Cover photo: @maralafontan
Είμαστε σίγουροι ότι μπορείς να βρεις τουλάχιστον 30 λόγους για να τελειώσεις αυτό το μπουκάλι καμπερνέ—πήρα προαγωγή… είναι Παρασκευή… αντιοξειδωτικά και άλλα οφέλη του κρασιού! Όλα μπορούν να αντικρουστούν, ίσως, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ τους λόγους που δεν πρέπει να πίνεις ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί μόνη σου (ακόμα κι αν είσαι παρέα με φίλους); Παρακάτω, θα αναφέρουμε λεπτομερώς τι λέει η επιστήμη, αλλά πρώτα, ας δούμε αν είμαστε στην ίδια σελίδα σχετικά με το μέγεθος της φιάλης.
Μιλάμε για τυπικό μπουκάλι, όχι λίτρο και όχι magnum. Ένα τυπικό μπουκάλι είναι 750 ml κρασί. Μια «κανονική ποσότητα» κρασιού είναι 150 ml, επομένως ένα μπουκάλι προσφέρει περίπου 5 μερίδες. Εάν βγάζεις μόνο τρία ποτήρια κρασί από το μπουκάλι σου, μάλλον πρέπει να ελέγξεις το μέγεθος των ποτηριών που χρησιμοποιείς. Τι θα γίνει όμως αν πιεις και τις πέντες μερίδες μόνη σου;
1. Θα πάρει πολλές θερμίδες και μια δόση ζάχαρης
Με περίπου 123 θερμίδες ένα ποτήρι, πίνοντας ένα γεμάτο μπουκάλι κρασί θα σου χαρίσει επιπλέον 615 θερμίδες. Αλλά να θυμάσαι, ότι σε αυτές δεν προσμετρώνται αυτές από το τυρί, τα κράκερς και το προσούτο που πιθανότατα τσιμπάς ανάμεσα στις γουλιές σου. Ένα ποτήρι chardonnay περιέχει περίπου 1,4 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, επομένως ένα γεμάτο μπουκάλι θα προσθέσει 7 γραμμάρια στην ημερήσια πρόσληψη σου. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά σκέψου και όλες τις άλλες πηγές ζάχαρης που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα. Οι ενήλικες Αμερικανοί καταναλώνουν 77 γραμμάρια ζάχαρης κατά μέσο όρο.
2. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πέσουν
Αν και δεν χρειάζεσαι την επιπλέον ζάχαρη του κρασιού, το καλό είναι ότι είναι απίθανο να αυξήσει το σάκχαρό σου. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ μπορεί πραγματικά να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας αδυναμία, ζάλη και χτυποκάρδι. Όταν το συκώτι σου είναι απασχολημένο με το μεταβολισμό του αλκοόλ που κατανάλωσες, παράγει λιγότερη γλυκόζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα. Γι’ αυτό οι γιατροί συμβουλεύουν τους διαβητικούς να παρακολουθούν το σάκχαρό τους όταν έχουν πιει αλκοόλ.
3. Θα μεθύσεις πέρα από το όριο
Το πόσο γρήγορα θα μεθύσεις και για πόσο καιρό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος, το φύλο, την ηλικία, το ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ, αν έχεις φάει, πόσο έχεις πιει και τι είδους αλκοόλ πίνεις, μεταξύ άλλων . Τα περισσότερα κρασιά, αν και όχι όλα, περιέχουν 12% αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV). (Για σύγκριση, η κανονική μπύρα έχει 5% ABV.) Ορισμένα καμπερνέ μπορεί να έχουν 14%, μερικά zinfandel από την Καλιφόρνια και τα αυστραλιανά κρασιά shiraz μπορεί να έχουν ABV έως και 18%. Και τα επιδόρπια κρασιά όπως το Port μπορεί να αγγίξουν το 20%. Αλλά ας μείνουμε σε ένα τυπικό μπουκάλι με ABV 12%.
Εάν έχεις πιει ένα γεμάτο μπουκάλι, πέντε μερίδες των 15ο ml, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι έχεις μεθύσει. Είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, με βάρος από 50 μέχρι 110 κιλά, έχεις φτάσει στο όριο οδήγησης του 0,08% συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα όταν τελείωσες το τέταρτο ποτήρι σου. Φυσικά, ο χρόνος επηρεάζει και τη μέθη. Το αλκοόλ μεταβολίζεται με μέσο ρυθμό 0,015g/100mL/ώρα. Κατά γενικό κανόνα, το αλκοόλ φεύγει από το σώμα με ρυθμό περίπου ένα τυπικό ποτό την ώρα. Έτσι, αν τελειώσεις ένα μπουκάλι κρασί στις 10 μ.μ., θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι τις 3 π.μ. για να φύγει το αλκοόλ από το σύστημά σου.
4. Θα χάσεις τον συντονισμό, τον χρόνο αντίδρασης και ίσως και την κόρνα του αυτοκινήτου
Το να πιεις ένα μπουκάλι κρασί θα επηρεάσει την ισορροπία σου ακόμα και όταν είσαι ακίνητη, θα διαταράξει τον συντονισμό σου και θα επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασής σου, καθιστώντας την αποφυγή των εμποδίων πολύ πιο δύσκολη, σύμφωνα με τα American Addiction Centers. Ακόμη και η ακοή σου θα χειροτερέψει, που σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρήσεις την κόρνα του αυτοκινήτου που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα.
5. Το σώμα σας θα βάλει φρένο στην καύση του λίπους
Δεδομένης της επιλογής του καυσίμου, το σώμα σου πάντα θα καίει πρώτα αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι πίνοντας ένα μπουκάλι κρασί θα πλημμυρίσει το σύστημά σου με αρκετό αλκοόλ για να σταματήσει την αποτελεσματική καύση λίπους για αρκετό καιρό. Σε μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition, σε μια ομάδα ανδρών δόθηκαν δύο αλκοολούχα ποτά, συνολικά 24 γραμμάρια αλκοόλ. Αρκετές ώρες αργότερα, οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα τους και διαπίστωσαν ότι η οξείδωση των λιπιδίων σε ολόκληρο το σώμα (πόσο λίπος έκαιγε το σώμα) είχε μειωθεί κατά 73%. Εικοσιτέσσερα γραμμάρια αλκοόλ είναι λιγότερα από τα 28 γραμμάρια που θα έπαιρνες από δύο ποτήρια κρασί, έτσι μπορείς να φανταστείς πόσο συγκεντρωμένο θα είναι το σώμα σου στην καύση λίπους μετά την κατανάλωση 5 μερίδων κρασιού.
6. Θα σε κάνει να θέλεις να παραγγείλεις φαγητό απ’έξω
Ακόμα κι αν έχεις τυρί και σταφύλια με αυτό το μπουκάλι, πιθανότατα θα θέλεις περισσότερο φαγητό αφού το τελειώσεις. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας για τον έλεγχο του εγκεφάλου των πότων, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι το μεθύσι προάγει την υπερφαγία. Αυτό το επιτυγχάνει αυξάνοντας τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τις διατροφικές συμπεριφορές. Επιπλέον, το ποτό έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ευαισθησία στη μυρωδιά του φαγητού. Οι λιγούρες λοιπόν, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο μετά το τέλος ενός μπουκαλιού με κρασί.