Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή πολύ πριν χτυπήσει το ρολόι, ίσως θα πρέπει να γυρίσετε το… χρόνο μερικές ώρες πίσω για να βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν στο Σικάγο. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, το πώς αλλά και το πόσο κοιμόμαστε εξαρτώνται -και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό- από το εργασιακό μας περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, εκείνοι που εργάζονται σε χώρους με πολλά παράθυρα έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία (επειδή εκτίθενται πιο πολύ στο φως, κατά 173%), ενώ κοιμούνται κατά μέσο όρο 46′ περισσότερο από τους υπόλοιπους που περνούν αρκετές ώρες σε μέρη σκοτεινά ή με κακό τεχνητό φωτισμό.
Πώς εξηγούνται όμως όλα τα παραπάνω; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φως της ημέρας είναι ο κυριότερος μηχανισμός ελέγχου του 24ωρου κιρκαδικού ρυθμού (το γνωστό βιολογικό ρολόι). Όταν αυτό έρχεται σε επαφή με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μας, ενεργοποιεί τον υποθάλαμο, ο οποίος με τη σειρά του δίνει σήμα στην υπόφυση (αδένας που βρίσκεται στον εγκέφαλο) να εκκρίνει μελατονίνη. Η τελευταία χαρακτηρίζεται και ως «ορμόνη του ύπνου».
Οι μελετητές τονίζουν πως, όταν ένας εργασιακός χώρος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να επιτρέπει την είσοδο του φυσικού φωτός, τότε όσοι δουλεύουν εκεί δεν κοιμούνται μόνο καλύτερα, αλλά εμφανίζουν καλύτερη διάθεση, καθώς και αυξημένη παραγωγικότητα.
Περισσότερα wellness tips:
Η σημασία της αναπνοής για την ψυχική μας υγεία
Πώς θα φροντίσουμε τον εαυτό μας τις μέρες που θα μείνουμε σπίτι;
Είσαι συνέχεια κουρασμένη; Μην το αγνοείς ως φυσιολογικό γιατί δεν είναι