Βιταμίνη C: Τα οφέλη για την επιδερμίδα μας και πώς θα την εντάξουμε στη skincare routine μας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό το θαυματουργό στοιχείο.

Νίνα Μουσούρη 05 Δεκ. 22
Βιταμίνη C: Τα οφέλη για την επιδερμίδα μας και πώς θα την εντάξουμε στη skincare routine μας

Από ορούς και έλαια μέχρι ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά, η βιταμίνη C πλέον έχει θέση σχεδόν σε κάθε τύπο προϊόντος περιποίησης. Κάπως έτσι για ό,τι beauty item και αν αναζητούμε πιθανότατα μπορούμε να βρούμε μια επιλογή που περιέχει αυτό το δραστικό συστατικό. Ωστόσο, πολλές από εμάς αναρωτιόμαστε τι ακριβώς κάνει η βιταμίνη C στην επιδερμίδα μας και γιατί είναι τόσο δημοφιλές αυτό το στοιχείο για την skincare ρουτίνα μας. Όπως αποδεικνύεται, οι απαντήσεις είναι πολλές, καθώς αυτό το υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα μας, ειδικά όταν πρόκειται για τη μείωση των σημαδιών της γήρανσης.

Για να μάθουμε πώς ακριβώς η βιταμίνη C επηρεάζει το δέρμα μας, αλλά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να την ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, μιλήσαμε με την ειδικό στη φροντίδα της επιδερμίδας Mina-Jacqueline Au.

Βιταμίνη C

Τα οφέλη της βιταμίνης C

Δεν είναι περίεργο που η βιταμίνη C είναι ένα τόσο δημοφιλές συστατικό στη περιποίηση του δέρματος. Έτσι η ενσωμάτωσή της στο καθημερινό μας πρόγραμμα μπορεί να είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Για αρχή, είναι ένα πολύ γνωστό στοιχείο χάρη στις ιδιότητές του που φωτίζουν το δέρμα, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση κοινών προβλημάτων όπως τα μαύρα στίγματα. Η ειδικός εξηγεί ότι: «η βιταμίνη C βοηθά στην ελαχιστοποίηση του αποχρωματισμού της επιφάνειας και εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος περιορίζοντας το ένζυμο τυροσινάση που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα». Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως η βιταμίνη C αλλοιώσει το φυσικό χρώμα του δέρματός μας. Η Mina-Jacqueline Au μας διαβεβαιώνει ότι αυτό το στοιχείο στην skincare ρουτίνα μας δεν θα διαταράξει τη φυσιολογική όψη του δέρματος, μόνο τα προβλήματα που προκαλούνται από τη βλάβη του ήλιου.

Επιπλέον, χάρη στο γεγονός ότι αυτή η βιταμίνη είναι «ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά», προστατεύει το δέρμα μας από το οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών παραγόντων όπως οι ακτίνες UV, η ρύπανση, η υπέρυθρη ακτινοβολία και το μπλε φως, που είναι επιζήμια για την υγεία του δέρματός μας. «Η έκθεση στο οξειδωτικό στρες προκαλεί διαταραχές σε ζωτικές χημικές διεργασίες και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία και τη δομή του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές βλάβες όπως τη πρόωρη γήρανση, τη φλεγμονή και την υπερμελάγχρωση». Ναι, ευτυχώς, τα προϊόντα βιταμίνης C βοηθούν στο να διατηρούμε το δέρμα μας προστατευμένο από αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα του δέρματος που έρχεται με τη γήρανση είναι η φυσική απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση, ηλικιωμένη όψη του δέρματος και η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων. «Η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο σώμα, διατηρώντας το δέρμα σφριγηλό και νεανικό», λέει χαρακτηριστικά η skincare expert.

Βιταμίνη C

Τέλος, αν ερχόμαστε αντιμέτωπες με το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα, σίγουρα θα θέλουμε να προσθέσουμε τη βιταμίνη C στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας. «Η ανεπαρκής υγρασία του δέρματος οδηγεί σε κνησμό, φολιδωτό δέρμα και πρόωρη γήρανση. Η βιταμίνη C είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βοηθά το δέρμα να συγκρατεί το νερό, διατηρώντας το πιο γεμάτο και λείο, εμποδίζοντάς παράλληλα να γίνει πολύ λιπαρό ή ξηρό».

Συνολικά, η βιταμίνη C είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά για τη διατήρηση μιας νεανικής επιδερμίδας και την αποφυγή προβλημάτων που εμφανίζονται στην επιδερμίδα και σχετίζονται με τα σκοτεινά σημεία έως την ξηρότητα.

Πως να χρησιμοποιούμε τη βιταμίνη C στη skincare ρουτίνα μας;

Εντάξει, τώρα ξέρουμε γιατί η βιταμίνη C είναι τόσο σημαντική για κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας, αλλά πως την χρησιμοποιούμε σωστά; Η Mina-Jacqueline Au λέει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε: Πρώτα απ ‘όλα, εάν χρησιμοποιούμε ένα προϊόν ρετινόλης (που θα έπρεπε!), είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε ξεχωριστά από τη βιταμίνη C . «Πάντα συμβουλεύω το κόσμο να χρησιμοποιεί τη βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη ρετινόλη τη νύχτα, ποτέ μαζί», λέει η ίδια, σημειώνοντας ότι όταν τα δύο δραστικά συστατικά εφαρμόζονται μαζί, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ρετινόλης.

Επιπλέον, εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, η expert λέει ότι η βιταμίνη C μπορεί να είναι ερεθιστική. «Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί τοποθετώντας μια ενυδατική κρέμα πάνω από τον ορό της βιταμίνης C. Για όσους έχουν πραγματικά ευαίσθητο δέρμα, όταν χρησιμοποιείτε μια νέα βιταμίνη C, δοκιμάστε να την εφαρμόσετε σε ένα μικρό σημείο στο πρόσωπο για τις πρώτες μέρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ερεθισμός».

Cover photo:IMAXtree

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT