6+1 έξυπνοι τρόποι για να βοηθήσεις τα φυτά σου να επιβιώσουν στη ζέστη

Όσοι έχουν φυτά γνωρίζουν πως η ταλαιπωρία τους τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δεδομένη. Μπορείς όμως να φροντίσεις να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για να επιβιώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα!

Elle 08 Ιουλ. 21
6+1 έξυπνοι τρόποι για να βοηθήσεις τα φυτά σου να επιβιώσουν στη ζέστη

Την περίοδο του καλοκαιριού, τα φυτά του κήπου μας, καθώς και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι υποφέρουν λόγω της υπερβολικής ζέστης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ακτίνες του ήλιου ειδικά τις μεσημεριανές ώρες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στα φυτά στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και στην παραγωγή καρπών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές που παθαίνουν τα φυτά λόγω έντονης ζέστης και καύσωνα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

Σε συνθήκες καύσωνα τα φυτά γίνονται αρκετά ευάλωτα. Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον ήλιο, την περίοδο του καλοκαιριού τα φυτά παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία και προσβάλλονται σε έντονο βαθμό από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα.

φυτά

Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30°C λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να αντέξουν τον καύσωνα. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις ζημιές που προκαλεί η ζέστη στα φυτά του κήπου, καθώς και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα προστατέψουμε από τον καύσωνα και τη ζέστη για να διατηρήσουμε τον κήπο μας όμορφο, δροσερό και ανθισμένο όλο το καλοκαίρι.

Πώς προστατεύουμε τα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα

Για την προστασία των φυτών μας από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Θα χρειαστεί να κάνουμε συχνότερα ποτίσματα, να χρησιμοποιήσουμε υλικά που προστατεύουν τα φυτά από τον ήλιο ενώ παράλληλα να προσέξουμε ιδιαίτερα τη λίπανση. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω πως να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή και γεμάτα ζωντάνια σε συνθήκες ζέστης και καύσωνα:

1. Ποτίζουμε τακτικά τα φυτά με περισσότερο νερό

Βήμα πρώτο και πιο σημαντικό σε συνθήκες καύσωνα είναι το σωστό πότισμα. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να είναι δροσερά την περίοδο της ημέρας, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα, ίσως και καθημερινά, κατά το σούρουπο ή νωρίς το πρωί για να μπορέσουν να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεσημεριανό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στα φυτά σε συνθήκες καύσωνα. Προσέχουμε παράλληλα να μην ποτίζουμε υπερβολικά, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να προκληθούν σαπίσματα στη ρίζα των φυτών, πτώση φύλλων και ανθέων.

2. Βρέχουμε τα φύλλα για αύξηση υγρασίας

Για να αντέξουν τα φυτά σε συνθήκες καύσωνα, διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και για φυτά εξωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος. Βέβαια είμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε την διαβροχή των φύλλων όταν έχει ηλιοφάνεια γιατί θα δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, περιοριζόμαστε στη διαβροχή των φύλλων για το δροσισμό των φυτών αποφεύγοντας και σε αυτή την περίπτωση το υπερβολικό πότισμα.

3. Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο

Για φυτά που έχουμε σε γλάστρες και ειδικά για ευαίσθητα φυτά στον έντονο ήλιο, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού. Η τοποθέτηση των φυτών σε σημεία που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη θα πρέπει να διαρκέσει όλη την περίοδο του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών

φυτά

4. Προστατεύουμε τα φυτά από τον ήλιο με ειδικό δίχτυ

Μία απλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση για να μην έρχονται τα φυτά σε απευθείας επαφή με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού είναι η χρήση ειδικού διχτυού προστασίας. Με τη χρήση του ειδικού διχτιού ηλιοπροστασίας, περιορίζουμε τα εγκαύματα στο φύλλωμα σε συνθήκες καύσωνακαι διατηρούμε την καλή ανάπτυξη των φυτών.

5. Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με ζεόλιθο ή καολίνη

Σε συνθήκες καύσωνα και έντονης ηλιοφάνειας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνη ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τον σχηματισμό ενός αδιαπέρατου στρώματος προστασίας στις έντονες ακτίνες του ήλιου που εξασφαλίζει την καλή κατάσταση των φυτών.

6. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα φυκιών στα φυτά

Αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες του καύσωνα και ειδικά με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά, που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά. Σε συνθήκες καύσωνα ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό λίπασμα φυκιών καθώς λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σημαντικά την αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης.

Κι ένα μυστικό για την προστασία των φυτών από τον καύσωνα

Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε ή να σκονίζουμε με διάφορα σκευάσματα φυτοπροστασίας κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα για να μην προκαλέσουμε εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών. Ειδικά, οι ψεκασμοί με σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, ο βρέξιμος χαλκός, το βρέξιμο θειάφι, καθώς και το σκόνισμα με θειάφι και θειοχαλκίνη προκαλεί μεγάλη ζημιά στα φυτά όταν θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C και πρέπει να τους αποφεύγουμε.

Πηγή: Τα μυστικά του κήπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT