Καθώς αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν και οι ανάγκες των αγαπημένων μας φυτών. Φυσικά, ένα κρίσιμο βήμα για τη φροντίδα των φυτών όταν ο καιρός είναι πιο κρύος είναι να φέρουμε ορισμένα από αυτά στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Αρκεί όμως αυτό; Οι ειδικοί μοιράστηκαν παρακάτω τις καλύτερες εποχικές συμβουλές για να κρατήσουμε τα φυτά μας ζωντανά και φέτος το χειμώνα.
Αρχικά, το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις όταν βάζεις τις γλάστρες σου σε εσωτερικό χώρο είναι να σταματήσεις να τα ελέγχεις για παράσιτα. Μάλιστα,πριν κάνεις την αλλαγή καλό είναι να τα ξεπλύνεις με το τηλέφωνο του ντους για να ξεπλείνεις τυχόν παράσιτα. Στη συνέχεια βεβαιώσου ότι έχεις κοιτάξει τόσο την κορυφή όσο και την κάτω πλευρά των φύλλων, επιθεώρησε προσεκτικά τους μίσχους και το έδαφος και να αφαιρέσεις τυχόν νεκρά και σάπια φύλλα όπου τα παράσιτα προτιμούν να κρύβονται. Εάν εντοπίσεις μερικά έντομα, αφαιρέστε τα απαλά. Και αν υπάρχει προσβολή, ένα βιολογικό εντομοκτόνο σπρέι ελαίου neem μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αποτροπή των παρασίτων. Από τη στιγμή που τα φυτά σου είναι ωραία και καθαρά, δεν είναι κακή ιδέα να τα κρατήσεις σε «καραντίνα» από άλλα φυτά, για κάθε ενδεχόμενο.
Τώρα που τα φυτά σου είναι ξανά μέσα και απαλλαγμένα από παράσιτα, ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές για τη φροντίδα τους που πρέπει να έχεις κατά νου αυτόν τον χειμώνα:
1. Μην τα ποτίζεις τόσο πολύ
Τα φυτά σε γλάστρες δεν χρειάζονται τόσο πολύ νερό κατά τους ψυχρότερους μήνες, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης των περισσότερων φυτών επιβραδύνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορείς να παρακολουθείς τακτικά τα επίπεδα υγρασίας του φυτού σου ελέγχοντας το έδαφος χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σου.
2. Θέσε σε λειτουργία τον υγραντήρα σου
Σε πολλά φυτά αρέσουν οι συνθήκες υγρασίας και η συνεχής λειτουργία της θέρμανσης δεν το ευνοεί ακριβώς αυτό. Η εγκατάσταση ενός υγραντήρα ή ο συνεχείς ψεκασμός τους μπορεί να δημιουργήσει την απαραίτητη υγρασία.
3. Διατήρησε τις θερμοκρασίες σταθερές
Ακόμα κι αν δεν αλλάζεις συνεχώς τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη σου, η θερμοκρασία γύρω από τα παράθυρα και τις πηγές θερμότητας (όπως σανίδες βάσης, καλοριφέρ κ.λπ.) μπορεί να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν είναι καλό για τα φυτά σου, επομένως οι ειδικοί συνιστούν να απομακρύνεις τα φυτά από τέτοιες περιοχές, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι οι μέσες θερμοκρασίες ημέρας κυμαίνονται από 18 έως 23 βαθμούς °C και τη νύχτα, όχι χαμηλότερη από 10 βαθμούς °C.
4. Πήγαινε το χαλαρά με το λίπασμα
Πολλά φυτά δεν αναπτύσσονται πολύ, αν όχι καθόλου, σε ψυχρά περιβάλλοντα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται λίπασμα. Εάν τα φυτά σου δεν αναπτύσσονται ενεργά, το λίπασμα μπορεί πραγματικά να τα βλάψει, καθώς δεν θα χρησιμοποιήσουν πλήρως τα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ανάπτυξης του φυτού.
5. Ξεσκόνισε τα ενώ είναι σε αδράνεια
Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, όταν τα φυτά περνούν σε στάδιο λήθαργου κατά τη διάρκεια των κρύων εποχών, τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε παράσιτα, ακάρεα και άλλα έντομα που αγαπούν να κρύβονται στη βρωμιά και τη σκόνη. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να θυμάσαι να σκουπίζεις τακτικά τα φύλλα των φυτών και να αφαιρείς τυχόν νεκρά ή κιτρινισμένα με ένα κοφτερό, καθαρό ψαλίδι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Γλυκό σαν καραμέλα: 20+1 γωνιές από ένα nordic style διαμέρισμα
- Αυτά είναι τα μεγαλύτερα trends του 2021 στο interior design. Μπορείς να τα υιοθετήσεις κι εσύ ανεξαρτήτως budget
- 6 ιδέες διακόσμησης για να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει με το πιο cozy καταφύγιο