Βιταμίνη D3: Τι κάνουμε τώρα που δεν μπορούμε να βγούμε πια στον ήλιο;

Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μυϊκη αδυναμία, οστεοπόρωση, ακόμα και κατάθλιψη. Τώρα που μείναμε όλοι στο σπίτι, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας;

Elle 26 Μαρ. 20
Βιταμίνη D3: Τι κάνουμε τώρα που δεν μπορούμε να βγούμε πια στον ήλιο;

Δεν είναι μία οποιαδήποτε βιταμίνη, καθώς πολλά εξαρτώνται από την παρουσία της, στον κάθε οργανισμό. Η Βιταμίνη D ονομάζεται αλλιώς και βιταμίνη του Ήλιου, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια του οργανισμού μας σε βιταμίνη D οδηγεί σε οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, κατάθλιψη, άσθμα, μυϊκή αδυναμία. Από τα γερά οστά, μέχρι την καλή ψυχολογία, η βιταμίνη D διαδραματίζει όχι μόνο σημαντικό αλλά κρίσιμο ρόλο σε κάθε οργανισμό ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τη βιταμίνη D τη συνθέτει ο άνθρωπος ως επί το πλείστον από τον ήλιο, γι’ αυτό είναι σημαντική η έκθεσή μας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στην φύση, ενώ το καθημερινό περπάτημα μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχός μας. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα «λιπαρά» ψάρια, οι γαρίδες, το μουρουνέλαιο, το σέλινο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Δυστυχώς όμως παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα λουζόμαστε από τον ήλιο, υπάρχει το ελληνικό Μεσογειακό παράδοξο, όπως αναφέρουν πολλοί επιστήμονες. Πάρα πολλοί Έλληνες, εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D, κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να περπατούν καθημερινά και άρα, να μην εκτίθενται στον ήλιο. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι οστεοπενία, οστεοπόρωση αλλά και συχνά κατάγματα, τα οποία είναι τόσο επιβαρυντικά στις μεγάλες ηλικίες.

Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται επίσης εκτός από τα κατάγματα, και με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, καθώς και με αύξηση του κινδύνου για αρκετές παθήσεις, κυρίως αυτοάνοσες. Η βιταμίνη D, υπάρχει σε πέντε διαφορετικές μορφές, ωστόσο πιο γνωστές, είναι η D2 και η D3, οι οποίες βρίσκονται σε φυτικές και σε ζωικές τροφές αντίστοιχα ή τις συνθέτει ο οργανισμός μας όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.

Εάν απορείτε γιατί ξεχωρίζουν οι δύο αυτές μορφές της βιταμίνης D, είναι διότι μπορεί να τις αξιοποιήσει το σώμα μας. Τόσο η D2 όσο και η D3 πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία επεξεργασίας για να απορροφηθούν. Μάλιστα, η D3 σύμφωνα με βρετανική μελέτη, αυξάνει σε διπλάσιο βαθμό τα συνολικά επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τη D2, επομένως έχει καλύτερο ρυθμό απορρόφησης.
Όταν η D3 διασπάται στον οργανισμό συμβάλλει στην παραγωγή φωσφόρου και ασβεστίου στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύει τα οστά από κατάγματα και από την οστεοπόρωση. Επίσης, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η βιταμίνη D3 βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, δυναμώνει τους μυς, και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Η D3 βρίσκεται σε λίγες μόνο τροφές, αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D3 είναι τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά, όπως σολομός και πέστροφα καθώς και το αγαπημένο όλων αυγό με τον κρόκο του. Τα τελευταία χρόνια η D3, κυκλοφορεί σε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία αποτελούν μία αξιόπιστη λύση όταν τα επίπεδα της πολύτιμης βιταμίνης είναι χαμηλά στον οργανισμό μας. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στα φαρμακεία με την αξιοπιστία και την υπογραφή, επώνυμων φαρμακοβιομηχανιών.

Τα φαρμακευτικά εργαστήρια της InterMed ανέπτυξαν το D3 Fix Drops, ένα συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D3 με τη μορφή πόσιμου διαλύματος σε σταγόνες, για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων του οργανισμού σε βιταμίνη D3 ή όταν υπάρχει ένδεια αυτής.
Στο D3 Fix Drops η βιταμίνη D3 είναι υδατοδιαλυτή, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό άριστη απορρόφηση και υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Το D3 Fix Drops περιέχει 200IU βιταμίνης D3 ανά σταγόνα, προσφέροντας έτσι εξατομίκευση της δόσης, ευελιξία στο δοσολογικό σχήμα και ευκολία στη χορήγηση, τόσο στα νεογνά και βρέφη όσο και στους ενήλικες, καθώς μπορεί να χορηγηθεί ως έχει ή να αναμιχθεί με οποιαδήποτε υγρή ή στερεή τροφή.
To D3 Fix Drops έχει ευχάριστη γεύση φράουλα και είναι κατάλληλο για όλους, καθώς δεν περιέχει ζάχαρη ή αλάτι.

Info: intermed.com.gr/

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT