3 συνήθειες που μειώνουν το κολλαγόνο στην επιδερμίδα μας. Μήπως τις κάνεις και εσύ;

Αν τις αποφύγουμε θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε να προστατέψουμε το κολλαγόνο της επιδερμίδας μας και αυτομάτως το δέρμα μας θα δείχνει πιο νεανικό.

Νίνα Μουσούρη 30 Οκτ. 23
3 συνήθειες που μειώνουν το κολλαγόνο στην επιδερμίδα μας. Μήπως τις κάνεις και εσύ;

Το δέρμα μας αποτελείται από πολλά διαφορετικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που έχουν την ιδιότητα να διατηρούν την επιδερμίδα μας σφιχτή και νεανική. Ωστόσο, όσον αφορά τη φροντίδα αυτών των ενώσεων, το να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζουμε και όλα όσα δεν πρέπει να κάνουμε για να τις ενισχύσουμε- ειδικά όταν πρόκειται για τον φραγμό και τη δομή του δέρματος.

Έτσι, πέρα από το να γνωρίζουμε ποια προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η χρήση, αλλά και οι συνήθειες που ακολουθούμε στη καθημερινότητά μας, είναι εξίσου σημαντικά.

Τα 3 λάθη που πρέπει να αποφύγουμε για να διατηρήσουμε το κολλαγόνο στην επιδερμίδα μας ενώ μεγαλώνουμε

 Υπερβολική χρήση ρετινοειδών

Είναι αλήθεια ότι τα ρετινοειδή μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, γι’ αυτό η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο γνωστά στοιχεία όταν μιλάμε για αντιγήρανση. Αλλά όπως όλα τα ρετινοειδή μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική χρήση,  ειδικά αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιούμε μια πιο ισχυρή φόρμουλα.

Όταν χρησιμοποιούμε υπερβολικά ρετινοειδή (και χημικά απολεπιστικά όπως τα AHA και BHA) θέτουμε το δέρμα μας σε κίνδυνο. Ένας σπασμένος φραγμός της επιδερμίδας θα φαίνεται κόκκινος, ερεθισμένος και μπορεί να εμφανίσουμε μέχρι και δερματίτιδα. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να κάνουμε διαλείμματα μεταξύ του ρετινοειδών και των απολεπιστικών μία έως τρεις φορές την εβδομάδα ( η γνωστή τεχνική skin cycling).

Ξεχνάμε την αντηλιακή προστασία μας

Η προστασία της επιδερμίδας μας από τον ήλιο είναι αδιαπραγμάτευτη κάθε εποχή. Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, δεν έχει καμία σημασία αν διανύουμε την καλοκαιρινή ή την χειμερινή περίοδο. Γιατί; Πέρα από τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, κηλίδων και γενικότερα το κίνδυνο σοβαρών δερματικών νόσων, όπως ο καρκίνος, η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, σύμφωνα με έρευνες, επηρεάζει ακόμα και το κολλαγόνο στο δέρμα μας.

Συγκεκριμένα, με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκε το κολλαγόνο κάτω από το υπεριώδες φως και βρέθηκε μια «σημαντική μείωση» στη δομή του κολλαγόνου μετά την έκθεση. Επιπλέον, οι αλλαγές του DNA στα κύτταρα του δέρματος που παράγουν το κολλαγόνο και οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το υπεριώδες φως μπορούν να επηρεάσουν το κολλαγόνο, όπως δηλώνει ο πιστοποιημένος δερματολόγος Gary Goldenberg, M.D.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ τη χρήση του αντηλιακού μας.

Αυξημένα επίπεδα άγχους

Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που το προγραμματίζουμε ή που μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κάποιο μύθο, όταν ακούμε ότι το άγχος μας γερνάει.

Πράγματι, τα αυξημένα επίπεδα άγχους μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά την μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να αποβάλλουμε το άγχος από την καθημερινότητά μας.

Cover photo: Istock

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT