ELLE GREEN: Η Rihanna είναι σίγουρη πως δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να βοηθήσεις κάποιον

Η Rihanna είναι τραγουδίστρια, ηθοποιός, επιχειρηµατίας, πρέσβειρα των νησιών Μπαρµπάντος, φιλάνθρωπος και ιδρύτρια του Clara Lionel Foundation (CLF).

Elle 01 Ιουν. 23
ELLE GREEN: Η Rihanna είναι σίγουρη πως δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να βοηθήσεις κάποιον

Επιμέλεια: Virginie Dolata, Κuan Υi Ηsu

Στο σόου του ηµιχρόνου στο Super Bowl ήταν ένα αστέρι που έλαµπε στον ουρανό και έναν µήνα αργότερα καταχειροκροτήθηκε από το όρθιο κοινό στην απονοµή των Όσκαρ. Η Rihanna, η παγκόσµια σούπερ σταρ, επέστρεψε. Εκτός σκηνής η φωνή της ακούγεται ακόµη πιο µακριά, καθώς η γεννηµένη στα νησιά Μπαρµπάντος τραγουδίστρια παίρνει πρωτοβουλίες για το κλίµα και την κληρονοµιά της χώρας µέσα από το δικό της ίδρυµα.

«Οι κλιµατικές καταστροφές, που ολοένα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση, δεν επηρεάζουν όλες τις κοινωνίες εξίσου. Οι έγχρωµοι και οι κάτοικοι των νησιών αντιµετωπίζουν τη µεγαλύτερη ορµή τους. Γι’ αυτό, προτεραιότητες του Clara Lionel Foundation είναι η σταθεροποίηση του κλίµατος και η κλιµατική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ και στην Καραϊβική», δηλώνει η Rihanna, δηµιουργός του ιδρύµατος Clara Lionel Foundation (CLF). Το 2012 η τραγουδίστρια ίδρυσε τον µη κερδοσκοπικό οργανισµό προς τιµήν των παππούδων της. Η Καραϊβική είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσµου απέναντι σε µια φυσική καταστροφή. Μετά τον τυφώνα Dorian το 2019, που κόστισε 3,4 δις δολάρια για την αποκατάσταση των καταστροφών στις Μπαχάµες, το ίδρυµα εστίασε στην ανθεκτικότητα του κλίµατος και στην ενίσχυση όχι µόνο των υποδοµών, αλλά και του κοινωνικού συστήµατος. Η Rihanna παίζει έναν ρόλο-κλειδί στη χώρα. Το 2018 της αποδόθηκε ο τίτλος της «Έκτακτης και Πληρεξούσιας Πρέσβειρας» για το νησί και ήταν υπεύθυνη για την προώθηση του τουρισµού, την παιδεία και την ανάπτυξη. Τον Δεκέµβριο του 2021, στην τελετή του εορτασµού για την εγκαθίδρυση -έπειτα από τέσσερις αιώνες υποταγής στο Βρετανικό Στέµµα- της δηµοκρατίας στη χώρα, η Robyn Rihnanna Fenty ανακηρύχθηκε Εθνική Ηρωίδα των Μπαρµπάντος.

Rihanna

Ένας από τους πολλούς στόχους του ιδρύµατος είναι η υποστήριξη των γυναικών δίνοντας έµφαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία τους, µε τη δηµιουργία σε όλη την περιοχή της Καραϊβικής κλινικών που θα παρέχουν αυτές τις φροντίδες υγείας, και µε τη διασφάλιση ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν θα διακόπτονται έπειτα από κάποια φυσική καταστροφή. Μέσω της οικονοµικής ενίσχυσης και της δράσης της, η θετική επίδρασή της έχει αγγίξει περισσότερους από 580.000 ανθρώπους εστιάζοντας στην υγειονοµική περίθαλψη, τις βασικές υποδοµές και τις οµάδες κλιµατικής δικαιοσύνης υπό την ηγεσία της BIPOC (σ.σ.: Black, Indigenous, People Of Colour: Μαύροι, ιθαγενείς, έγχρωµοι). Το 2022, το CLF, σε συνεργασία µε την πρωτοβουλία #StartSmall του ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey, υποσχέθηκε επιχορηγήσεις ύψους 15 εκατ. δολαρίων «σε οργανισµούς που διοικούνται από γυναίκες, νέους, µαύρους, ιθαγενείς, άτοµα ΛΟΑΤΚΙ+ και έγχρωµους ανθρώπους, και οι οποίοι στοχεύουν στην κλιµατική δικαιοσύνη για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο», εξηγεί η ίδια.

Το µότο της πρωτοπόρου στη φιλανθρωπία Rihanna είναι: «Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να είσαι ανθρωπιστής. Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να βοηθήσεις κάποιον. Σας προκαλώ όλους να δεσµευτείτε ότι θα στηρίξετε έναν άνθρωπο, έναν οργανισµό, µια κατάσταση… Κάτι που αγγίζει την καρδιά σας».

claralionelfoundation.org

Φωτογραφίες: ©CLARA LIONEL FOUNDATION.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ELLE GREEN ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT