Να κοιτάξουμε τα παιδικά μας βιβλιάρια για τυχόν παραλείψεις και να πάμε να εμβολιαστούμε μας καλούν οι γιατροί ενόψει της νέας σεζόν οπότε ενδέχεται να παρατηρηθεί έξαρση διαφόρων ιώσεων. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας για τη γρίπη παραμένει χαμηλή, παρόλο που πέρυσι αρρώστησαν βαριά από τον ιό της 388 άνθρωποι, από τους οποίους μόνο 15 είχαν εμβολιαστεί. Τα καινούρια στοιχεία δείχνουν ότι το 87% από αυτούς ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και οι 154 έχασαν τη ζωή τους. Οι ειδικοί μας εξηγούν ποιοι από εμάς πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο και από ποιους άλλους ιούς χρειαζόμαστε προστασία και είναι σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας.
Ασπίδα προστασίας
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος και ο ιός της εξαπλώνεται γρήγορα αν δεν τηρούνται μέτρα υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών). Το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της, καλύπτει το 80% από εμάς και από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Όπως αναφέρει ο Δρ. Γεώργιος Κρομμύδας, πνευμονολόγος -φυματιολόγος, αυτό σημαίνει ότι από τους 100 που θα το κάνουν, οι 20 θα νοσήσουν, αλλά δεν θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Το εμβόλιο περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, ενώ η χορήγησή του προτείνεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι 1 φορά ετησίως. Μάλιστα αν καπνίζετε ή μετακινήστε συχνά με μέσα μαζικής μεταφοράς αξίζει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Οι ευπαθείς ομάδες είναι: Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά από 6 μηνών και άνω, έγκυοι και θηλάζουσες, ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα ή χρόνια νοσήματα, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που νοσούν, κλειστοί πληθυσμοί, όπως εσωτερικοί φοιτητές, κτηνοτρόφοι κ.ά. Ιδανικό είναι ο εμβολιασμός να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα έως το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει το επιδημικό κύμα της γρίπης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.
Όπως αναφέρει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, για τους ενήλικες ευπαθών ομάδων συστήνονται ακόμα το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, εκείνο κατά του HPV που αποζημιώνεται μέχρι τα 26 χρόνια, το αντιτετανικό που επαναλαμβάνεται ανά δεκαετία και του έρπητα ζωστήρα που προτείνεται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν δόσεις εμβολίων που δεν κάνατε στην παιδική ηλικία και πρέπει να τα επικαιροποιήσετε ως ενήλικες.