Πώς να είσαι παραγωγική στη δουλειά μετά από μία νύχτα πολύ κακού ύπνου

Μία νέα έρευνα υπόσχεται να μας βοήθησει.

Elle 13 Δεκ. 21
Πώς να είσαι παραγωγική στη δουλειά μετά από μία νύχτα πολύ κακού ύπνου

Μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να κάνει την επόμενη εργάσιμη μέρα πολύ δύσκολη και δεν χρειαζόμαστε καμία έρευνα για να το πούμε αυτό. Αλλά μια χρήσιμη νέα μελέτη στο περιοδικό Human Relations στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος και παρέχει μια χρήσιμη υπόδειξη για την επόμενη φορά που θα βρεθείς να εργάζεσαι ενώ είσαι κουρασμένη.

Τι βρήκαν οι ερευνητές

Για τη νέα αυτή έρευνα, μια ομάδα οργανωσιακών ψυχολόγων εκτός Ευρώπης διεξήγαγε δύο μελέτες με 214 υπαλλήλους. Κατά τη διάρκεια 1.317 εργάσιμων ημερών, ζήτησαν από τους εργαζόμενους να παρακολουθούν την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεσή τους και την εργασιακή τους δέσμευση. Λόγω προηγούμενων θεωριών σχετικά με τον ρόλο της δύναμης της θέλησης (που ορίζεται στην περίπτωση αυτή ως η ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων, των συναισθημάτων και των επιθυμιών) στην απόδοση στο χώρο εργασίας, σημείωσαν επίσης τις θεωρίες των συμμετεχόντων για τη δύναμη της θέλησης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος επηρέαζε αρνητικά τα συναισθήματα των εργαζομένων και εξαντλούσε τα κίνητρα τους, βλάπτοντας την ικανότητά τους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην εργασία τους. Ωστόσο, όσοι πίστευαν ότι η θέλησή τους ήταν απεριόριστη τα πήγαν καλύτερα από τους άλλους την επόμενη μέρα.

ύπνος

Σε σύγκριση με τους υπαλλήλους που είπαν στον εαυτό τους ότι είχαν περιορισμένο απόθεμα εστίασης και θέλησης, εκείνοι που ήταν πιο σίγουροι ότι μπορούσαν να αντισταθούν στους περισπασμούς και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι -ακόμα και μετά από έναν κακό ύπνο- είχαν λιγότερες πιθανότητες να δυσκολευτούν γνωστικά.

«Το να πιστεύεις ότι η δύναμη της θέλησής σου είναι απεριόριστη σε βοηθά να διατηρήσεις την αποτελεσματικότητά σου στην εργασία, ιδιαίτερα τις ημέρες με έλλειψη ύπνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Wladislaw Rivkin, Ph.D..

Οι άνθρωποι που πίστευαν στην απεριόριστη δύναμη της θέλησης πέρα από το ότι ήταν πιο αποτελεσματικοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα του Rivkin, είχαν συνολικά καλύτερη διάθεση και ζωτικότητα μετά από μια περίοδο κακού ύπνου.

Πώς να εφαρμόσεις τα ευρήματά τους

Φυσικά, οι θετικές σκέψεις από μόνες τους δεν μπορούν να αναπληρώσουν όλα τα μειονεκτήματα της απώλειας ύπνου. Πέρα από τις γνωστικές προκλήσεις, προηγούμενες έρευνες μας λένε ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία της καρδιάς και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, για να αναφέρουμε μερικές.

ύπνος

Ο καλύτερος τρόπος δράσης θα είναι πάντα να δίνεις προτεραιότητα σε έναν ποιοτικό ύπνο. Κάν’το ορίζοντας μια έγκαιρη και σταθερή ώρα ύπνου, τηρώντας μια υγιεινή νυχτερινή ρουτίνα και ενδεχομένως λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα ύπνου για κάποια επιπλέον υποστήριξη.

Ωστόσο, εάν ο ύπνος σου διαταράσσεται για κάποιο λόγο, αυτή η μελέτη προτείνει ότι η αλλαγή της νοοτροπίας σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποδώσεις λίγο καλύτερα στη συνέχεια. Αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου και να πιστεύεις ότι χάνεται κάθε ελπίδα για μια καλή μέρα, θυμήσου ότι έχεις απεριόριστη ικανότητα να παραμένεις συγκεντρωμένη και αποτελεσματική. Μπορείς ακόμα να κάνεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου, ακόμα κι αν το μόνο που θέλει να κάνει αυτό το μυαλό είναι να συρθεί ξανά πίσω στο κρεβάτι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: