Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να φας ένα φρεσκοκομμένο παγωμένο καρπούζι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα; Το φρούτο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανέμελη διάθεση της πιο όμορφης εποχής του χρόνου. Πέρα από τη λαχταριστή γλυκιά του γεύση έχει επίσης μεγάλη θρεπτική αξία. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και αντιοξειδωτικά, ενώ συγχρόνως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με άλλα τροπικά φρούτα.
Όμως, αυτά τα οφέλη για τον οργανισμό μπορεί να έρθουν μαζί με κάποιες κρυφές «παρενέργειες». Δες παρακάτω ποιες είναι και είμαστε σίγουροι πως θα σε εκπλήξουν.
Πεπτικά προβλήματα
Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία είναι μια φυτική ένωση στην κατηγορία FODMAPs. Τα άτομα με ιστορικό πεπτικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν τα FODMAP για να αισθάνονται καλύτερα. Όμως, δεν είναι όλοι ευάλωτοι σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων και ο πειραματισμός με ένα πρωτόκολλο απόκλισης του φρούτου αυτού από τη διατροφή σου μπορεί να λειτουργήσει για εσένα εάν υποψιάζεσαι ότι το καρπούζι συμβάλλει στα κοιλιακά σου προβλήματα.
Βοηθά στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι ελεύθερες ρίζες έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν καρκινικά κύτταρα. Το λυκοπένιο είναι το αστέρι της παράστασης εδώ. Συνήθως, οι ντομάτες λαμβάνουν όλα τα εύσημα ως καλή πηγή λυκοπενίου, ωστόσο το καρπούζι παρέχει στην πραγματικότητα σχεδόν 40% περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες! Τα αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, προάγουν την αντιγήρανση και επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα κύτταρα στο σώμα.
Βοηθάει στον κορεσμό
Ο κορεσμός είναι το αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης μετά από ένα γεύμα. Η εύρεση τροφών που ενισχύουν τον κορεσμό είναι μια συνταγή επιτυχίας όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος ή να ρυθμίσεις το μέγεθος των μερίδων σου. Η αίσθηση κορεσμού διευκολύνει την κατανάλωση σωστών μερίδων. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στον κορεσμό είναι ο συνολικός όγκος της τροφής που καταναλώνεται. Έτσι, το να μπορεί κανείς να φάει μεγαλύτερη ποσότητα, δίνει την αίσθηση της πληρότητας. Το καρπούζι προσφέρει αυτό το όφελος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι το φρούτο είναι αρκετά ζουμερό, μπορείς να φας περισσότερο από αυτό για χαμηλότερες συνολικές θερμίδες σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
Ερευνητές σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών καρπούζι την ημέρα βελτίωσε τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους μέσω αυξημένου κορεσμού. Μάλιστα, συνέκριναν την ομάδα του καρπουζιού με μια ομάδα μπισκότων με ίσες θερμίδες. Δηλαδή, οι ερευνητές τάισαν τις δύο ομάδες την ίδια ποσότητα θερμίδων: η μία ομάδα λάμβανε αυτές τις θερμίδες από καρπούζι και η άλλη από μπισκότα με χαμηλά λιπαρά.
Το συμπέρασμα ήταν ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Ορισμένες θερμίδες μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνουν να νιώθουμε πιο γεμάτοι, πιο ικανοποιημένοι και να καταλήξουμε να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες
Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν ημικρανία διαπίστωσε ότι το καρπούζι μπορεί να είναι πιο ενεργητικό από άλλα φρούτα. Οι ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία φρούτων, όπως καρπούζι, φρούτο του πάθους, πορτοκάλι, ανανά, σταφύλι, μπανάνα, αγγούρι και παπάγια. Ωστόσο, το καρπούζι συνδέθηκε με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα ημικρανιών, μερικές φορές μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από την κατανάλωση του φρούτου. Σχεδόν το 30% των συμμετεχόντων εμφάνισε ημικρανίες μέσα σε περίπου 90 λεπτά από την κατανάλωση καρπουζιού!