To Τέξας έχει (ακόμα και σήμερα) έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους στον κόσμο σχετικά με τις εκτρώσεις

Ο πόλεμος των ΗΠΑ με τις αμβλώσεις δεν έχει τελειωμό. Από την 1η Σεπτεμβρίου στο Τέξας ισχύει ένας από τους πιό "ύπουλα" περιοριστικούς νόμους μέχρι στιγμής και οι οργανισμοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και οι υγιεινομικοί αντιδρούν έντονα με μηνύσεις σε μια απέλπιδη προσπάθεια να "μπλοκάρουν" τον νόμο.

To Τέξας έχει (ακόμα και σήμερα) έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους στον κόσμο σχετικά με τις εκτρώσεις

Σε όλη την Αμερικανική ήπειρο, εξακολουθούν να ισχύουν περιοριστικές απαγορεύσεις αμβλώσεων σε κρατικό επίπεδο. Στο Τέξας, ένα νέο νομοσχέδιο προχωρά ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας κίνητρα σε άτομα να επιβάλουν μόνα τους τον νόμο -μια ξεκάθαρη μορφή δωροδοκίας- με ένα αντίτιμο 10.000 δολαρίων (ή και περισσότερο) σε οποιονδήποτε καταγγέλλει επιτυχώς κάποιον που βοηθά μια γυναίκα που αναζητά άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Ακόμη και οι θρησκευτικοί ηγέτες που παρέχουν συναισθηματική και πνευματική συμβουλευτική σε ασθενείς που εξετάζουν την άμβλωση θα μπορούσαν να είναι υπόχρεοι βάσει του νόμου. «Το κράτος δίνει αμοιβή για το “κεφάλι” οποιουδήποτε δίνει στον ασθενή χρήματα για άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες κύησης, προτού οι περισσότερες γυναίκες δηλαδή ανακαλύψουν ότι είναι έγκυες», δήλωσε η Nancy Northup, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου για τα δικαιώματα αναπαραγωγής, στο ELLE.com. «Ακόμα χειρότερα, θα εκφοβίσει αγαπημένα πρόσωπα από το να παράσχουν υποστήριξη φοβούμενοι ότι θα επωμιστούν μηνύσεις». Σε απάντηση, μια μεγάλη ομάδα παρόχων αμβλώσεων, ταμεία αμβλώσεων, δίκτυα υποστήριξης, γιατροί και μέλη κληρικών έχουν καταθέσει μήνυση με στόχο να εμποδίσουν αυτό που αποκαλούν «αντισυνταγματική απαγόρευση» των αμβλώσεων πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες επί του θέματος και πως ψηφίστηκε ένα τόσο “αρχέγονο” νομοσχέδιο σε μια πολιτεία των Ηνωμένων πολιτειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ ο πιο περιοριστικός νόμος για τις αμβλώσεις.

Την Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος του Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις ήδη από έξι εβδομάδες κύησης, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο απέτυχε να ενεργήσει μετά από αιτήματα έκτακτης ανάγκης από παρόχους αμβλώσεων και υποστηρικτές να τεθεί ο νόμος σε αναμονή, αναφέρει το CNN. Ο νόμος, ο οποίος επιτρέπει σε άτομα να μηνύσουν παρόχους αμβλώσεων ή οποιονδήποτε μπορεί να έχει εμπλακεί στη βοήθεια κάποιου να κάνει έκτρωση με ένα ποσό έως και 10.000 δολάρια, υπογράφηκε αρχικά από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Greg Abbott τον Μάιο.

Το Τέξας απαγόρευσε τις αμβλώσεις ήδη από έξι εβδομάδες κύησης, καθιστώντας το νόμο αυτό ως ένα από τα πιο περιοριστικά μέτρα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάιο, ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott υπέγραψε την απαγόρευση γνωστή ως S.B. 8 που απαγορεύει την έκτρωση όταν εντοπιστεί καρδιακή δραστηριότητα σε κύτταρα που τελικά θα εξελιχθούν σε καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες στο Τέξας που δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες δεν θα επιτρέπεται να κάνουν άμβλωση στην πολιτεία. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αλλά το νομοσχέδιο προσφέρει πρόβλεψη για «επείγοντα ιατρικά περιστατικά».

Όταν ο Abbott υπέγραψε τη νομοθεσία, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, σε κλειστή τελετή, είπε: «Ο δημιουργός μας μας χάρισε το δικαίωμα στη ζωή και όμως εκατομμύρια παιδιά χάνουν το δικαίωμα στη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της έκτρωσης. Στο Τέξας, εργαζόμαστε για να σώσουμε αυτές τις ζωές. Γι’ αυτό ακριβώς έκανε το νομοθετικό σώμα του Τέξας αυτή τη συνεδρία ».

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας ανοίγει το δρόμο στους πολίτες για σοβαρές νομικές ενέργειες.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στους ιδιώτες πολίτες να μηνύσουν οποιονδήποτε πιστεύουν ότι μπορεί να συμμετείχε στο να βοηθήσει μια έγκυο να αποβάλει. Όχι μόνο κυριολεκτικά οποιοσδήποτε μπορεί να μηνύσει ταμεία άμβλωσης και παρόχους, αλλά μπορεί επίσης να μηνύσει φίλους κάποιου που ζητά άμβλωση – συμπεριλαμβανομένου του ατόμου που τους οδήγησε στο ραντεβού τους. Οι θρησκευτικοί ηγέτες που παρέχουν πνευματική συμβουλή σε μια γυναίκα που εξετάζει την έκτρωση θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνοι. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κοινότητες των Μαύρων και των Λατίνων θα επηρεαστούν δυσανάλογα. Σύμφωνα με την Washington Post, σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των αμβλώσεων στο Τέξας τα τελευταία πέντε χρόνια αφορούσαν μαύρες και ισπανόφωνες γυναίκες.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων αποκαλούν το νόμο «δωροδοκία».

Το Τέξας είναι μόνο μία από τις πολλές πολιτείες που έχουν υιοθετήσει εξαιρετικά περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις, αλλά αυτό το νέο νομοσχέδιο είναι μοναδικά τρομακτικό, επειδή δίνει στους ιδιώτες τη δύναμη να επιβάλλουν το νόμο. Όσοι κρίθηκαν ένοχοι για εκτέλεση ή πρόκληση άμβλωσης, καθώς και για όποιον «βοήθησε ή προωθήσει την εκτέλεση ή την πρόκληση έκτρωσης» κατά παράβαση της απαγόρευσης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο 10.000 δολαρίων.

Παρόλο που οι ίδιοι οι ασθενείς που θέλουν να κάνουν έκτρωση δεν μπορούν να μηνυθούν σύμφωνα με το νόμο του Τέξας, σχεδόν οποιοσδήποτε από τους κοντινούς του ανθρώπους μπορεί (σκεφτείτε έναν γονέα, έναν χειριστικό πρώη σύντροφο ή έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης). «Το κράτος έχει επιβάλει χρηματική ποινή προς οποιοδήποτε άτομο δίνει στον ασθενή χρήματα για άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες κύησης, προτού οι περισσότερες μάθουν καν ότι είναι έγκυες», δήλωσε η Northup. «Ακόμα χειρότερα, το γεγονός αυτό θα αποτρέψει αγαπημένα πρόσωπα από το να παράσχουν υποστήριξη φοβούμενοι ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον τους».

τέξας

Οι υποστηρικτές και οι πάροχοι δικαιωμάτων άμβλωσης κατέθεσαν μήνυση για τον αποκλεισμό του νόμου.

Την Τρίτη, υποβλήθηκε μήνυση στο Austin από την Planned Parenthood, το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και πολλές άλλες ομάδες σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν το νόμο.

«Οι νομοθέτες του Τέξας προσπάθησαν εδώ και χρόνια να απαγορεύσουν εντελώς – και αντισυνταγματικά – τις αμβλώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Planned Parenthood Alexis McGill Johnson στο ELLE. «Τώρα δοκιμάζουν μια νέα τακτική: δίνοντας την εξουσία σε εντελώς ξένους να μηνύσουν οποιονδήποτε παρέχει ή βοηθά κάποιον να κάνει άμβλωση. Αυτός ο νέος νόμος θα ανοίξει τις πόρτες σε επιπόλαιες αγωγές που έχουν σχεδιαστεί για να χρεοκοπήσουν κέντρα υγείας, να παρενοχλήσουν τους παρόχους και να απομονώσουν τους ασθενείς από οποιονδήποτε θα τους αντιμετώπιζε με συμπόνια στην αναζήτησή τους για υγειονομική περίθαλψη. Η σκληρότητα είναι η ουσία – και δεν θα την αφήσουμε να σταθεί. Στην Planned Parenthood θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να πολεμήσουμε τον νόμο S.B. 8 στο δικαστήριο και διασφαλίστε ότι κάθε άνθρωπος στο Τέξας θα είναι σε θέση να λάβει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με την υγεία και το μέλλον του ».

Προκειμένου να μπλοκάρουν αυτό που οι οργανώσεις πίσω από τη δίκη αποκαλούν “αντισυνταγματική” νομοθεσία, προσπαθούν επίσης να εμποδίσουν τους δικαστές του Τέξας να εφαρμόσουν το νόμο και δικαστικούς υπαλλήλους από το να αποδεχτούν τις αγωγές.

Το Τέξας δεν είναι η μόνη πολιτεία με απαγόρευση επικίνδυνων αμβλώσεων.

Η άμβλωση εξακολουθεί να είναι νόμιμη στις ΗΠΑ, αν και οι περιορισμοί και η προσβασιμότητα διαφέρουν σημαντικά από πολιτεία σε πολιτεία. Το Τέξας είναι μία από τις αρκετές πολιτείες που εισήγαγαν νομοθεσία που θα καθιστούσε παράνομη την άμβλωση μόλις εντοπιστεί η καρδιακή δραστηριότητα στα κύτταρα που τελικά θα εξελιχθούν σε καρδιά.

Τον Μάιο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη νομιμότητα της απαγόρευσης στο Μισισιπή στις περισσότερες αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες κύησης. Πολλοί υποστηρικτές των δικαιωμάτων άμβλωσης πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει πλέον συντηρητική πλειοψηφία, θα επανεξετάσει τον νόμο Roe v. Wade, που σχετίζεται με την ελευθερία της αυτοδιάθεσης της γυναίκας σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: