5 τρόποι για να στηρίξεις τη φίλη σου που παίρνει διαζύγιο

Όπως όλα τα άλλα θα το περάσετε κι αυτό μαζί.

Elle 15 Δεκ. 21
5 τρόποι για να στηρίξεις τη φίλη σου που παίρνει διαζύγιο

Είναι αυτονόητο ότι το διαζύγιο είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος. Και όταν μία φίλη ή ένα αγαπημένο πρόσωπο περνάει ένα διαζύγιο, θέλουμε  να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Για να μάθουμε πώς να είμαστε ουσιαστικά εκεί για κάποιον που περνάει κάτι τέτοιο, ζητήσαμε τις καλύτερες συμβουλές από τον θεραπευτή και ειδικό σχέσεων Ken Page, LCSW. Να τι είχε να πει:

1. Τίμησε το ταξίδι της

Ο δρόμος προς τη θεραπεία μετά από ένα διαζύγιο δεν είναι γραμμικός και ο Page λέει ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις ως φίλη είναι να τιμήσεις το θεραπευτικό ταξίδι της φίλης σου. Μπορεί να είναι καλά τη μια μέρα, να θρηνεί την άλλη, να ξυπνά στη μέση της νύχτας κλαίοντας την επόμενη νύχτα και να νιώθει έτοιμη να βγει ραντεβού την επόμενη μέρα. Ο χειρισμός αυτού του είδους της απώλειας έχει πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, αλλά και της μάθησης και της ανάπτυξης. «Γίνε η φίλη που κανονικοποιεί όλα τα σκαμπανεβάσματα της, βοηθώντας την να δει ότι η ψυχή και το σώμα μεταβολίζουν αυτό το είδος πόνου με τρόπους που ξεπερνούν την κατανόησή μας», εξηγεί.

2. Τίμησε τις ανάγκες της

Παράλληλα με το να τιμήσεις το ταξίδι της, ο Page λέει ότι θα πρέπει να τιμήσεις και τις ανάγκες της. Και αυτό περιλαμβάνει τις στιγμές που χρειάζεται σιωπή και εκείνες που χρειάζεται επικοινωνία και θέλει να μοιραστεί συναισθήματα και λεπτομέρειες, αλλά και εκείνες που δεν αισθάνεται έτοιμη γι’αυτό. «Ρώτησε την τι χρειάζεται και προσπάθησε να της το δώσεις. Φρόντισε να την προσκαλέσεις σε κοινωνικές συγκεντρώσεις είτε έρχεται είτε όχι», λέει.

διαζύγιο

3. Προσπάθησε να ανεβάσεις την αυτοπεποίθηση της

Δεν υπάρχει ποτέ κακή στιγμή για να δώσεις στους φίλους σου μια ώθηση αυτοπεποίθησης, αλλά μία φίλη που περνάει ένα διαζύγιο μπορεί να χρειάζεται μία έξτρα θετική ενίσχυση. Μαζί με τις γενικές φιλοφρονήσεις και τον θαυμασμό, ο Page λέει ότι μπορείς επίσης να της υπενθυμίσεις όλες τις καλές ιδιότητες που επέδειξε στη σχέση της, όπως το πόσο σκληρά προσπάθησε γι’αυτήν. Θύμισε της ότι όλη την αγάπη που έδωσε στη σχέση της μπορεί τώρα να τη δώσει στον εαυτό της.

4. Κράτησε χώρο για εκείνη

Μερικές φορές το να νιώθουν απλώς ότι τους βλέπεις και τους κατανοείς είναι το μόνο που θέλουν οι άνθρωποι όταν πληγώνονται και η ενίσχυση της ενσυναίσθησης σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα εάν η συμπεριφορά της φίλης σου έπαιξε ρόλο στο διαζύγιο. «Μερικές φορές γνωρίζουμε ότι η σχέση έληξε λόγω της φίλης μας», εξηγεί ο Page. «Ίσως απάτησαν, απώθησαν το σύζυγό της ή δεν αντιμετώπιζαν τα δικά τους προβλήματα. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, κράτα το για σένα και μην πας εκεί μέχρι να είναι έτοιμη εκείνη και μέχρι να σε ρωτήσει. Μπορείς να κάνεις μια ή δύο ήπιες ερωτήσεις, αλλά μετά αφήστε το θα το επιδιώξει όταν είναι έτοιμη», λέει.

5. Ενθάρρυνε την να βγαίνει όταν νιώσει έτοιμη

Η ενθάρρυνση αυτή κυμαίνεται από προσκλήσεις σε εκδηλώσεις έως ραντεβού για καφέ και αποδράσεις το Σαββατοκύριακο και μπορεί να χρησιμεύσει ως μια εξαιρετική υπενθύμιση ότι η φίλη σου έχει ανθρώπους που την αγαπούν και δεν είναι μόνη. «Κάνε διασκεδαστικά πράγματα μαζί της. Υπόστηριξε το να κάνει πράγματα όπως ο διαλογισμός, τα μαθήματα yoga και οτιδήποτε είναι θεραπευτικό και καταπραϋντικό για την καρδιά και την ψυχή. Όσο περισσότερο αισθάνεται συνδεδεμένοι με την καρδιά και την πληθωρικότητα της ζωής, τόσο καλύτερα θα είναι γι’αυτήν», λέει ο Page.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: