Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα βράδια που στριφογυρίζεις μέχρι να σε πάρει ο ύπνος είναι δυσανάλογα πολλά σε σύγκριση με εκείνα που κοιμάσαι σαν πουλάκι. Δυστυχώς, η στιγμή που πέφτουμε για ύπνο είναι αναπόφευκτα μια στιγμή απολογισμού της μέρας που πέρασε και σχεδιασμού της επόμενης. Ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις ξεπηδούν deadlines που πρέπει να τηρήσεις, συζητήσεις που παίζεις ξανά στο κεφάλι σου λέγοντας εμπρόθεσμα τις απαντήσεις που ήθελες, αλλά θόλωσες και δεν ξεστόμισες, απογοητεύσεις από την καθημερινότητά σου και τους κοντινούς σου ανθρώπους.
Όπως είναι λογικό, όλα τα παραπάνω ενεργοποιούν το στρες και σε αποτρέπουν από το να χαλαρώσεις και εν τέλει να κοιμηθείς, όσο κουρασμένη κι αν είσαι, με αποτέλεσμα τον κακό ύπνο που πλέον γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Η μέθοδος αναπνοής 4-7-8 όμως υπόσχεται να τα πάρει όλα αυτά μακριά.
Από πού προκύπτει η μέθοδος αναπνοής 4-7-8;
Η μέθοδος, που αναπτύχθηκε από τον Dr. Andrew Weil, ειδικό στην ολοκληρωμένη ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βασίζεται στον αρχαίο διαλογισμό και στις τεχνικές που εστιάζουν στην αναπνοή. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τις πρώτες φορές που θα δοκιμάσεις τη μέθοδο 4-7-8, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα για να αποκοιμηθείς. Όπως επισήμανε ο Dr. Weil, η ιδέα είναι ότι γίνεται πιο αποτελεσματική όσο περισσότερο την εξασκεί κανείς.
Η μέθοδος της αναπνοής 4-7-8 άρχισε να γίνεται δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες και οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν ότι “πραγματικά λειτουργεί”.
Πώς λοιπόν θα την υιοθετήσεις;
Πάρε μια άνετη θέση και χαλάρωσε το σώμα σου.
Κάνε μία εισπνοή, αργά από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα.
Κράτησε την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα.
Εκπνοή από το στόμα, κάνοντας έναν ήχο σαν γουργουρητό, για 8 δευτερόλεπτα.
Επανάλαβε τον κύκλο έως και 4 φορές.
Αν και πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η κλινική αποτελεσματικότητά της, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η τεχνική της ρυθμικής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του αισθήματος χαλάρωσης και στη μείωση του άγχους. Και όπως πάντα συμβαίνει με τις ασκήσεις αναπνοής, αν εστιάσεις εκεί, θα αποσπάται η προσοχή σου από άλλα πράγματα όπως το άγχος της δουλειάς και οι λοιπές υποχρεώσεις της επόμενης μέρας.