Κεντρική φωτογραφία: Φωτογράφος: Pablo Freda, Styling: Caroline Ignazi
Νιώθετε την επιδερμίδα σας να σας τραβάει; Έχετε κοκκινίλες, ερεθισμούς και ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο; Είστε στρεσαρισμένη; Ειδικά το φθινόπωρο, οι ανάγκες της επιδερμίδας αλλάζουν. Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα, είναι όμως πράγματι έτσι; «Δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει διάγνωση του ευαίσθητου δέρματος», εξηγεί ο δρ Philippe Deshayes, δερματολόγος και Σύμβουλος Δερματολογικού Εργαστηρίου της La Roche-Posay, ο οποίος εφιστά την προσοχή: «Άλλο ευαίσθητο δέρμα και άλλο ευαισθητοποιημένο. Ευαισθητοποιημένο είναι εκείνο που όταν έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο -τις περισσότερες φορές πρόκειται για το νικέλιο που υπάρχει στα καλλυντικά- παρουσιάζει μια αλλεργική αντίδραση, που οδηγεί σε φλεγμονή και έντονο ερεθισμό».
Τα ξεσπάσματα, τώρα, του ευαίσθητου δέρματος είναι λιγότερο ορατά. Συνήθως περιλαμβάνουν κοκκινίλα, ξηρότητα, αίσθηση τραβήγματος ή καύσου και εμφανίζονται μετά την εφαρμογή ενός καλλυντικού, κατά την έκθεση σε ζέστη ή κρύο, κατόπιν ξαφνικής αλλαγής θερμοκρασίας, έπειτα από ένα έντονο συναίσθημα ή σε κατάσταση άγχους. Επίσης, δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με την ατοπική δερματίτιδα, δηλαδή το έκζεμα -μια κληρονομική κατά κύριο λόγο πάθηση η οποία χρονολογείται από την παιδική ηλικία-, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα μοιάζουν (φλεγμονή, ερυθρότητα, κνησμός). Τώρα προκύπτουν τα ερωτήματα «γιατί εγώ;» και «γιατί τώρα και όχι τον προηγούμενο μήνα;». Εάν ζείτε σε αστικό περιβάλλον, μπορεί η επιδερμίδα σας να γίνει ευαίσθητη ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι αν μέχρι τώρα ήταν κανονική.
«Η επιδερμίδα αποδυναμώνεται στην πόλη και δεν αντιδρά ως συνήθως», λέει η Peggy Amiot-Peyrot, επικεφαλής επιστημονικής επικοινωνίας της Lancôme και συνεχίζει: «Αυτή η ευαισθησία δεν είναι απαραίτητα μόνιμη και μπορεί να υποχωρήσει με την κατάλληλη skincare ρουτίνα. Ακολουθούν οι συνήθεις ύποπτοι που κάνουν την επιδερμίδα μας ξαφνικά ευαίσθητη. Δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας.
1. ΕΝΤΟΝΟ ΑΓΧΟΣ
Όταν είμαστε πιεσμένοι, αυξάνεται στον οργανισμό η κορτιζόλη, γνωστή ως η ορμόνη του στρες. «Αυτή η αύξηση της κορτιζόλης, όμως, προκαλεί την παραγωγή δυο νευροδιαβιβαστών που “πανικοβάλλουν” τους υποδοχείς των κυττάρων της επιδερμίδας οδηγώντας σε μια φλεγμονώδη αντίδραση», εξηγεί ο δρ Didier Coustou, σύμβουλος δερματολόγος της Ducray, και συνεχίζει: «Εάν, μάλιστα, μιλάμε για χρόνιο στρες, στην καλύτερη περίπτωση έχει ως αποτέλεσμα περιστασιακές και τοπικές φλεγμονώδεις εξάρσεις, δηλαδή κόκκινα μάγουλα, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή, ακόμα και η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση». Η αγχολυτική λύση: Καλλυντικά που περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε και αλόη θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να καταπολεμήσει τα σημάδια του στρες επαναφέροντας ηρεμία και γαλήνη στα χαρακτηριστικά σας.
2. ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΥΠΝΟΥ
Εάν ανήκετε στις καλά διαβασμένες beauty addicts, θα γνωρίζετε ότι όλες οι εκφάνσεις της ζωής μας επηρεάζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό, το 24άωρο εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας που ευθύνεται για τη συνολική εύρυθμη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, οι γνωστικές μας λειτουργίες, ο μεταβολισμός μας, ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης, όλα ακολουθούν έναν κιρκάδιο ρυθμό, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να τον διατηρούμε σταθερό. «Ο διαταραγμένος ύπνος οδηγεί αναπόφευκτα σε δερματικά προβλήματα, γιατί τα κύτταρα περιέχουν το δικό τους βιολογικό ρολόι που, τη νύχτα, έχει ρυθμιστεί σε λειτουργία επισκευής και ανανέωσης», λέει η Anna Persaud, γιατρός, βιοχημικός και CEO της μάρκας καλλυντικών This Works. Όταν όλα πάνε καλά, τα κύτταρα της
επιδερμίδας ξυπνούν ενώ εμείς κοιμόμαστε για να επιδιορθώσουν τις φθορές της ημέρας, εξ ου και η φρέσκια και ξεκούραστη όψη μας το πρωί, όταν έχουμε επωφεληθεί από έναν καλό 8άωρο ύπνο. Τι γίνεται όμως όταν δεν κοιμόμαστε καλά; «Ένας κακός, ελλιπής και διαταραγμένος ύπνος μπορεί να αποσυντονίσει τη λειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας», εφιστά την προσοχή η Nadine Pernodet, Senior Vice President, Bioscience, R&D της Estée Lauder, και εξηγεί: «Σε περίπτωση αποσυγχρονισμού, τα κύτταρα δεν προλαβαίνουν να επισκευάσουν όλες τις βλάβες, οπότε δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα λιπίδια και τις επιφανειακές πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο δερματικός φραγμός».
Beauty sleep tip: Ένας ενυδατικός ή επανορθωτικός ορός θα ενισχύσει τις νυχτερινές λειτουργίες της επιδερμίδας, ενώ ένα χαλαρωτικό άρωμα χαμομηλιού ή λεβάντας θα σας βοηθήσει να βυθιστείτε σε έναν γλυκό και ανενόχλητο ύπνο.
3. ΔΙΑBΙΩΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ
Η ζωή στο αστικό περιβάλλον συνεπάγεται την έκθεση της επιδερμίδας στους ρύπους και η ρύπανση είναι μια σημαντική απειλή όχι μόνο για τη γενικότερη υγεία, αλλά και για το δέρμα μας. «Η διάμετρος των αιωρουμένων σωματιδίων είναι μικρότερη ακόμη και από αυτή μιας τρίχας. Κατ’ επέκταση, μπορούν να διεισδύσουν στους πόρους και να οδηγήσουν σε οξείδωση η οποία αλλοιώνει το υδρολιπιδικό φιλμ, το πρώτο ανάχωμα κατά της περιβαλλοντικής μόλυνσης», λέει η Persaud και συνεχίζει: «Τα ρυπογόνα σωματίδια οξειδώνουν το σμήγμα στην επιφάνεια του δέρματος, οδηγώντας σε προφλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν σημάδια πρόωρης γήρανσης, ερεθισμούς και breakouts».
Η «anti- pollution» skincare ρουτίνα: Το πρωί, δημιουργήστε την απαραίτητη ασπίδα προστασίας στην επιφάνεια του δέρματος, ώστε να μην προσκολληθούν τα σωματίδια άνθρακα και τα βαρέα μέταλλα, με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και πολυσακχαρίτες που θα οχυρώσουν την υδρολιπιδική ασπίδα. Θα το πετύχετε ενισχύοντας τη ρουτίνα σας με μια καλή δόση αντιοξειδωτικών με βιταμίνες C και E που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη φυσική αμυντική ικανότητα των κυττάρων. Το βράδυ, αφού καθαρίσετε καλά το πρόσωπό σας -ιδανικά με μια anti – pollution φόρμουλα-, επιλέξτε μια κρέμα με αντιφλεγμονώδη, καταπραΰντική δράση με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ και η ρεσβερατρόλη.
4. ΔΙΑΡΚΗΣ «ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ»
Smartphone, tablet, υπολογιστές, όλα τα σύγχρονα, ηλεκτρονικά εργαλεία τα οποία βρίσκονται στη ζωή μας 24/7 εκπέμπουν ένα μπλε φως, τη γνωστή μπλε ακτινοβολία, η οποία υποσυνείδητα μας αποσυντονίζει. «Η βραδινή έκθεση σε αυτού του είδους την ακτινοβολία αναστέλλει την απελευθέρωση μελατονίνης, την ορμόνη που προκαλεί τον ύπνο, διαταράσσοντας κατ’ επέκταση τον κιρκάδιο ρυθμό μας», εξηγεί η Persaud. «Τη νύχτα, το μπλε φως προκαλεί τη μεγαλύτερη φθορά στην επιδερμίδα, αφού κανονικά θα πρέπει να βρισκόμαστε στο σκοτάδι, σε λειτουργία ανάπαυσης, και όχι εκτεθειμένοι σε φως. Ωστόσο, με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα ο χρόνος κατά τον οποίο η επιδερμίδα εκτίθεται σε μπλε φως τη νύχτα έχει αυξηθεί, εμποδίζοντάς την έτσι να εισέλθει στον απαραίτητο νυχτερινό ρυθμό της. Αυτός ο αποσυντονισμός του φυσικού ρυθμού ανάπλασης της επιδερμίδας οδηγεί σε μείωση της επανόρθωσης των κυττάρων και σε συσσώρευση της φθοράς», εξηγεί με τη σειρά της η Pernodet. Η επιδερμίδα, έτσι, χάνει νερό κινδυνεύοντας να αφυδατωθεί, μιας και η διαδερμική απώλεια νερού είναι μεγαλύτερη τη νύχτα
γιατί ο φραγμός του δέρματος είναι πιο λεπτός και διαπερατός και άρα πιο ευάλωτος εκείνες τις ώρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει αποτέλεσμα την πρωινή ερυθρότητα έως υπερευαισθησία, μέσω της εμφάνισης ρυτίδων, κηλίδων και απώλειας ελαστικότητας.
Η ομπρέλα προστασίας από τα ψηφιακά μέσα: Καλό είναι να φοράμε πάντα τα ακουστικά μας και να τοποθετούμε την οθόνη και το τηλέφωνο όσο πιο μακριά γίνεται από το πρόσωπό μας. Το βράδυ πρέπει να κλείνουμε τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσουμε για ύπνο, έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο ο κιρκάδιος ρυθμός μας και να μπορούν τα ενεργά συστατικά των καλλυντικών που χρησιμοποιούμε πριν κοιμηθούμε, όπως η γλυκερίνη και η μαλακτική και επανορθωτική προβιταμίνη Β5, να κάνουν ανενόχλητα τη δουλειά τους. Το πρωί δεν πρέπει να παραλείπουμε τη χρήση δείκτη SPF, 365 μέρες τον χρόνο, ενώ η χρήση μιας κρέμας Blue Light είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
Η DIY antistress συνταγή
Όταν είστε αγχωμένη, πάρτε βαθιές αναπνοές και επωφεληθείτε από τις ηρεμιστικές ιδιότητες ενός μείγματος από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λιβανιού και λεβάντας.