Υπάρχουν δεκάδες λόγοι να βάλουμε την γυμναστική στο πρόγραμμά μας και να παραμείνουμε πιστή στην ρουτίνα μας: μείωση άγχους, έκκριση ενδορφινών που ανεβάζουν την διάθεση και γραμμωμένο σώμα είναι μόνο λίγοι από αυτούς. Αναρωτιόμαστε όμως συχνά αν το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει και η συχνότητα με την οποία γυμναζόμαστε δρουν αποτελεσματικά.
Μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου Rey Juan Carlos της Ισπανίας σε συνεργασία με το ίδρυμα Mapfre αποκαλύπτει ότι η ηλικία μας παίζει καθοριστικό ρόλο και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν επιλέγουμε τα workouts μας. Παρότι η έρευνα αυτή παρουσιάζει γενικά ευρύματα αξίζει να θυμόμαστε πάντα ότι η γυμναστική πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα θέλω μας, να μας χαροποιεί και πάνω απ’όλα ότι η άσκηση δεν έχει ηλικία και αυτή δεν πρέπει ποτέ να μας αποτρέπει.
Από 5 μέχρι 17 ετών
Η συνιστόμενη διάρκεια άσκησης είναι τα 60′ καθημερινά με το τρέξιμο και την αεροβική άσκηση (κολύμβηση, ποδηλασία, τζόγκινγκ κτλ.) να είναι πρωταρχικής σημασία. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών και των οστών, πράγμα πολύ θετικό για τα επόμενα χρόνια.
Από 18 μέχρι 64 ετών
Οι ειδικοί προτείνουν 300 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης προπόνησης. Οι ασκήσεις που συνιστόνται κυμαίνονται από απλούς περιπάτους με γρήγορο βηματισμό κάθε μέρα μέχρι μποξ, τρέξιμο και ποδόσφαιρο. Προτείνουν επίσης να ακολουθούμε πρόγραμμα ενδυνάμωσης με βάρη τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσουμε την μυική μας μάζα και να διατηρήσουμε την δύναμη των οστών.
Από τα 64 και μετά
Προτείνεται να κάνουμε 300 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα και τουλάχιστον 10 λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα. Στόχος είναι να βάλουμε στο πρόγραμμά μας ασκήσεις που βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας και να τις συνδυάζουμε με αεροβική άσκηση. Προγράμματα γιόγκα και πιλάτες είναι επίσης άκρως σημαντικά για την διατήρηση της ευλυγισίας και την αποφυγή τραυματισμών.