4 βήματα για μία clutter-free ζωή το 2022

Πέταξε όλα τα περιττά από τη ζωή σου και εστίασε σε ό,τι έχει πραγματικά σημασία.

Elle 22 Ιαν. 22
4 βήματα για μία clutter-free ζωή το 2022

Η μείωση της ακαταστασίας στο σπίτι μας και στη ζωή μας δημιουργεί έναν υγιή ψυχικό χώρο για να ξεκουραστούμε και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας με περισσότερη εστίαση και ενέργεια. Η ζωή χωρίς ακαταστασία είναι μια επένδυση στην προσωπική ανάπτυξη, τις πολύτιμες εμπειρίες και την οικονομική ευημερία.

Το συμμάζεμα και η απαλλαγή από όλα τα περιττά αντικείμενα που γεμίζουν το χώρο μας χρειάζεται πειθαρχία και απαιτεί εξάσηση. Ωστόσο, δεν είναι απλώς ένα απλό σύνολο ενεργειών. Είναι απαραίτητη και η συναισθηματική εργασία, επειδή τα υλικά αγαθά συχνά συνδέονται με σκέψεις και συναισθήματα που σχετίζονται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Παρακάτω ακολουθούν 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από την ακαταστασία το 2022.

Clutter-free

1. Άλλαξε τη νοοτροπία σου

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή χωρίς ακαταστασία απαιτεί μια αλλαγή νοοτροπίας παρόμοια με πολιτισμικό σοκ. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να έχεις 15 διαφορετικά μπλουζάκια και 20 ζευγάρια παπούτσια. Θεωρείται επίσης εντάξει να προσθέτεις νέα ρούχα στην ντουλάπα σου κάθε σεζόν και να κάνεις παρορμητικές αγορές στο διαδίκτυο. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν τα υπερβολικά χρήματα και το χώρο που σπαταλόνται σε περιττά πράγματα. Ωστόσο, αυτές οι απόψεις για την ιδιοκτησία και την κατοχή είναι πολιτισμικές, όχι καθολικές. Μπορείς να έχετε μια γεμάτη ζωή με πολύ λιγότερα αντικείμενα.

Βέβαια το να ζεις απλά σε μια καταναλωτική κουλτούρα είναι πρόκληση, αλλά εφικτό. Το decluttering, δηλαδή το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων που μας ανήκουν, αμφισβητεί τις πολιτιστικές αξίες επειδή υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι τα υπάρχοντά τους δεν δίνουν νόημα στη ζωή τους. Ενώ πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από το να έχουν πολύ λίγα, είναι πιθανό πολλοί να ασφυκτιούν επειδή έχουν πάρα πολλά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ακαταστασία συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία.

Όταν αρχίσεις το ξεκαθάρισμα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι αξίες σου αρχίζουν να αλλάζουν. Αντί να αγοράσεις περισσότερα ρούχα για να νιώσεις καλύτερα, μπορείς να καλέσεις ένα φίλο για υποστήριξη. Αντί να αγοράσεις ένα νέο αυτοκίνητο επειδή το έκανε ένας από τους φίλους σου, μπορείτε να ανοίξεις έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και να αρχίζεις να αποταμιεύεις.

Το decluttering σε προκαλεί να αναθεωρήσεις τον ορισμό της επιτυχίας. Αυτό θα μοιάζει διαφορετικά για τον καθένα. Κάποιοι θέλουν απλώς να συμμαζέψουν τον χώρο εργασίας τους, ενώ άλλοι κάνουν ένα ριζικό ξεκαθάρισμα σε ολόκληρο το σπίτι τους και περιορίζουν αυστηρά τα νέα υπάρχοντά τους.

Clutter-free

2. Κράτησε αυτά που έχουν σημασία

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να ζήσουν χωρίς ακαταστασία, μπορεί να φανταστούν ότι αυτό σημαίνει να πετάξουν τα πάντα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το νόημα του decluttering είναι απλώς να κρατά αυτά που δίνουν αξία στη ζωή σου. Όταν ξεκινάς αυτή τη διαδικασία είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να εστιάσεις σε αυτό που θέλεις να κρατήσεις αντί σε αυτό που θέλεις να πετάξεις. Για παράδειγμα, σε ένα συρτάρι με ρούχα αφού αφαιρεθούν όλα όσα αγαπάς μπορείς να δεις τα υπόλοιπα items και να αποφασίσεις πιο εύκολα τι πρέπει να κρατήσεις και τι όχι.

Οι λάτρεις της οργάνωσης, όπως η Marie Kondo, προτείνουν να αναρωτηθείς ποια αντικείμενα σου προκαλούν χαρά και να κρατήσεις μόνα αυτά. Οι άνθρωποι έχουν μια συναισθηματική σχέση με τα αντικείμενά τους. Εάν κάτι δεν πυροδοτεί καλά συναισθήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβάλλει στα αρνητικά. Επειδή το decluttering είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες, μπορεί να είναι σωματικά και ψυχικά εξουθενωτικό, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να γίνεις πιο υγιείς συναισθηματικά.

Clutter-free

3. Έχε ένα σχέδιο 

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πελαγωμένοι μη ξέροντας από που να ξεκινήσουν. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι συχνά η αρχή. Ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να σου δώσει κίνητρο και να σε παρασύρει στο ξεκαθάρισμα ενός ολόκληρου σπιτιού. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν φορτωμένα προγράμματα και ανησυχούν μήπως χάσουν το κίνητρο τους θα πρέπει να ξεκινήσουν δημιουργώντας ένα σχέδιο.

Διαφορετικές μέθοδοι decluttering λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορείς να ξεκινήσεις ανά δωμάτιο ή κατηγορία. Παραδείγματα κατηγοριών είναι τα ρούχα, τα βιβλία, τα έπιπλα και τα πιάτα. Ορισμένες κατηγορίες είναι πολύ μεγάλες για να ταξινομηθούν όλα όσα περιλαμβάνουν ταυτόχρονα, επομένως μπορείτε να τα χωρίσετε σε υποκατηγορίες. Για παράδειγμα, τα παπούτσια, τα παλτά, ο εξοπλισμός κάμερας και τα ηλεκτρονικά καλώδια μπορούν να ταξινομηθούν ως υποκατηγορίες των ρούχων και των ηλεκτρονικών.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του decluttering είναι να διασφαλίσεις ότι υπάρχει μια θέση για κάθε αντικείμενο στο σπίτι. Χωρίς μόνιμες λύσεις αποθήκευσης, τα πράγματα μετακινούνται και είναι εύκολο για τους ανθρώπους να χάσουν την αίσθηση του τι έχουν. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να αποθηκεύουν αντικείμενα στις σοφίτες και τα γκαράζ τους. Ενώ αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι ένα ασφαλές μέρος για την αποθήκευση μεγάλων αντικειμένων, τείνουν να μαζεύουν μεγάλο όγκο μικροπραγμάτων και να γεμίζουν ξανά γρήγορα. Η χρήση διάφανων δοχείων αποθήκευσης και ανοιχτών ραφιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ακαταστασίας σε αυτούς τους χώρους.

Clutter-free

4. Δημιούργησε νέες συνήθειες

Τα άτομα που έχουν συμμαζέψει με επιτυχία τα σπίτια τους μπορούν να επικεντρωθούν στο επόμενο βήμα για να ζήσουν χωρίς ακαταστασία, που είναι να αποκτήσουν καλύτερες αγοραστικές συνήθειες. Είναι πολύ φυσιολογικό για άτομα που μόλις τελείωσαν τον καθαρισμό να θέλουν να αγοράσουν νέα πράγματα για να αντικαταστήσουν τα παλιά τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε μια στην ίδια κατάσταση που βρίσκονταν πριν.

Πριν αγοράσεις ένα νέο αντικείμενο, αναρωτήσου πώς θα ωφελήσει τη ζωή σου. Οι γρήγορες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου περιλαμβάνουν « Το χρειάζομαι αυτό;», «Μπορώ να το αντέξω οικονομικά;» και «Θα το θέλω αυτό σε ένα μήνα;» Έχοντας έναν οικονομικό στόχο όπως η αποταμίευση χρημάτων για ένα σπίτι μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ξοδέψεις λιγότερα και να παραμείνεις προσηλωμένη στις πρωταρχικές σου αξίες.

Πολλοί άνθρωποι ψωνίζουν για να καλύψουν συναισθηματικές ανάγκες ή επειδή προσπαθούν να διαμορφώσουν την προσωπική τους ταυτότητα με αντικείμενα. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια υγιής σχέση με τα υπάρχοντα ή τα οικονομικά. Η εύρεση καλύτερων τρόπων για την κάλυψη συναισθηματικών αναγκών μπορεί επίσης να μειώσει την ακαταστασία στη ζωή των ανθρώπων.

Τα άτομα που θέλουν να διατηρήσουν το σπίτι τους χωρίς ακαταστασία μπορεί επίσης να χρειαστεί να μιλήσουν στην οικογένεια και τους φίλους τους για το χειρισμό τυχόν κειμηλίων και τη δωρεά διάφορων αντικειμένων. Η διατήρηση ενός οργανωμένου τρόπου ζωής είναι πολύ πιο εύκολη για όσους έχουν την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων τους.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσεις την ακαταστασία σε χαμηλά επίπεδα είναι να ακολουθήσεις τον κανόνα «one-in, one-out». Η δέσμευση να ξεφορτώνεσαι ένα αντικείμενο κάθε φορά που παίρνεις κάτι καινούργιο, θα διατηρεί σταθερό το ποσό των υλικών σου αγαθών αντί να του επιτρέπει να μεγαλώνει σιγά σιγά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT