Μπορώ να μειώσω τα συμπτώματα του θυρεοειδή;

Τι να γνωρίζετε αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει τη νόσο Hashimoto.

Elle 21 Μαΐ. 19
Μπορώ να μειώσω τα συμπτώματα του θυρεοειδή;

θυρεοειδής

Έχετε θυρεοειδίτιδα αλλά παρόλο που λαμβάνετε αγωγή εξακολουθείτε να παρουσιάζετε συμπτώματα όπως κόπωση, κακή ποιότητα ύπνου, ξηροστομία, μυικές κράμπες; Όπως αναφέρει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, σε κάποιες περιπτώσεις, μια επέμβαση λύνει το πρόβλημα: εκείνη που είναι γνωστή ως ολική θυρεοειδεκτομή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου και της κόπωσης που επιμένουν σε ορισμένους ανθρώπους ακόμα και μετά τη ρύθμιση της λειτουργίας του αδένα, παρόλο που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο Hashimoto.

Τι συμβαίνει με όσους έχουν νόσο Hashimoto;

Η νόσος Hashimoto επηρεάζει το 5% -10% του γυναικείου πληθυσμού σε αναπαραγωγική ηλικία κι έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα αλλά και άλλα προβλήματα, όπως αύξηση βάρους, δυσανεξία στο κρύο, απώλεια μνήμης, δυσκοιλιότητα, μελαγχολία και κακή διάθεση, τριχόπτωση κ.ά.. Μέχρι σήμερα, πιστεύεται ότι τα φαινόμενα αυτά σχετίζονται με την παρουσία υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς που πάσχουν από Hashimoto – ακόμη και εκείνοι που λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες – αντιμετωπίζουν φάσεις γενικής αδιαθεσίας που συνδέονται με διάφορα συμπτώματα. Από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντι-ΤΡΟ συνδέονται με αυξημένα συμπτώματα και με μειωμένη ποιότητα ζωής.

Τι δείχνουν οι μελέτες για την επέμβαση

Σύμφωνα με ευρήματα μίας νορβηγικής μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, ερευνητές μελέτησαν 147 ενήλικες με τη νόσο Hashimoto στο Telemark Hospital. Οι μισοί εξ αυτών (73), επιλέχθηκαν τυχαία για να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή. Οι άλλοι μισοί (74) ακολούθησαν φαρμακευτική θεραπεία.

Οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των follow-up μετρούσαν τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι-ΤΡΟ), της ορμόνης διέγερσης θυρεοειδούς (TSH), της ελεύθερης θυροξίνης (T4), της ελεύθερης τριιωδοθυρονίνης (FΤ3), καθώς και τα επίπεδα του ασβεστίου και της παραθυρορμόνης των ασθενών.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας υγείας για τους συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή αυξήθηκε κατά 26 μονάδες μετά από τη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με τη βαθμολογία που είχαν συγκεντρώσει πριν από αυτήν (64 έναντι 38). Στην ομάδα που έλαβε την στάνταρ ιατρική περίθαλψη (φαρμακευτική), οι ερευνητές βρήκαν πτώση 3 βαθμών στις βαθμολογίες, από 38 πριν από την επέμβαση σε 35 μετά απ’ αυτή, με αποτέλεσμα η μέση διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων να είναι 29 βαθμοί.

Επίσης, μόνο το 35% των συμμετεχόντων στην ομάδα της θυρεοειδεκτομής ανέφεραν χρόνια κόπωση μετά από τη χειρουργική επέμβαση, συγκριτικά με το 82% που ένιωθαν κόπωση πριν χειρουργηθούν. Αντίθετα, στην ομάδα που έλαβε τυπική ιατρική περίθαλψη δεν διαπιστώθηκε σημαντική αλλαγή στις βαθμολογίες κόπωσης, ενώ ο επιπολασμός του χρόνιου πόνου μειώθηκε από 84% πριν την επέμβαση στο 74% κατά τη λήξη της μελέτης.

Η θυρεοειδεκτομή φάνηκε να ομαλοποιεί τα επίπεδα της αντι-ΤΡΟ, με τα επίπεδα να πέφτουν από κατά μέσο όρο 92% – στα 152 IU / mL στην ομάδα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ενώ η μέση μέτρηση για τη ομάδα που έλαβε φαρμακευτική αγωγή ήταν 1300 IU / mL μετά την παρέμβαση.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: