Με τον ήλιο να αργεί να εμφανιστεί στον ουρανό και να μας αποχαιρετά νωρίς αυτές τις μέρες, το να νιώθεις λίγο πεσμένη τον τελευταίο καιρό είναι απόλυτα λογικό. Για κάποιους, η πτώση της διάθεση τους είναι αμελητέα, αλλά για άλλους μπορεί να είναι εξουθενωτική.
Εάν έχεις ψάξει για τρόπους που θα σε βοηθήσουν να τονώσεις έστω και λίγο τη διάθεσή σου, πιθανότατα έχεις ακούσει για τη σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που συνδέεται με την καλή διάθεση και μία συνολική αίσθσηση ικανοποίησης. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από τα νευρικά κύτταρα και επικοινωνεί με άλλα κύτταρα του σώματος. Αν και σίγουρα δεν είναι η μόνη χημική ουσία που συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης (η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες έχουν επίσης να κάνουν με τη διάθεση μας), είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ.
Η νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του «Cleaning Up Your Mental Mess», Caroline Leaf, PhD, εξηγεί ότι η σεροτονίνη παράγεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. «Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή σεροτονίνης», λέει. Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν πέντε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στα γεύματά σου και να δώσουν μία ώθηση στα επίπεδα σεροτονίνης και άρα στη διάθεση σου.
1. Αυγά
Τα αυγά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα σεροτονίνης της Dr. Leaf όχι μόνο επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη αλλά και επειδή είναι πλούσια σε χολίνη (μια βιταμίνη Β) και πρωτεΐνη. Η χολίνη συνδέεται άμεσα με την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης και η πρωτεΐνη δίνει στο σώμα ενέργεια. Το αίσθημα εξάντλησης και η λύπη συχνά πάνε χέρι-χέρι.
2. Τυρί
Αν είσαι ο τύπος του ατόμου που του αρέσει να βάζει τυρί σε όλα, πιθανότατα πιστεύεις ότι είναι κοινή λογική ότι το να τρως τυρί μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σου. Αλλά δεν είναι μόνο λόγω της γεύσης. Το τυρί είναι άλλο ένα τρόφιμο που περιέχει τρυπτοφάνη και το cheddar είναι το είδος τυριού με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτήν τη χημική ουσία.
3. Τόφου (και άλλα προϊόντα σόγιας)
Υπάρχουν και φυτικοί τρόποι για να αυξήσεις τη σεροτονίνη σου μέσω της διατροφής. Η Dr. Leaf λέει ότι τα προϊόντα σόγιας, όπως το tofu, το edamame και οι ξηροί καρποί σόγιας, έχουν επίσης τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη. Μια μελέτη, η οποία παρακολούθησε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά τη διάρκεια δύο ετών, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση τόφου συνδέεται με μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη, σε γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση, έδειξε τα ίδια αποτελέσματα. Επομένως, σίγουρα δεν χρειάζεται να βασιστείς σε ζωικά προϊόντα για μια φυσική ενίσχυση της σεροτονίνης, αν δεν το θέλεις.
4. Τόνος, σολομός και άλλα ψάρια
Όπως και τα αυγά, το ψάρι κάνει τσεκ σε πολλά κουτάκια της υγείας του εγκεφάλου. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν άμεσα τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ρύθμισης της διάθεσης. Τα ψάρια περιέχουν επίσης βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που είναι πιο δύσκολο να ληφθεί το χειμώνα και συνδέεται επίσης με τη διάθεση. Ο τόνος, ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια έχουν περισσότερη τρυπτοφάνη και ωμέγα-3.
5. Ξηροί καρποί και σπόροι
Η Dr. Leaf λέει ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές φυτικές τροφές για την ενίσχυση της σεροτονίνης. Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι φέρουν θρεπτικά οφέλη, τα καρύδια ειδικά είναι διάσημα για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- 6 μύθοι για τον καφέ που ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε
- 5 snacks πλούσια σε πρωτεΐνη που εγκρίνουν οι διατροφολόγοι
- Πήρες πίσω τα κιλά που έχασες; 5 λόγοι που μπορεί να συνέβη αυτό