Γιατί το να τρως περισσότερο είναι το μυστικό για να χάσεις βάρος

Οι διατροφολόγοι εξηγούν ότι όταν έχουμε να κάνουμε με θερμίδες less isn't always more.

Elle 21 Οκτ. 21
Γιατί το να τρως περισσότερο είναι το μυστικό για να χάσεις βάρος

Αν θέλεις να χάσεις κιλά, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις την ποσότητα του φαγητού που τρως, ειδικά του junk food. Nαι θα πρέπει να αποχαιρετήσεις την πίτσα, τις τηγανιτές πατάτες, τις φτερούγες και τα loaded nachos. Είναι κοινή γνώση ότι πρέπει να παρακολουθείς την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις, αλλά μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα αν το παρατραβήξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να μην τρως αρκετά μπορεί να βλάψει σοβαρά τις προσπάθειες απώλειας βάρους, ειδικά αν έχεις ήδη χάσει κάποιο βάρος και έχεις φτάσει σε ένα μαξιλαράκι.

Πότε, γιατί και πώς το να τρως περισσότερο μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να χάσετε βάρος, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της διατροφής;

Το να τρώτε πολύ λίγο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους. Στην αρχή μπορεί να χάσεις βάρος, αλλά μετά από λίγο το σώμα σου αρχίζει να πανικοβάλλεται. Όταν δεν δίνεις στο σώμα σου αρκετές θερμίδες, δηλαδή ενέργεια, δηλαδή καύσιμα, ο μεταβολισμός σου στην πραγματικότητα πέφτει και καις λιγότερες θερμίδες. Αυτό είναι μια αντίδραση του σώματος που πιστεύει ότι λιμοκτονεί και θέλει να εξοικονομήσει ενέργεια, σύμφωνα με την διαιτολόγο Libby Parker.

Το σώμα σου πρέπει να υποστηρίζεται όχι μόνο με αρκετές θερμίδες για να αισθάνεται ασφαλές και να υποστηρίζει τις ενεργειακές του ανάγκες, αλλά και με τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες) και βιταμινών και μετάλλων.

τρως

Το είδος του φαγητού έχει σημασία.

Το να τρως περισσότερο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου όταν δίνεις προτεραιότητα σε υψηλής ποιότητας τρόφιμα έναντι των επεξεργασμένων τροφίμων. «Μπορεί να φαίνεται τρελό να λέμε ότι το να τρως περισσότερο μπορεί μερικές φορές να είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους, αλλά όταν μιλάμε για το είδος της τροφής που τρως, τότε αυτό μπορεί να μην είναι τόσο τρελό όσο νομίζεις», λέει η διατροφολόγος Isabel Butler.

Για παράδειγμα, το να ζεις με μπάρες πρωτεΐνης δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να τρως μια καλά ισορροπημένη διατροφή με πλούσια φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Μπορεί να φαίνεται ότι τρως περισσότερο φαγητό στη δεύτερη περίπτωση, αλλά στην πραγματικότητα δίνεις στο σώμα σου και τον μεταβολισμό σου την ευκαιρία να δουλέψει περισσότερο και να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.

τρως

Θα πρέπει λοιπόν, να σκεφτείς να τρως πιο περίπλοκους υδατάνθρακες και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Σε σύγκριση με τους απλούς υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα ινώδη τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, οπότε το σώμα σου χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια (ή θερμίδες) για να τα διασπάσει. Έτσι, προσπάθησε να αυξήσεις την ποσότητα φρούτων, οσπρίων, δημητριακών και λαχανικών στη διατροφή σου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT