Sugar You: Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σου όταν σταματάς να τρως ζάχαρη;

Ακόμα και αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ζάχαρη, διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα αναθεωρήσεις κάποια πράγματα.

Νίνα Μουσούρη 17 Μαρ. 24
Sugar You: Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σου όταν σταματάς να τρως ζάχαρη;

Ίσως δεν το γνώριζες, αλλά είναι γνωστό ότι οι ζαχαρούχες τροφές συμβάλουν στη πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας όπως και ότι πρέπει να αποφεύγονται όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με την ακμή. Έτσι, είναι πολύ λογικό πολλές φορές οι δερματολόγοι να συστήνουν μια διατροφή με περιορισμό στη ζάχαρη. Ωστόσο, εμείς, θέλοντας να μάθουμε ακριβώς τι συμβαίνει με αυτό το γλυκαντικό στοιχείο, διαβάσαμε όσα δηλώνουν οι δερματολόγοι Dr. Debra Jaliman, M.D. και Dr. Simran Sethi, σχετικά με αυτή την ουσία και την επιδερμίδα μας.

Πώς συμβάλει η ζάχαρη στη γήρανση του δέρματος και τι θα παρατηρήσουμε να συμβαίνει στο δέρμα μας αν δεν την καταναλώνουμε

Η ζάχαρη βρίσκεται σε αμέτρητα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία και οι δύο ειδικοί λένε ότι πρέπει να αποφεύγουμε όταν στοχεύουμε σε ένα πιο σφριγηλό δέρμα με λιγότερα ξεσπάσματα ακμής. «Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά, καθώς προκαλούν δερματικές εξάρσεις», λέει ο Jaliman και συνεχίζει, «Τα επεξεργασμένα σάκχαρα γλυκοποιούν το κολλαγόνο που σκληραίνει και γερνά το δέρμα». Μάλιστα, για όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής ή λιπαρή επιδερμίδα, ο Jaliman λέει, ότι τα γαλακτοκομικά- και ειδικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλή ζάχαρη- μπορούν να κάνουν το δέρμα μας να δείχνει χειρότερο αλλά και να επιδεινώσουν την έξαρση.

Έτσι, όταν σταματήσουμε να τρώμε αυτά τα είδη τροφών και ποτών, θα παρατηρήσουμε ότι το δέρμα μας γίνεται αμέσως πιο σφριγηλό με λιγότερα ξεσπάσματα ακμής. Ωστόσο, για να είμαστε σαφείς, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της φυσικής ζάχαρης (όπως βρίσκεται στα φρούτα) και των προστιθέμενων σακχάρων/τεχνητών γλυκαντικών.

ζάχαρη

Ο Sethi σημειώνει ότι η ζάχαρη, και συγκεκριμένα η υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισμένης ζάχαρης» προκαλεί εγγενή βλάβη στις πρωτεΐνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα. Αυτό κάνει την επιδερμίδα πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση και στο σχηματισμό ρυτίδων. Από την άλλη ο Jaliman σημειώνει ότι μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι «απαραίτητη» για την υγεία του δέρματός μας και ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με θρεπτικά συστατικά, που αγαπούν την επιδερμίδα, όπως το υαλουρονικό οξύ και η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας. Επίσης, συνιστά την κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικά, καθώς βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

«Η ζάχαρη γερνά το δέρμα μας όπως το κάπνισμα, η ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία», σημειώνει ο Sethi, τονίζοντας ότι η διακοπή της ζάχαρης από τη διατροφή μας μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το να σταματήσουμε άλλες επιβλαβείς συνήθειες.

Η διασύνδεση ζάχαρης σκληραίνει τις πρωτεΐνες του δέρματος, «κάνοντας το δέρμα πιο αδύναμο, λεπτό και λιγότερο ενυδατωμένο», συνεχίζει. «Οι κατεστραμμένες πρωτεΐνες του δέρματος έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες και πρόωρες ρυτίδες, χαλάρωση και αποχρωματισμό του δέρματος». Επιπλέον, προσθέτει ότι η γλυκοζυλίωση εμφανίζεται επίσης στις πρωτεΐνες των αιμοφόρων αγγείων μας, στις αρθρώσεις και σε άλλα σημαντικά όργανα, «κάτι που υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία της συνετής κατανάλωσης ζάχαρης» στη γήρανση και στις ομορφιές με τάση για ακμή.

Το συμπέρασμα είναι, λοιπόν, ότι η μείωση της ζάχαρης σε συνδυασμό με την ενυδάτωση, την άσκηση, τον επαρκή ύπνο και γενικότερα με τις καλές συνήθεις στη καθημερινότητά μας, μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο υγιές και πιο λαμπερό δέρμα. Τι λες αξίζει η θυσία;

Cover photo: Launchmetrics / spotlight

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT