από τις Νάνσυ Καλλικλή, Valentine Pétry.
«Η αναπνοή της φωτιάς» για έξτρα ενέργεια
Αν και µετράει µόλις τέσσερα χρόνια από τη δηµιουργία της, άνθρωποι από την παγκόσµια µουσική βιοµηχανία, επιχειρηµατίες και καλλιτέχνες έχουν ήδη αγκαλιάσει τη µέθοδο Ethos Flows. Οι Chris Tai Melodista και Timothy Mirthil συνδύασαν σε αυτή τεχνικές γιόγκα, τάι τσι και ασκήσεις αναπνοής που ηρεµούν ή ενδυναµώνουν το σώµα και τον νου, ανάλογα µε τις ανάγκες µας. Πώς λειτουργεί: «Οι περισσότερες ασκήσεις στοχεύουν στο να µας χαλαρώσουν, αλλά µε την αναπνοή µπορούµε να καταφέρουµε τα πάντα», εξηγεί ο Timothy Mirthil, και συνεχίζει: «Έχουµε τη δυνατότητα να επηρεάσουµε το αυτόνοµο νευρικό σύστηµα, αφού αυτό εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό και από τις κυψελίδες των πνευµόνων µας. Μπορεί κανείς να αυξήσει τα επίπεδα της αδρεναλίνης στον οργανισµό του και να γεµίσει µε ενέργεια µέσα σε µόλις 1’ απλώς αλλάζοντας την αναπνοή του». Για έξτρα ενέργεια πριν από µια επαγγελµατική συνάντηση ή µια κλήση µέσω zoom, ο Mirthil προτείνει την «αναπνοή της φωτιάς» ή αναπνοή του ram. Καθόµαστε οκλαδόν και εισπνέοντας σηκώνουµε τα χέρια ψηλά, τεντωµένα δίπλα στο κεφάλι. Εκπνέοντας δυνατά από το στόµα και βάζοντας δύναµη σαν να τραβάµε ένα σχοινί, κλείνουµε τα χέρια σε γροθιές και ταυτόχρονα τα φέρνουµε στο στήθος λυγισµένα. Όλη η κίνηση γίνεται σε εννέα χρόνους. Επαναλαµβάνουµε από την αρχή, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να εκπνεύσουµε όσο κατεβάζουµε τα χέρια, κρατώντας όλο το οξυγόνο της εισπνοής. Κάνουµε παύση για 30’’ και επαναλαµβάνουµε τρεις φορές. Ο ειδικός εξηγεί ότι «µε αυτή την τεχνική, γεµίζουµε ενέργεια που κρατάει για έως και δύο ώρες».
Ενυδάτωση για καλύτερη διάθεση και απόδοση
Το µυστικό για έξτρα ενέργεια, καθαρό µυαλό και καλή ψυχολογία ίσως κρύβεται σε µια συχνά αυτόµατη καθηµερινή κίνηση, τα τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό που πίνουµε σε ένα 24ωρο. Οι επιστήµονες συµφωνούν ότι η κόπωση, η πεσµένη διάθεση και η αδυναµία να παραµείνουµε συγκεντρωµένοι µπορεί να οφείλεται και σε ελλιπή ενυδάτωση. «Μία µείωση µόνο 2% του συνολικού νερού του σώµατος», εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Τουµπή, «µπορεί, σύµφωνα µε επιστηµονικές µελέτες, να επηρεάσει σε παθολογικό βαθµό τη βραχυπρόθεσµη µνήµη, δηµιουργώντας µας πρόβληµα στο να διαχειριζόµαστε βασικά µαθηµατικά και προκαλώντας µας δυσκολία στη συγκέντρωση µπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή σε µια τυπωµένη σελίδα». Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει ότι «ο εγκέφαλος αφυδατωµένων ατόµων δείχνει αυξηµένη νευρωνική δραστηριότητα. Αυτό σηµαίνει ότι όταν δεν ενυδατώνουµε τον οργανισµό µας επαρκώς, ο εγκέφαλός µας χρειάζεται να δουλέψει πιο σκληρά για να επιτελέσει τις λειτουργίες του», λέει η νευροεπιστήµονας dr Betsy Mills από το Ίδρυµα Φαρµακευτικών Ανακαλύψεων για το Αλτσχάιµερ. Πώς λειτουργεί: «Δοκιµάστε να νοστιµίσετε το νερό σας µε µυρωδικά και εσπεριδοειδή», προτείνει η Άννα Καρκούλια, διαιτολόγος-διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών. «Γεµίστε µια κανάτα ή το µπουκάλι σας µε νερό και προσθέστε µια φέτα λεµόνι, µερικά φύλλα δυόσµου, λίγο ξύσµα πορτοκαλιού ή τριµµένο τζίντζερ. Τσάι, καφές, αφεψήµατα, σόδα, αλλά και φρούτα, λαχανικά και σούπες είναι εξαιρετικές πηγές ύδατος που µας βοηθούν να πετύχουµε τον στόχο µας για περισσότερο νερό και θα µας αποζηµιώσουν µε καλύτερη απόδοση αλλά και διάθεση».
Όνειρα γλυκά!
Όσες εφαρµογές για διαλογισµό και αν έχουµε κατεβάσει στο κινητό µας, όποια µέθοδο κι αν ακολουθούµε για να ηρεµήσουµε πριν τον ύπνο, η πιο απλή τεχνική για να κοιµηθούµε εύκολα είναι συχνά και η πιο αποτελεσµατική. Η αναπνοή 4-7-8 αποτελεί εγγύηση για τα βράδια που οι σκέψεις και η ένταση µας κρατούν ξύπνιες. Πώς λειτουργεί: Σύµφωνα µε το σάιτ Harvard Health Publishing, η βαθιά, διαφραγµατική και ελεγχόµενη αναπνοή προσφέρει στον οργανισµό άφθονο οξυγόνο, αποµακρύνει όλο το διοξείδιο του άνθρακα, µειώνει τους καρδιακούς παλµούς και σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση. Για την τεχνική 4-7-8 εισπνέουµε βαθιά σε 4 χρόνους, κρατάµε την αναπνοή για 7 χρόνους και εκπνέουµε δυνατά σε 8, αδειάζοντας όλο τον αέρα από την κοιλιά και τον θώρακα. Δεν ξεχνάµε να αποµακρύνουµε από το δωµάτιο συσκευές και οθόνες. Η Ιατρική Σχολή του αµερικανικού πανεπιστηµίου έχει αποδείξει ότι το µπλε φως τους διαταράσσει την παραγωγή µελατονίνης, της ορµόνης του ύπνου.
Τεχνικές αναπνοής για ηρεµία & πληρότητα
Έπειτα από δύο δεκαετίες στον κόσµο της µόδας, ως στυλίστρια, υπεύθυνη διαφηµιστικών παραγωγών µεγάλων οίκων και ambassador της Stella McCartney, η Susan Oubari υιοθέτησε για µότο της το «κάνε µια παύση και πάτα reset», ανέπτυξε τη δική της µέθοδο wellness, την οποία περιγράφει στο βιβλίο της Breathwork: Breathe for Change (Μέθοδος αναπνοής: Αναπνεύστε και αλλάξτε, εκδ. Flammarion) και έκτοτε τα workshops της «Breathe In Paris» είναι κατάµεστα. Πώς λειτουργεί: Βασισµένη στα ευρήµατα ψυχολόγων ήδη από τη δεκαετία του ’70, η µέθοδός της περιλαµβάνει διαλογισµό και ρέικι, αλλά το πρώτο 10λεπτο των workshops της το αφιερώνει πάντα σε µια τεχνική αναπνοής µε επιστηµονικά αποδεδειγµένα οφέλη. Οι βαθιές, ελεγχόµενες εισπνοές και εκπνοές από το στόµα για 8’-12’ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών στον υποθάλαµο του εγκεφάλου και την οξυγόνωση των κυττάρων ολόκληρου του οργανισµού. Η αίσθηση, όπως αναφέρουν οι συµµετέχοντες στα µαθήµατα της Oubari, µοιάζει µε αυτό που περιγράφουν όσοι βγαίνουν τακτικά για τρέξιµο: νιώθεις πλήρης, δυνατός και ελεύθερος. Επιπλέον, σύµφωνα µε τις έρευνες ψυχολόγων, µε αυτή την τεχνική αναπνοής µειώνεται η δραστηριότητα στον µετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνος για την αναλυτική σκέψη. Έτσι οι έγνοιες που συνήθως κατακλύζουν το µυαλό σιγούν και ο νους ησυχάζει, χαρίζοντάς µας γαλήνη και ηρεµία. «Μπορεί η Oubari στα µαθήµατά της να µιλά για πρόθεση και ενέργεια, αλλά η τεχνική της δεν έχει τίποτα το µεταφυσικό», λέει η συνεργάτιδά της και δηµοσιογράφος Emilie Veyretout, η οποία συνυπογράφει το βιβλίο της Oubari.
Παράθυρο στον κόσµο
Μπορεί ο περιορισµός στις µετακινήσεις και ο γκρίζος χειµωνιάτικος καιρός να µας στερούν τη λιακάδα και την επαφή µε τη φύση, που τόσο βελτιώνουν την ψυχολογία µας και µας αποφορτίζουν, αλλά µπορούµε πάντα να ανοίξουµε ένα παράθυρο στον υπολογιστή µας και να την απολαύσουµε – έστω και µέσα από την οθόνη µας. Πώς λειτουργεί: Στο σάιτ window-swap.com και στα stories στην αντίστοιχη σελίδα στο Ιnstagram, άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσµο βιντεοσκοπούν τη θέα από το παράθυρό τους και την ανεβάζουν στο δίκτυο για τα µάτια -και την αναζωογόνησή- µας µόνο. Πρόκειται για µια απλή ιδέα, αλλά το αποτέλεσµα είναι εθιστικό! Μια γάτα που χαζεύει έναν πολύβουο δρόµο στην Ολλανδία, ο άνεµος που χαϊδεύει νωχελικά τα φοινικόδεντρα στο Λος Άντζελες, µια απέραντη αµµουδιά στην Αυστραλία ή ένας χιονισµένος πίσω κήπος στη Φιλανδία αρκούν για να νιώσουµε για λίγο ότι βρισκόµαστε χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά από όλα όσα µας προβληµατίζουν. Μέχρι να καταφέρουµε και πάλι να µετακινηθούµε ελεύθερα, µπορεί τα ταξίδια µας να είναι µόνο virtual, αλλά η αίσθηση αναζωογόνησης είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Ολιστική ομορφιά
Η νέα τάση στα ινστιτούτα της Ευρώπης συνδυάζει την περιποίηση προσώπου µε τεχνικές χαλάρωσης από τη µέθοδο της σοφρολογίας (sophrology), για να απαλλάξουµε από τα σηµάδια του στρες τόσο την επιδερµίδα όσο και τον νου. Πώς λειτουργεί: Η µέθοδος Sophrology, η «ευρωπαϊκή απάντηση στον διαλογισµό της Ανατολής» όπως την αποκαλεί η βρετανική εφηµερίδα Independent, αναπτύχθηκε πριν από 60 χρόνια από τον Ισπανό ψυχίατρο και νευρολόγο Alfonso Caycedo. Μία από τις βασικές τεχνικές της, σύµφωνα µε την Dominique Antiglio, συγγραφέα του βιβλίου The Life-Changing Power of Sophrology (Η δύναµη της Σοφρολογίας αλλάζει τη ζωή, amazon.com), είναι ένα νοερό σκανάρισµα ολόκληρου του σώµατος, σηµείο προς σηµείο (τα αντίστοιχα τσάκρα των τεχνικών της Ανατολής). Με κάθε εισπνοή φέρνουµε την προσοχή µας σε συγκεκριµένα σηµεία και µε κάθε εκπνοή απελευθερώνουµε συνειδητά όποια ένταση νιώθουµε συσσωρευµένη σε κάθε περιοχή του σώµατος. Στα ινστιτούτα oµορφιάς των ευρωπαϊκών µητροπόλεων οι ειδικοί εφαρµόζουν στο πρόσωπο ή το σώµα µάσκες περιποίησης και στον χρόνο αναµονής καθοδηγούν τις πελάτισσές τους µε τεχνικές χαλάρωσης για το σώµα και τον νου. Στο σάιτ be-sophro η Antiglio έχει ανεβάσει ηχογραφηµένες τεχνικές από το βιβλίο της, τις οποίες µπορούµε να ακούσουµε στο σπίτι και να τις ενσωµατώσουµε στη ρουτίνα της περιποίησής µας.