Ενυδάτωση «sandwich»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πιο hot skincare τάση στο TikTok

Bάζουμε στο μικροσκόπιο την πιο δημοφιλή τάση περιποίησης που κάνει θραύση στο TikTok, ζυγίζουμε τα συν και τα πλην και τη φέρνουμε στα μέτρα μας.

Elle 24 Αυγ. 22
Ενυδάτωση «sandwich»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πιο hot skincare τάση στο TikTok

Η ενυδάτωση «sandwich» -εάν μιλήσουμε στη γλώσσα της νέας γενιάς- είναι η νέα skincare εμμονή στα social media, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η φράση δέχεται συνεχώς χτυπήματα στο Google και αποτελεί μεγάλο success story στο TikTok, αφού αυτή η μέθοδος ενυδάτωσης έχει γίνει viral από δερματολόγους, αισθητικούς και «skinfluencers», όπως αποκαλούνται οι γκουρού της αντιγήρανσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Oυσιαστικά πρόκειται για μια πιο απλουστευμένη μορφή της πολυστρωματικής ενυδάτωσης, της διάσημης ασιατικής τεχνικής «layering», που ξεκίνησε από την ιεροτελεστία περιποίησης των γυναικών στην Κορέα. Απλώς περιλαμβάνει λιγότερα προϊόντα, όπως ένα essence, έναν ορό και μια ενυδατική. Έτσι, η υγρασία εγκλωβίζεται στην επιδερμίδα και μειώνεται η διαεπιδερμική απώλεια νερού, ένα φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του ήδη από την ηλικία των 25 χρόνων.

Νερό και επιδερμίδα

Πρόκειται για την υγρασία που χάνουμε καθημερινά καθώς το νερό εξατμίζεται από τις στιβάδες του δέρματος μέσω της εφίδρωσης, της έκθεσης σε ακραίες κλιματικές συνθήκες κ.ά., παράγοντες που επηρεάζουν τους Φυσικούς Ενυδατικούς Παράγοντες της επιδερμίδας, γνωστoύς στην κοσμετολογία ως NMF (Natural Moisturizing Factors). Τα NMF (αμινοξέα, ουρία) αποτελούν το 30% της κεράτινης στιβάδας και έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν το νερό και να το συγκρατούν στο εσωτερικό. Τι γίνεται όταν διαταράσσεται το ποσοστό των NMF στην κεράτινη στιβάδα; H τελευταία χάνει τη συνοχή της, με αποτέλεσμα να γίνεται διάτρητη και να εξατμίζεται το νερό ταχύτερα, χωρίς ο μηχανισμός ενυδάτωσης του οργανισμού να προλαβαίνει να το αναπληρώσει. Τότε, η ισορροπία στην επιφάνεια της επιδερμίδας ανατρέπεται. Το νερό, λοιπόν, είναι το μόνο που δεν πρέπει να στερούμε από την επιδερμίδα μας χρησιμοποιώντας από μικρή ηλικία ενυδατικά προϊόντα. Η μέθοδος «sandwich» θέλει την εφαρμογή σε νωπή επιδερμίδα αρχικά πιο ελαφριών, υδαρών συνθέσεων και εν συνεχεία πιο πλούσιων, που θα «φυλακίσουν» το νερό στο εσωτερικό της. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη σωστή προετοιμασία, ώστε να δημιουργηθεί μια καλή βάση που θα απορροφήσει τα συστατικά των επόμενων προϊόντων. Σκεφτείτε το δέρμα μας σαν ένα χωράφι. Για να πιει το χώμα
το νερό, πριν το ποτίσουμε πρέπει να το οργώσουμε, αλλιώς θα πλημμυρίσει. Έτσι και το δέρμα, πριν απλώσουμε την ενυδατική, θέλει προηγουμένως περιποίηση με τα κατάλληλα προϊόντα.

«Το δέρμα λειτουργεί όπως ένα σφουγγάρι. Ένα υγρό σφουγγάρι απορροφά ακόμη καλύτερα το νερό σε σχέση με ένα στεγνό. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιδερμίδα. Όταν είναι νωπή, διεισδύουν καλύτερα τα συστατικά των καλλυντικών που ακολουθούν», λέει η Charlotte Palermino, συνιδρύτρια της skincare μάρκας Dieux Skin. Μια μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Medicine & Research πιστοποιεί την αυξημένη αποτελεσματικότητα της ενυδατικής φροντίδας όταν εφαρμόζεται σε νωπό δέρμα. «Σε σωστά προετοιμασμένη επιδερμίδα, τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας είναι πιο διαπερατά, επιτρέποντας στα συστατικά των προϊόντων να διεισδύσουν
καλύτερα», συμφωνεί ο κορυφαίος Νεοϋορκέζος δερματολόγος dr Joshua Zeichner.

«Sandwich»: Μια συνταγή ενυδάτωσης σε 3-4 Στάδια

1.«Το να ξεπλύνουμε απλώς το πρόσωπό μας με νερό βρύσης πριν απλώσουμε το σέρουμ μας ακούγεται μια ωραία και οικονομική ιδέα, όμως δεν αρκεί», λέει η Joelle Salvador-Sime, εκπαιδευτική διευθύντρια της γαλλικής μάρκας καλλυντικών Académie Scientifique de Beauté, και εξηγεί: «Η επιδερμίδα είναι από τη φύση της υδρόφοβη, το νερό δεν μπορεί να εισχωρήσει -και ευτυχώς δηλαδή-, αλλά παραμένει στην επιφάνεια με τη μορφή σταγόνων. Έτσι λειτουργεί ο φυσικός προστατευτικός μηχανισμός της επιδερμίδας». Η λύση, σύμφωνα με την ειδικό, είναι, αφού έχουμε κάνει τον καθαρισμό μας, να προετοιμάσουμε το πρόσωπο με μια προπαρασκευαστική θεραπεία που ονομάζεται «prep»: mist, essence, pre-serum, pre lotion, essence in lotion είναι τα προϊόντα των οποίων οι φόρμουλες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να αυξάνουν τη διαπερατότητα του δέρματος.

2. Ήρθε η ώρα να απλώσουμε τον ορό. Πιο συμπυκνωμένος και χωρίς λιπαρές ουσίες, διεισδύει γρήγορα και σε βάθος, ειδικά σε νωπό δέρμα.

3. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε την ενυδατική κρέμα, της οποίας η λιπαρή υφή, πλούσια σε λιπίδια, βοηθά στο να σφραγίσει η υγρασία.

4.Τέλος, η Charlotte Palermino προσθέτει ένα έξτρα βήμα: «Ένα επιπλέον στρώμα από ένα έλαιο, ή ακόμη και λίγη βαζελίνη, θα βελτίωνε περαιτέρω τη διείσδυση και τη δέσμευση των συστατικών που εισχώρησαν στην επιδερμίδα από τα προηγούμενα προϊόντα», προτείνει η ειδικός βασισμένη σε μελέτη σύμφωνα με την οποία η βαζελίνη θα μείωνε πολύ την απώλεια νερού. Ωστόσο, η Salvador-Sime εφιστά την προσοχή όσον αφορά στη χρήση βαζελίνης και αντιπροτείνει: «Είναι εμπλουτισμένη με πετροχημικά, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα παράγωγο του πετρελαίου, ασφαλές μεν για το δέρμα, αλλά ένα από τα πιο επικρινόμενα και αμφιλεγόμενα συστατικά στη βιομηχανία καλλυντικών, παρά το γεγονός ότι ανακουφίζει άμεσα και επανορθώνει το ξηρό δέρμα. Γι’ αυτό υπάρχει πάντα η εναλλακτική ενός ελαίου. Ειδικά εάν το δέρμα σας είναι ακνεϊκό, η χρήση βαζελίνης είναι απαγορευτική. Η βαζελίνη, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχει συμπεριληφθεί στους μη φαγεσωρογόνους παράγοντες, μένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να “παγιδεύει” και τα υπόλοιπα συστατικά του προϊόντος, τα οποία μπορεί να είναι φαγεσωρογόνα, όπως για παράδειγμα το σκουαλένιο και τα ορυκτά έλαια. Κατ’ επέκταση, το δέρμα δεν αναπνέει καλά και
δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για μαύρα στίγματα, πλεονάζον σμήγμα και ακμή. Σε αυτή την περίπτωση προτιμότερη είναι η χρήση μιας πλούσιας κρέμας με επανορθωτική και αναπλαστική δράση», καταλήγει η ειδικός.

Sandwich» & «slugging» είναι το ίδιο;

Ακόμα ένα skincare trend του TikTok που περιλαμβάνει τη χρήση βαζελίνης είναι το slugging. Μόνο το hashtag έχει πάνω από 189 εκατομμύρια εμφανίσεις. «Είναι μια πρακτική ενυδάτωσης σαν τη sandwich, καθώς περιλαμβάνει τη χρήση βαζελίνης, όμως αυτή τη φορά εφαρμόζεται πριν τον ύπνο, καθώς αποτελεί το τελευταίο βήμα της βραδινής ρουτίνας», εξηγεί η δερματολόγος dr Hadley King με έδρα τη Νέα Υόρκη, και συνεχίζει: «Λέγεται έτσι γιατί δημιουργεί μια μεμβράνη στο δέρμα που
μοιάζει με το δέρμα του γυμνοσάλιαγκα (slug στα αγγλικά), εξ ου και το όνομα». «Όπως και με τη sandwich, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε δέρμα με τάση ακμής, γιατί οδηγεί σε έξαρση του φαινομένου, και όχι μαζί με κρέμες νύχτας που περιλαμβάνουν υδροξυοξέα και ρετινοειδή. Αντιθέτως λειτουργεί καλά με συνθέσεις που περιλαμβάνουν συστατικά όπως η γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ, η αλόη και το μέλι», διευκρινίζει ο dr Alexis Parcells, MD, πλαστικός χειρουργός του New Jersey και ιδρυτής του brand Sunnie Skin, και καταλήγει: «Καθαρισμός, απολέπιση, ενυδάτωση είναι τα τρία βήματα που
πρέπει να γίνονται 30’ πριν την εφαρμογή της βαζελίνης. Στη συνέχεια τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω στο μαξιλάρι σας για να μην το λερώσετε». Σε κάθε περίπτωση η βαζελίνη μπορεί να αντικατασταθεί με ένα έλαιο, ενώ καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον δερματολόγο σας για το αν το δέρμα σας μπορεί να ανεχθεί κάτι τέτοιο.

Extra Tip

Δεν εφαρμόζουμε την τεχνική sandwich πάνω από μία με δύο φορές την εβδομάδα!

Οι Skincare σύμμαχοί μας:

sandwich

Κρέμα αποτοξίνωσης με βιολογική υδάτινη μέντα, Aquatic Mint Purity Cream της KLORANE (στα φαρμακεία).

sandwich

Υδάτινη λοσιόν με το αποκλειστικό Miracle BrothTM, πεπτίδια θαλάσσιας προέλευσης και άλγη Treatment Lotion της LA MER.

sandwich

Essence με ενυδατικά μικροσφαιρίδια καμέλιας Hydro Beauty Micro Liquid Essence της CHANEL.

sandwich

Ενυδατικό σπρέι προετοιμασίας με πρεβιοτικά και προβιοτικά, Primary Veil της VALMONT (Valmont Corner, attica City Link).

sandwich

Κρέμα ενδυνάμωσης του προστατευτικού φραγμού με το προβιοτικό κλάσμα Life PlanktonTM και επανορθωτικά βιοκηραμίδια, Cera Repair Barrier Cream της BIOTHERM.

sandwich

24άωρη ενυδατική κρέμα ελαφριάς υφής Light Cream της M COSMETICS με πανθενόλη και βούτυρο καριτέ (στα φαρμακεία).

sandwich

Αντιρυτιδική κρέμα νύχτας με καθαρό bakuchiol (το φυτικό υποκατάστατο της ρετινόλης) και δύο τύπους υαλουρονικού οξέος Cellular Expert Lift της NIVEA.

sandwich

Δροσερή 24άωρη κρέμα εντατικής ενυδάτωσης με 3 φυτικά εκχυλίσματα και ceramides, Moisturizing 24h Cream της FREZYDERM (στα φαρμακεία).

sandwich

100% vegan και χωρίς ερεθιστικούς παράγοντες ελαφριά ενυδατική κρέμα The Light Cream του AUGUSTINUS BADER (σε επιλεγμένα σημεία πώλησης).

sandwich

Καταπραϋντικό σπρέι ανάπλασης Cicaplast B5 σπρέι της LA ROCHE-POSAY με 5% πανθενόλη (βιταμίνη Β5) και madecassoside, εκχύλισμα του centella asiatica (στα φαρμακεία).

sandwich

Balm νύχτας με μελισσοκέρι & αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών Beesential Oil της APIVITA (στα φαρμακεία).

sandwich

Κρέμα ημέρας εντατικής ενυδάτωσης με ιαματικό ηφαιστειακό νερό της Vichy και υαλουρονικό οξύ φυσικής προέλευσης Aqualia Thermal Volcano Drop της VICHY.

sandwich

Λοσιόν Capture Totale Intensive Essence Lotion του DIOR με 75% συγκέντρωση σε μείγμα Longoza – Παραγόντων Ζύμωσης.

sandwich

Συσφιγκτική κρέμα Resveratrol-Lift Light Weight Firming Cream με 97%φυσικά συστατικά της CAUDALIE (στα φαρμακεία).

sandwich

Λοσιόν περιποίησης διπλής δράσης με το προερχόμενο από ζύμωση επαναστατικό συστατικό Postobiotic 12+, Micro Essence Treatment Lotion Bio-Ferment της ESTÉE LAUDER.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: LAURENCE LABORIE

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: