Μπορείς να είσαι φίλη με τον πρώην σου; 5 tips για να το κάνεις να δουλέψει

Είναι τελικά εφικτό να μεταμορφωθεί η μεταξύ σας σχέση; Πάμε να δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Elle 08 Δεκ. 21
Μπορείς να είσαι φίλη με τον πρώην σου; 5 tips για να το κάνεις να δουλέψει

Εάν η σχέση σας τελείωσε καλά, είναι απολύτως λογικό να αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν να γίνεις φίλη με τον πρώην σου. Σε τελική ανάλυση, αυτό το άτομο είναι πιθανό να είναι κάποιος που πραγματικά αγαπάς και απολαμβάνεις να περνάς χρόνο μαζί του, καθώς και κάποιος με τον οποίο πιθανώς έχετε κοινές εμπειρίες, ιδέες, αξίες και ενδιαφέροντα. Το να τα παρατήσεις όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή συνειδητοποιήσες ότι μια ρομαντική σχέση δεν θα λειτουργήσει μεταξύ σας μπορεί κάλλιστα να μοιάζει σαν να καις τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η συνθήκη μέσα από αυτά τα 5 tips των ειδικών. 

1. Δώσε χρόνο

Μην προσπαθείς να βιάσεις μια φιλία για την οποία δεν είστε έτοιμοι. Πιθανότατα θα χρειαστείτε τουλάχιστον λίγο χρόνο και χώρο αμέσως μετά το χωρισμό πριν αρχίσετε να προσπαθείτε να γίνετε φίλοι. «Πρέπει να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ της παλιάς ρομαντικής σχέσης και της νέας φιλίας που προσπαθείτε να οικοδομήσετε», εξηγεί η αδειοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου Weena Cullins, LCMFT.

φίλη

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματικά ξεπεράσει ο ένας τον άλλο

Το κλειδί για να κάνεις μια φιλία με έναν πρώην να λειτουργήσει είναι να βεβαιωθείς ότι και από τις δύο πλευρές δεν υπάρχει πια τίποτα ερωτικό. Δώσε προσοχή στο πώς νιώθεις όταν βρίσκεσαι κοντά στον πρώην σου. Μήπως η ενέργεια είναι φορτισμένη ή τεταμένη; Υπάρχει κάποια έλξη μεταξύ σας; Νιώθετε πεταλούδες στο στομάχι ή μια λύπη όταν βλέπεις το όνομά του να εμφανίζεται στα μηνύματα σου; Η ιδέα να βγεις με κάποιον καινούργιο σε γεμίζει τρόμο; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα συναισθήματα εκεί.

Ομοίως, βεβαιώσου ότι λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τυχόν μπερδεμένα σημάδια ή σημάδια ότι ο πρώην σου προσποιείται ότι σε έχει ξεπεράσει. Σύμφωνα με τον αδειούχο θεραπευτής Ken Page, LCSW, μερικές φορές οι άνθρωποι λένε ψέματα στους πρώην τους —ή στον εαυτό τους— για το πόσο «καλά» είναι με τον χωρισμό, εν μέρει επειδή απλώς προσπαθούν να βιάσουν τη διαδικασία να προχωρήσουν. «Θέλουμε να είμαστε ανθεκτικοί», εξηγεί, αλλά είναι σημαντικό να είμαστε συναισθηματικά ειλικρινείς με τον εαυτό μας σχετικά με το πού βρισκόμαστε πραγματικά στα στάδια του να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό.

3. Βεβαιωθείτε ότι η σχέση σας είναι πραγματικά διαφορετική τώρα που δεν βγαίνετε ραντεβού

«Πολλοί πρώην κάνουν το λάθος να αφήνουν τη φιλία να μοιάζει πολύ με τη ρομαντική σχέση. Αυτό συνήθως δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα», λέει η Cullins.

Η φιλία σας δεν πρέπει να είναι ίδια με την προηγούμενη σχέση σας. Θα πρέπει να υπάρχουν διαφορές στη δυναμική σας όσον αφορά το πόσο ολοκληρωμένες είναι οι ζωές σας, πόσο βασίζεστε ο ένας στον άλλον και πόση οικειότητα μοιράζεστε. Αν η σχέση σας είναι σχεδόν  ίδια με αυτήν πριν χωρίσετε, τότε τελικά χωρίσατε; Θυμηθείτε: Οι σχέσεις χωρίς ταμπέλες εξακολουθούν να είναι σχέσεις.

φίλη

4. Εμπλέξου σε αυτήν τη νέα σχέση τόσο που και οι δύο θα νιώθετε καλά με αυτό

Οι φιλίες πρέπει να σε κάνουν να νιώθεις καλά. Δεν υπάρχει λόγος να διατηρήσεις μια φιλία με τον πρώην σου, αν δεν σε εξυπηρετεί ή δεν προσθέτει κάτι θετικό στη ζωή σου. Εάν το κύριο συναίσθημα που νιώθεις κάθε φορά που αλληλεπιδράς με τον πρώην σου είναι ο τρόμος, η εξάντληση, ο πόνος στην καρδιά ή απλώς η σύγχυση, δεν χρειάζεται να συνεχίσεις να το κάνεις μόνο και μόνο επειδή είναι ο πρώην σου. Επίσης ένας πρώην που επανεμφανίζεται συνέχεια στη ζωή σου και σε τραβάει πίσω στην τροχιά του παρά τη θέλησή σου, παρασ’υροντας σε, είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να κόψεις εντελώς τις επαφές μαζί του.

5.  Αποδεχτείτε ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χώρο

Αν και είναι πιθανό δύο πρώην να είναι φίλοι, για μερικούς ανθρώπους και κάποιες καταστάσεις απλά δεν λειτουργεί. «Να είσαι αντικειμενική σε σχέση με τυχόν στοιχεία που παρατηρείς και που δείχνουν ότι μια φιλία δεν είναι δυνατή», λέει η Cullins. «Για παράδειγμα, αν ο ένας ή και οι δύο σας ζηλεύετε όταν ο άλλος αρχίζει να βγαίνει με κάποιον, τότε μπορεί να μην υπάρχει αρκετός διαχωρισμός μεταξύ της παλιάς σχέσης και της φιλίας».

Είναι εντάξει να αποφασίσεις ότι πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω εάν συνειδητοποιήσεις ότι είναι πολύ περίπλοκο συναισθηματικά να διατηρήσεις μια φιλία με τον πρώην σ0υ. Μπορείς να εξηγήσεις απλά ότι θα ήθελες περισσότερο χρόνο και χώρο, είτε προς το παρόν είτε και για το άμεσο μέλλον. Μπορείς να του ευχηθείς τα καλύτερα και να εκφράσεις ότι νοιάζεσαι πραγματικά για εκείνον, ακόμα κι αν η ανάγκη σου για χώρο σημαίνει τον τερματισμό της φιλίας σας.

Και να θυμάσαι, ακόμα κι αν δεν παραμένετε ενεργά «φίλοι», μπορείτε ακόμα—και πρέπει— να είστε εγκάρδιοι και ευγενικοί ο ένας με τον άλλον κάθε φορά που οι δρόμοι σας διασταυρώνονται. Δεν χρειάζεται να διατηρείτε ενεργά μια φιλία μεταξύ σας για να συνεχίσετε να νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ: 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT