Το ghosting, η πράξη του να «χωρίζεις» με κάποιον διακόπτοντας την επαφή χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να είναι απλώς ένα από τα χειρότερα κομμάτια των σύγχρονων ραντεβού. Το απότομο, το να αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά και η έλλειψη κλεισίματος μπορεί να είναι πολύ οδυνηρά όταν βιώνεις έναν χωρισμό που απλά δεν ξέρεις γιατί συνέβη.
Μια μελέτη πάνω στα ραντεβού των millennial από την BankMyCell διαπίστωσε ότι το 29% των γυναικών λένε ότι έχουν υποστεί ghosting κατά τη διάρκεια μιας βραχυπρόθεσμης σχέσης, ενώ το 26% παραδέχεται ότι οι ίδιες έχουν κάνει ghosting σε κάποιον. Οι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά ποικίλλουν, με το 50% να λέει ότι το έκανε για να αποφύγει τη σύγκρουση και το 10% να παραδέχεται ότι ο σύντροφός του έγινε πολύ απαιτητικός ή προσκολλημένος σε αυτές.
Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να έχει να κάνει με την ψυχολογική μας σύνθεση, καθώς μια νέα μελέτη θεωρεί ότι υπάρχουν ορισμένοι τύποι προσωπικότητας που είναι πιο πιθανό να κάνουν ghosting σε σχέση με άλλους.
Η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, υποδηλώνει ότι ο ξαφνικός τερματισμός της επαφής χωρίς λόγο είναι μια στρατηγική που φαίνεται πιο ορθολογική και αποδεκτή σε άτομα που έχουν υψηλότερες βαθμολογίες για τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «σκοτεινής τριάδας».
Όπως εξηγεί το Psychology Today, οι τρεις υποτύποι προσωπικότητας της σκοτεινής τριάδας είναι ναρκισσιστικός, μακιαβελικός (γνωστός και ως χειριστικός και κυνικός) και ψυχοπαθής (κοινωνικά σκληρός και ανταγωνιστικός).
Ωστόσο, ο Peter Jonason, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν ghosting ή έχουν υψηλότερα χαρακτηριστικά σκοτεινής τριάδας, είναι κακοί ή ψυχοπαθείς. «Αυτοί είναι άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά για διάφορους λόγους», εξηγεί. «Όμως όλοι έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά μέσα μας σε κάποιο βαθμό και το καλό και το κακό δεν είναι ποτέ μαύρο και άσπρο».
«Αυτό το είδος ψυχρής και αποστασιοποιημένης μορφής χωρισμού, που δεν λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα κανενός άλλου, είναι ένα εύκολα αιτιολογημένο αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων», είπε στο New Scientist. «Προτιμούν να απλώς να την κάνουν».
Στη μελέτη, ζητήθηκε από 341 εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που τους βαθμολογούσε με τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας τους. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να κατατάξουν πόσο αποδεκτό είναι το ghosting σε διαφορετικές καταστάσεις σε μια κλίμακα 10 βαθμών και να πουν αν είχαν ποτέ κάνει ghosting αε κάποιον στο παρελθόν.
Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες της σκοτεινής τριάδας ευθυγραμμίζονται με τη μεγαλύτερη αποδοχή και το ιστορικό του ghosting ως τρόπου τερματισμού των βραχυπρόθεσμων σχέσεων.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια προηγούμενη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές διαπίστωσε επίσης ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι λιγότερο συχνές σε άτομα με προσωπικότητες που ανήκουν στη σκοτεινή τριάδα.
Πώς να αντιμετωπίσετε τα ghosting;
Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να αποφύγεις τις ερωτικές απογοητεύσεις. Είναι ένα επίπονο αλλά αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Ακόμη και η αναγνώριση τάσεων σκοτεινής τριάδας σε πιθανούς συντρόφους διατρέχει τον κίνδυνο να αυτο-σαμποτάρεις τη σχέση προτού έχει την ευκαιρία να ανθίσει.
Και επιπλέον, το ghosting δεν συμβαίνει μόνο σε ρομαντικές σχέσεις. Μπορεί να συμβεί μέσα σε φιλίες και ακόμη και σε επαγγελματικό πλαίσιο.
Ωστόσο, όπως προτείνουν οι ειδικοί στο VeryWellMind, αν σου κάνουν ghosting, μην παίξεις το παιχνίδι των ευθυνών και της ντροπής.
«Η εμπειρία αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εκδηλώσεις μια ποικιλία αρνητικών συναισθημάτων και να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου», εξηγούν στον ιστότοπό τους. «Σήκωσε το κεφάλι σου ψηλά, κράτησε την αξιοπρέπειά σου και άφησε τον να φύγει απο τη ζωή σου. Κάποιος καλύτερος θα μπορούσε να είναι εκεί έξω και να σε ψάχνει».
Φρόντισε τον εαυτό σου και ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σου κατά τη διάρκεια αυτής της επίπονης περιόδου. Εάν εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να αντεπεξέλθεις μετά από ένα ρομαντικό ενδιαφέρον, έναν φίλο ή κάποιον στο χώρο εργασίας, είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για βοήθεια.