Κι όμως υπάρχουν red flags και στις φιλίες! 5 σημάδια που πρέπει να προσέξεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Είναι πιο συχνό φαινόμενο από ότι νομίζεις.

Elle 17 Δεκ. 21
Κι όμως υπάρχουν red flags και στις φιλίες! 5 σημάδια που πρέπει να προσέξεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Η έννοια των red flags συνδέεται συχνά μόνο με τις ρομαντικές σχέσεις και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό λογικό. Είμαστε ίσως πιο ευάλωτοι στις ρομαντικές σχέσεις όπου υπάρχουν όλες οι μορφές οικειότητας, επομένως το να προσέχουμε για red flags ή σημάδια ότι ένα άτομο μπορεί να μη μας ταιριάζει, στο πλαίσιο μίας ερωτικής σχέσης είναι ένα βασικό μέτρο αυτοπροστασίας. Όμως, τα red flags σε μία φιλία είναι επίσης πολύ σημαντικά και οι ειδικοί σχέσεων προειδοποιούν ότι μόνο αν τα γνωρίζουμε θα μπορέσουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα χειριστούμε σωστά.

1. Αισθάνεσαι ότι η σχέση είναι μονόπλευρη

Νιώθεις ότι είσαι η μόνη που προσπαθεί να επικοινωνήσει και να σχεδιάσει πράγματα; Αυτό το red flag μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει μια δυναμική όπου η φίλη σου επικοινωνεί μαζί σου μόνο όταν σε χρειάζεται για κάτι. Τούτου λεχθέντος, δεν ισχύει απαραίτητα ότι όλες οι υγιείς φιλίες πρέπει να ακολουθούν ένα ποσοστό 50-50 όσον αφορά την επικοινωνία. Και σίγουρα δεν είναι σωστό να υποθέσουμε ότι κάποιος χάνεται επειδή δεν ενδιαφέρεται. Μερικές φορές δεν έχει να κάνει με το ότι η φίλη σου δεν θέλει να κρατήσει τη σχέση σας, έχει να κάνει με τα δικά της όρια και τη δική της επιθυμία να απομακρυνθεί για λίγο. Εάν αισθάνεσαι ότι η φίλη σου δεν ανταποδίδει την προσοχή και τη φροντίδα που χρειάζεσαι και θέλεις για να νιώσεις ότι σε εκτιμούν, οι ειδικοί προτείνουν να μεταδώσεις αυτό το συναίσθημα λέγοντας κάτι σαν, «Γεια, συνήθως είμαι εγώ αυτός που τηλεφωνεί και αγαπώ το να μιλάμε. Θα σήμαινε όμως, τόσα πολλά για μένα αν μπορούσες να με καλείς κι εσύ κάθε τόσο».

red flags

2. Δεν σέβεται τα όριά σου

Αν η φίλη σου κάνει κάτι που σε ενοχλεί, της λες ότι δεν σου αρέσει και συνεχίζει να το κάνει ούτως ή άλλως, αυτό είναι σίγουρα ένα red flag φιλίας. Για να μετρήσεις εάν η φιλία έχει τη δυνατότητα να είναι υγιής σε αυτό το σενάριο, οι ειδικοί συνιστούν να πεις κάτι σύμφωνα με την ακόλουθη δήλωση και την επόμενη ερώτηση: «Ένιωσα μεγάλη έλλειψη σεβασμού και για να συνεχίσω μια ευτυχισμένη, υγιή φιλία, χρειάζομαι τα όριά μου να γίνονται σεβαστά. Είναι κάτι που πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις;». Εάν αντιμετωπίζεις αμυντική στάση ή άρνηση από την φίλη σου, αλλά είναι κάποια που σημαίνει πολλά για εσένα, δοκίμασε να το συζητήσεις μαζί της. Εάν συνεχίσει να αρνείται να δει τη δική σου πλευρά της ιστορίας ή δείχνει σημάδια gaslighting, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις το εάν η φιλία σας αξίζει τον κόπο για εσένα.

3. Απορρίπτουν τα προβλήματά σου, αλλά περιμένουν από εσένα να κατανοήσεις τα δικά σου

Η φίλη σου μπορεί να μιλάει για τα προβλήματά της όλη την ώρα, αλλά όταν προσπαθείς να συζητήσεις κάποιο δικό σου πρόβλημα είναι εντελώς κλειστή. Επειδή οι καλύτερες σχέσεις είναι διπλής όψης, το να παρατηρείς ότι η φίλη σου δεν σε ακούει αυτό είναι ένα μεγάλο red flag. Αλλά επειδή αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μην προέρχεται από κακία, υπάρχει ακόμα ελπίδα για την ύπαρξη μιας υγιούς φιλίας. Συχνά, αυτό συμβαίνει είτε επειδή το άτομο είναι πολύ απορροφημένο στον εαυτό του, είτε δεν συνειδητοποιεί καν ότι το κάνει αυτό.

Για να επικοινωνήσεις το πώς αισθάνεσαι, μπορείς να δοκιμάσεις να πεις κάτι όπως: «Μοιράστηκα μαζί σου αυτό που περνούσα και ένιωσα πολύ άσχημα όταν δεν έδωσες σημασία. Θα μου άρεσε πολύ αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μου, όπως ακριβώς μιλάμε για πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου. Πιστεύεις ότι αυτό είναι δυνατό;» Εάν η φίλη σου κάνει καλύτερη προσπάθεια να σε ακούσει και να ασχοληθεί μαζί σου αφού εφιστήσεις την προσοχή του, είναι σημάδι θετικής προόδου.

red flags

4. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λάθη ή τις πράξεις της

Αυτό είναι ένα red flag επειδή σημαίνει ότι το άτομο που αποκαλείς φίλη μπορεί να μην είναι απόλυτα συντονισμένο με το πώς νιώθεις ή δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Η συμπεριφορά αυτή είναι ενδεικτική της έλλειψης αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης κάποιου. Το να βρεθείς σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, επειδή πολλοί άνθρωποι κολλάνε σε μια ανθυγιεινή δυναμική όταν δεν δίνουν σημασία σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι άνθρωποι σου λένε ποιοι είναι καθημερινά. Άκουσε τους. Εάν αυτό το ζήτημα είναι χρόνιο, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τη φιλία.

5. Δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου δίπλα της

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή αν είσαι ο εαυτός σου, μπορεί να σε κοροϊδεύουν μπροστά σε άλλους ή να αμφισβητούν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σου. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί στο τέλος κάνεις και λες πράγματα μόνο και μόνο για να είσαι αρεστός και αποδεκτός. Είναι τρομακτικό να είσαι φίλος με άτομα που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις την ανάγκη να αλλάξεις αυτό που είσαι. Αν κάποιος σου λέει συνέχεια πώς πρέπει να είσαι, πώς να γελάς ή τι να πιστεύεις, αυτό δεν είναι σίγουρα υγιές.  Έτσι, είναι πιθανώς καλύτερο να διακόψεις αυτή τη σχέση για να προστατέψεις τη δική σου ψυχική υγεία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί υπέροχοι άνθρωποι εκεί έξω που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια υγιή φιλία, οπότε δώσε προσοχή στα red flags που βλέπεις και προσπάθησε να κρατήσεις στη ζωή σου μόνο άτομα που το αξίζουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT