Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με έμφυτη την αγάπη για τα ζώα και από πολύ μικρή ηλικία και μεγαλώνουν μαζί τους με μοναδικό σκοπό να τους δίνουν όλη τους την αγάπη και φροντίδα αλλά και να τα προστατεύουν. Οι υπόλοιποι, ίσως ακόμη δεν έχουν δώσει την ευκαιρία σε ένα ζώο συντροφιάς να τους αγγίξει την ψυχή, να αλλάξει την ιδιοσυγκρασία τους και να τους διδάξει πως τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι αυτά που έχουν τελικά πραγματική αξία.
Υπέρμαχος της προστασίας των ζώων και ιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Καταφυγίου A Little Shelter, είναι η Κατρίνα Τσάνταλη. Με τη συγγραφική της δεινότητα που ταξιδεύει μικρούς -και μεγάλους- χρησιμοποίησε τη φαντασία και την αποφασιστικότητά της για να “ενσαρκώσει” την αγάπη της για τα ζώα δημιουργώνταςτο 2018 μια στέγη που θα κρατάει όλο και περισσότερα αδέσποτα μακριά απο το δρόμο, την εγκατάλειψη και την κακοποίηση, με συνοδοιπόρο και βασικό υποστηρικτή στο εγχείρημα αυτό, την Τόνια Σωτηροπούλου. Η Κατρίνα μίλησε στο ELLE με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων και μετέφερε πολλά ηχηρά μηνύματα αλληλεγγύης αλλά και επαγρύπνισης σχετικά με την προστασία των τετράποδων φίλων μας.
Μεταξύ άλλων μας απαντά για την πρωτοβουλία ίδρυσης του A Little Shelter, πως γίνεται -ή μάλλον πως πρέπει να γίνεται- η διαδικασία υιοθεσίας ενώ παράλληλα τονίζει τη ζωτική σημασία που έχει η στείρωση των ζώων -αδέσποτων και δεσποζόμενων- αλλά και η άμεση καταγγελία περιστατικών κακοποίησης.
1. Πότε και με ποια αφορμή πήρατε την απόφαση να ιδρύσετε το A Little Shelter;
Η αγάπη μου για τα ζώα υπάρχει μάλλον από την μέρα που υπάρχω & εγώ. Πάντα φρόντιζα αδέσποτα ζώα, πάντα έκανα αυτό που κάνω με το A little Shelter. Ήταν μεγάλη ανάγκη να επισημοποιηθεί αυτή η δράση με την μορφή μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας για να μην παλεύω μόνη μου. Για να γίνει πιο οργανωμένα. Και αυτό έγινε επίσημα τον Οκτώβριο του 2020. Τα αδέσποτα στην χώρα μας είναι κυριολεκτικά ατελείωτα. Ειλικρινά δεν μπορώ να υποστηρίξω μόνη μου αυτή την κατάσταση. Κάθε δωρεά , ακόμη και 5€ , είναι εξαιρετικά σημαντική βοήθεια.
2. Πόσο απαιτητική είναι η φροντίδα για την εύρυθμη λειτουργία του καταφυγίου, με τα συνεχή περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης αδέσποτων ζώων που αναλαμβάνετε καθημερινά;
Αρχικά η δουλειά μου είναι στην οικογενειακή μας οινοποιία. Και όταν μια δουλειά είναι οικογενειακή δεν υπάρχουν ωράρια. Είναι αρκετές οι ώρες που ασχολούμαι και με το καταφύγιο. Παράλληλα. Είμαι όλη μέρα στο κινητό και ειδικά τώρα που δεν μπορούμε να έχουμε εθελοντές λόγω κορονοϊού, βγαζω η ίδια βόλτα τα σκυλιά που είναι στην νοσηλεία, μαζί με τους κτηνιάτρους μας φυσικά οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα, και πολλές φορές κάνω μόνη μου τις μεταφορές αν ένα ζώο βρεθεί σε άσχημη κατάσταση κάπου στην Αθήνα ή μεταξύ κτηνιάτρων αν χρειάζεται καποιο ζώο κάτι πιο ειδικό. Δυστυχώς τα οικονομικά του a little shelter δεν επιτρέπουν ακόμα να προσληφθούν άνθρωποι για να μην χρειάζεται να γίνομαι εγώ χίλια κομμάτια.
https://www.instagram.com/p/CKPBVGflXSm/
3. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, τι θεωρείτε πως μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να συμβάλλει ενεργά στην προστασία και την αποκατάστασή τους;
Η βασική λέξη είναι μία. Στείρωση. Στείρωση αρχικά των δικών μας κατοικιδίων. Τα αδέσποτα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Αν κάποιος έχει έναν σκύλο που βγαίνει απο την αυλή μόνος του (για παράδειγμα) και είναι αστείρωτος, ειλικρινά δεν ξέρουμε με πόσες θηλυκές αδέσποτες μπορεί να έχει ζευγαρώσει. Από ανεξέλεγκτες γέννες καταλήγουν ζώα στους δρόμους. Ζώα που δεν μπόρεσαν να δοθούν και πετάχτηκαν. Ζώα που δόθηκαν και στην πορεία εγκαταλήφθηκαν. Στείρωση για πάρα πολλούς λόγους (για την υγεία και ευζωία του κατοικιδίου μας) και για να μαζευτεί η κατάσταση με τα αδέσποτα.
4. Η υιοθεσία ενός κατοικιδίου συνοδεύεται με πολλές ευθύνες και χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα από πλευράς ιδιοκτήτη. Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα υποψήφιος για να προχωρήσει σε υιοθεσία από το καταφύγιό σας;
Αρχικά κάποιος που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει απαντά στο ερωτηματολόγιο μας. Όσο πιο όμορφα και αναλυτικά απαντήσει τόσο μας βοηθά να τον γνωρίσουμε και να τον ξεχωρίσουμε. Θέλουμε τα ζώα μας να πηγαίνουν σε υπεύθυνους ανθρώπους που θα τα κάνουν μέλη της οικογένειας τους. Κρατάμε επαφή με τους ανθρώπους οι οποίοι από μόνοι τους τις περισσότερες φορές μας στέλνουν φωτογραφίες με τα τετράποδα παιδιά τους και μας χαροποιεί πολύ αυτό. Όλα μας τα ζώα υιοθετούνται αποκλειστικά στον χώρο του κτηνιατρείου μας, υπογράφοντας συμβόλαιο υιοθεσίας ,μπαίνει τσιπ στο ονομα του ιδιοκτήτη ο οποίος φυσικά δεσμεύεται για την στείρωση του ζώου αν δεν είναι ακόμα στην κατάλληλη ηλικία.
https://www.instagram.com/p/CNF8M0WlSts/
5. Γνωρίζουμε πως οι φιλοζωικοί οργανισμοί, χρειάζονται όση περισσότερη βοήθεια μπορούν να έχουν σχετικά με την φιλοξενία αλλά και την τροφή των αδέσποτων ζώων που βοηθούν. Πως μπορεί ένας εθελοντής να βοηθήσει έμπρακτα σε αυτό;
Δυστυχώς λόγω covid η πρακτική εθελοντική βοήθεια για εμάς τουλάχιστον είναι αδύνατο να συμβεί. Οι τροφές πάντα είναι απαραίτητες και καλοδεχούμενες. Και η πιο έμπρακτη βοήθεια είναι πάντα η δωρεά. Οποιαδήποτε δωρεά είναι ζωτικής σημασίας καθώς συνεισφέρει στα τεράστια κτηνιατρικά έξοδα (χειρουργεία, θεραπείες,στειρώσεις κλπ)
6. Τα φαινόμενα άσκησης βίας σε αδέσποτα ζώα, δυστυχώς όλο και πληθαίνουν, πως μπορούμε να μεριμνήσουμε συλλογικά για την αποφυγή ή την καταγγελία των περιστατικών αυτών;
Εδώ η λέξη είναι πάλι μία. Καταγγελία . Να πηγαίνει όποιος γίνεται μάρτυρας τέτοιο περιστατικού στο αστυνομικό τμήμα της γειτονίας του και να καταγγέλει την κακοποίηση. Η σιωπή είναι συνενοχή. Και η κακοποίηση των ζώων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κακοποίηση ανθρώπων, συνήθως παιδιών και γυναικών. Μπορεί κάποιος με ένα google search να βρει αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορεί να καταγγείλει κάποιο περιστατικό. Υπάρχουν και site τα οποία μπορούν να κατευθύνουν τον κόσμο (όχι να το αναλάβουν φυσικά , αυτό πρέπει να το κάνει ο μάρτυρας). Το zoosos & το dogsvoice κάνουν εξαιρετικά σπουδαία δουλειά.
https://www.instagram.com/p/CMVBphFlyJu/
7. Η κατάσταση της πανδημίας και του εγκλεισμού που διανύουμε έχει επηρεάσει όλους τους τομείς τις ζωής μας. Τι αντίκτυπο θεωρείτε πως έχει στα αδέσποτα ζώα η παρούσα κατάσταση και με ποιόν τρόπο έχει επηρεάσει τη λειτουργία του οργανισμού A Little Shelter;
Σίγουρα ο κόσμος έχει περισσότερο χρόνο προσαρμογής ενός κατοικιδίου στο σπίτι του λόγω καραντίνας. Όμως πρέπει να είμαστε έξτρα προσεκτικοί ότι το ζώο δεν θα εγκαταλειφθεί όταν με το καλό θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα». Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι εγκατάλειψης είναι «περιμένουμε παιδί», «μετακομίζουμε», «δουλεύω πολλές ώρες». Σε μια συνθήκη όπου ο κόσμος είναι μονίμως σπίτι και έχει χρόνο για βόλτες στην γειτονιά του ένας σκύλος ακούγεται ιδανικός. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειάς μας έρχεται για αρκετά χρόνια. Όχι για γεμίσουμε τον χρόνο μας και να «χαρούμε» στην καραντίνα.
8. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι για τον Οργανισμό A Little Shelter;
Η εκπαίδευση του κόσμου να μπορεί κάποιος να αναλαμβάνει μόνος του κάποιο περιστατικό. Να φροντίζει ο καθένας για τα αδέσποτα της γειτονιάς του. Να στειρώνει σίγουρα τα κατοικίδια του αλλά με την βοήθεια της γειτονιάς και τα αδέσποτά τους. Όταν τα περιμένουμε όλα από άλλους, ουστιαστικά δεν αλλάζει τίποτα.
Τα πιο σημαντικά μηνύματα που μπορούμε να δώσουμε αυτή την μέρα , η οποία είναι υπενθύμισης και ενημέρωσης είναι τα εξής δύο:
1. Στειρώνω τα ζώα μου
2. Υιοθετώ δεν αγοράζω
https://www.instagram.com/p/CFXkeCxh16f/
Η αγορά ενος ζώου μπορεί να γίνει μόνο από επίσημο εκτροφέα ο οποίος θα παρέχει χαρτιά (pedigree) στον ιδιοκτήτη και θα του κόψει απόδειξη. Δεν θα είναι στα 200€, ούτε με ραντεβού σε έναν τυχαίο δρόμο. Θα επισκεφτείτε τον χώρο του και θα δείτε ότι τα σκυλιά του δεν είναι μηχανές αναπαραγωγής για κέρδος αλλά τα προσέχει σαν τα μάτια του.
Οι παράνομοι εκτροφείς είναι μεγάλος μέρος του προβλήματος και συνήθως ο ορισμός της κακοποίησης. Επίσης εισαγώμενα κουτάβια από site , μικρές αγγελίες, pet shops κλπ προέρχονται από τα λεγόμενα «puppy mills». Δηλαδή «εργοστάσια» παραγωγής κουταβιών σε άθλιες συνθήκες όπου οι «γονείς» είναι μονίμως σε τρισάθλια κλουβιά σε άθλιες συνθήκες. Προσέχουμε πάρα πολύ από πού αγοράζουμε έναν σκύλο ή μία γάτα ράτσας και τι συντηρούμε φυσικά με τα χρήματα μας.
Εμείς να ευχαριστήσουμε την Κατρίνα που μοιράστηκε τις γνώσεις και τις συμβουλές της μαζί μας και δε μπορούμε παρά να ελπίζουμε πως παράλληλα με άλλα κοινωνικά ζητήματα, η κακοποίηση ζώων και η εγκατάλειψή τους θα κατακριθεί και θα συνεχίσει να πολεμάται δημόσια και ιδιωτικά έως ότου όλα τα ζώα να είναι ασφαλή.
Για περισσότερες πληροφορίες, εφόσον ενδιαφέρεστε για την υπέυθυνη υιοθεσία ενός κατοικιδίου μπορείτε να ακολουθήσετε το A Little Shelter και την Κατρίνα Τσάνταλη, στους λογαριασμούς τους στο Instagram.