Είναι σίγουρο τα προϊόντα που είναι στη βάση μιας υγιεινής διατροφής, πλέον είναι εύκολο να τα βρείς σε όλα τα ράφια των σούπερ-μάρκετ ή και στο μανάβικο της γειτονιάς σου. Από τρόφιμα φτιαγμένα με συστατικά ολικής αλέσεως, γιαούρτι με βιολογικό γάλα βρώμης, ως και τορτίγια μανιόκα χωρίς γλουτένη. Όλα αυτά και πολλά ακόμη είναι εύκολα διαθέσιμα, αν βέβαια έχεις και τα ανάλογα χρήματα για να τα αγοράσεις. Παρόλο που είναι γεγονός πως το να τρώς υγιεινά, δεν προϋποθέτει απαραίτητα να αγοράζεις πανάκριβα προϊόντα, είναι σίγουρο πως η υγιεινή κατανάλωση είναι πιο δύσκολη όταν έχεις περιορισμένο προϋπολογισμό. Ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη τα Instagram-ικά fancy φαγητά, το αβοκάντο συνεχίζει να είναι υπερβολικά ακριβό, και το ίδιο ισχυει για το βιολογικό κρέας (ελευθέρας βοσκής) που είναι 10 εως 30 τοις εκατό ακριβότερο από το συμβατικό. Ας δούμε λοιπόν τα 5 έξυπνα tips που προτείνει ο διατροφολόγος Mark Human, για να μπορέσεις να ακολουθήσεις ένα υγιεινό τρόπο διατροφής χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να ξοδέψεις όλο σου το μισθό.
1. Προτίμησε να αγοράζεις τα προϊόντα “χύμα” και όχι συσκευασμένα
Ενώ η αγορά πολυ-επεξεργασμένων φαγητών ευκολίας μπορεί να φαίνεται σαν η φθηνότερη διαδρομή, ο Hyman υποστηρίζει πως μακροπρόθεσμα, επιλέγοντας μη συσκευασμένα ή ελάχιστης επεξεργασίας προϊόντα όπως λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και κρέας υψηλής ποιότητας, θα εξοικονομήσετε χρήματα. Οι φακές, το ρύζι, τα φασόλια, η βρώμη και η κινόα είναι όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα πουευέλικτα για μαγείρεμα και τα οποία μπορείτε να αγοράσετε χύμα.
2. Προτίμησε κονσερβες από κατεψυγμένα
Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με την αγορά τους φρέσκα και διαρκούν περισσότερο. Ο Hyman προτείνει να ακοράζουμε φρούτα και να τα βάζουμε στην κατάψυξη, ενώ για παράδειγμα όλων των ειδών τα berries μπορούν έυκολα να χρησιμοποιηθούν και σε smoothies. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όταν αγοράζουμε κονσέρβες πρέπει να ξεπλένουμε το προϊόν για να αφαιρέσουμε το νάτριο που εμπεριέχουν για τη συντήρησή τους. Μία κατηγορία κονσερβοποιημένων τροφίμων που ο Hyman υποστηρίζει πως είναι δυστυχώς παραμελημένη, είναι τα ψάρια. Τα ψάρια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. «Ο κονσερβοποιημένος σολομός, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες είναι ακόμη, εξαιρετικές επιλογές για προσθήκη στις σαλάτες όταν βιάζεστε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
3. Διάλεξε τα αγαπημένα σου υγιεινά γρήγορα γεύματα
Πολλές φορές ο διαθέσιμος χρόνος μας, δεν είναι απαραίτητα και ο καλύτερος σύμμαχός για τη διατροφή μας. Για να μην προσφεύγουμε στην εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού, που θα χαλάσει το πρόγραμμά μας, καλό είναι να βρούμε τα δικά μας αγαπημένα γρήγορα γεύματα που θα μας γλυτώσουν χρόνο αλλά θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε την ποιότητα της διατροφής μας ψηλά. Για παράδειγμα μια τονοσαλάτα με μαρούλι, ένα smoothie με μπανάνα και βρώμη και κοτόπουλο με ρύζι ή πατάτες φούρνου, θα μπορούσαν να είναι τα δικά σου “quick meals” για όλες τις περιστάσεις.
Article Inspo: Well+Good