Είναι πολύ σημανρικό για την συνολική μας υγεία να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Το νερό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, επειδή μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι, διώχνει τις τοξίνες από το σώμα μας και τα νεφρά μας χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν. Επίσης, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι το να παραμένουμε ενυδατωμένη μεταφράζεται σε καλύτερη συγκέντρωση.
Ωστόσο, υπάρχουν περιόδοι που αυτό που μπορεί να γίνει μεγάλη πρόκληση. Οι τροφές που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε νερό όμως μπορούν να βοηθήσουν. Εξάλλου, περίπου το ένα πέμπτο της κατανάλωσης νερού προέρχεται από τρόφιμα (δηλαδή φρούτα και λαχανικά), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής. Γι’αυτό παρακάτω συγκεντρώσαμε 5 ενυδατικές τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και θα λειτουργήσουν παράλληλα με την κατανάλωση του. Πάμε να τις δούμε;
Αγγούρι
Είναι εντυπωσιακή η περιεκτικότητα αυτού του λαχανικού σε νερό. Τα αγγούρια περιέχουν περίπου 95% νερό, λέει η Ilyse Schapiro, RD και συν-συγγραφέας του «Should I Scoop Out My Bagel». Επιπλέον, είναι γεμάτα με κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Επιπλέον, περιέχουν μια αντιφλεγμονώδη ουσία, τη φισετίνη, η οποία προάγει την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με την ίδια.
Κολοκυθάκι
Δεν φορούν όλοι οι υπερήρωες κάπες. Εμείς οι λάτρεις των ζυμαρικών ενωνόμαστε για να χαιρετίσουμε τα κολοκυθάκια, επειδή τα σπειροειδή zoodles έχουν τη δυνατότητα να καταπνίξουν τη λαχτάρα μας για ζυμαρικά, καθώς κάνουν μια ισχυρή υποκατάσταση παραδοσιακών πιάτών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Με περιεκτικότητα σε νερό 95%, τα κολοκυθάκια βρίσκονται επίσης σε κορυφαία θέση στη λίστα με τα εξαιρετικά ενυδατικά τρόφιμα.
Καρπούζι
Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό και μπορεί να σε κρατήσει ενυδατωμένη ακόμα και τη πιο ζεστή μέρα. Κι αυτό γιατί έχει περίπου 92% νερό. Επιπλέον, είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, B6 και C, καθώς και λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά. «Χρησιμοποιήστε το καρπούζι για να αρωματίσετε το νερό σας ή ακόμα κάντε το πουρέ και καταψύξτε τον σε μία παγοθήκη για τον πιο υγιεινό πάγο», προτείνει η Schapiro.
Σέλερι
Το συχνά υποτιμημένο αυτό λαχανικό είναι κατά 95% νερό. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις διαπίστωσε ότι η λουτεολίνη, ένα φλαβονοειδές στο σέλερι, έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ειδικά στο πάγκρεας. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι διαπίστωσε ότι η απιγενίνη, μια ένωση που βρίσκεται επίσης στο σέλερι, μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Τι άλλο χρειάζεσαι για να πειστείς ότι αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;
Ακτινίδιο
Τα πορτοκάλια τείνουν να κερδίζουν όλα τα εύσημα όταν πρόκειται για τη βιταμίνη C. Αλλά τα ακτινίδια έχουν στην πραγματικότητα περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Rebecca Scritchfield. «Το ακτινίδιο αποτελείται από 85% νερό και έχει τόσο κάλιο όσο μια μέτρια μπανάνα. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει λιγότερες αιχμές στο σάκχαρο του αίματος για απελευθέρωση ενέργειας με διάρκεια», προσθέτει. Αυτό το τροπικό φρούτο θα ικανοποιήσει τη λαχτάρα σου για γλυκό και είναι η τέλεια προσθήκη σε μια φρουτοσαλάτα.