Coquette, kurebazaar.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT