50 & Fabulous: Όσα πρέπει να ξέρεις για την εμμηνόπαυση και οι beauty σύμμαχοί σου

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης είναι εδώ για να μας θυμίσει ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει και, κυρίως, δεν πρέπει να είναι ταμπού. Ενημερωθείτε γι’ αυτή την παρεξηγημένη περίοδο της ζωής σας και προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα με τους κατάλληλους συμμάχους ομορφιάς.

Ροζίνα Κουρή 18 Οκτ. 24
50 & Fabulous: Όσα πρέπει να ξέρεις για την εμμηνόπαυση και οι beauty σύμμαχοί σου

Μπορούμε να παραμείνουμε ελκυστικές και όμορφες ακόμη κι αν βρισκόμαστε στην εμμηνόπαυση. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, αφού οι ορμονικές μεταβολές είναι πολύ έντονες. Στην Κίνα την αποκαλούν «δεύτερη άνοιξη», σύμφωνα με την Petra Coveney, ιδρύτρια του πρώτου παγκοσμίως κέντρου αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μέσω της γιόγκα, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2013 (menopauseyoga.com, @menopause_yoga). Είναι η στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, να ξανασυστηθούμε με τον εαυτό μας, να τον αγαπήσουμε και πάλι. «Είμαστε πια ελεύθερες του εμμηνορροϊκού μας κύκλου, και αυτό μπορούμε να το δούμε σαν κάτι θετικό», λέει η Coveney, και συνεχίζει: «Προφανώς η μείωση των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση συμπτωμάτων όπως μελαγχολία, απώλεια της λίμπιντο, αύξηση του βάρους, γήρανση της επιδερμίδας, ακόμη και απώλεια μνήμης. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε τις ορμονικές αυτές διαταραχές να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περί τα τριάντα διαφορετικά συμπτώματα συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, και τώρα, οι γυναίκες μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς προκαταλήψεις γι’ αυτήν. Δεν πρέπει πλέον να αποτελεί θέμα-ταμπού. Στη Μεγάλη Βρετανία οι γυναίκες άρχισαν να μοιράζονται πιο προσωπικά ζητήματα χάρη στο κίνημα #MeToo, κάτι που τις βοήθησε και με αυτό το θέμα». Όντως, υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, ενώ οι γυναίκες πλέον ανοίγονται περισσότερο γι’ αυτό στα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεριμένα στο Instagram, o λογαριασμός @Menopause.stories της Γαλλίδας συγγραφέως του βιβλίου Ménopausée et Libre (Εμμηνόπαυση και ελευθερία, εκδ. Μarabout), Sophie Kune,παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το χρονικό της αλλαγής

Η εμμηνόπαυση αφορά το 1/3 της ζωής μιας γυναίκας. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που ξεκινά, κατά μέσο όρο, στα 51 έτη, ενώ κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τη βρετανική ΜΚΟ The Menopause Charity (themenopausecharity.org), ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αφού μία στις εκατό γυναίκες μπορεί να βιώσει αυτή τη φάση πριν από τα 40 της χρόνια, ενώ μία στις χίλιες ακόμη και πριν τα 30, περιπτώσεις που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 1,2 δισεκατομμύρια μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παγκοσμίως, σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο *Hill K. The Demography of Menopause που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (pubmed. ncbi.nlm.nih.gov). Στη Γαλλία πεντακόσιες χιλιάδες γυναίκες περνούν σε αυτή τη φάση κάθε χρόνο και πάνω από το 80% αυτών εμφανίζουν ενοχλητικά συμπτώματα. Η περίοδος αυτή
μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και δέκα χρόνια!

Τι συμβαίνει τότε στον οργανισμό μιας γυναίκας;

Η εμμηνόπαυση έρχεται όταν οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή πρωτογενών ωοθυλακίων και, επομένως, την παραγωγή ορμονών: των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και, σε μικρότερο βαθμό, της τεστοστερόνης. «Μιλάμε για το σημείο καμπής των ορμονών, τα επίπεδα των οποίων αρχίζουν να μειώνονται ήδη από την περιεμμηνόπαυση, για να φτάσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην εμμηνόπαυση», λέει η Marion Nielsen, επιστημονική διευθύντρια των εργαστηρίων Vichy, και εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης εμφανίζονται οι πρώτες ορμονικές μεταβολές με τη μορφή ακανόνιστων εμμηνορυσιακών κύκλων, εξάψεων, σημαδιών γήρανσης, τριχοφυΐας,ψυχολογικών μεταπτώσεων, αϋπνίας κ.λπ. Όταν ο εμμηνορυσιακός κύκλος έχει διακοπεί για περισσότερο από έναν χρόνο, μπαίνουμε και επίσημα στην εμμηνόπαυση. Τότε είναι που ορισμένα συμπτώματα μειώνονται ή εξαφανίζονται σταδιακά (εξάψεις, εναλλαγές της διάθεσης κ.λπ.), ενώ άλλα εντείνονται (σημάδια γήρανσης, οστεοπόρωση κ.ά.)». Οι συνέπειες, λοιπόν, είναι πολυεπίπεδες, μιας και έχουμε ορμονικούς υποδοχείς σε όλο μας το σώμα, τόσο στο δέρμα όσο και στον εγκέφαλο. Τα οιστρογόνα προστατεύουν τις αρτηρίες, είναι υπεύθυνα για την ποιότητα των οστών, παίζουν ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μνήμη, ρυθμίζουν τη διάθεση, ενώ επηρεάζουν την ενυδάτωση της επιδερμίδας και τη λίπανση του σώματος (στις αρθρώσεις, στα μάτια και στον κόλπο). Όσον αφορά την τεστοστερόνη, δεν είναι κατεξοχήν αντρική ορμόνη. Παράγεται, επίσης, από τις ωοθήκες και επηρεάζει τη μυϊκή μάζα, το επίπεδο ενέργειας, τη λίμπιντο, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Την παράγουν όμως και τα επινεφρίδια, οπότε η σύνθεσή της δεν σταματά εντελώς με την εμμηνόπαυση. Τέλος, η προγεστερόνη είναι η ορμόνη που έχει ως μοναδικό ρόλο να πυκνώνει το τοίχωμα της μήτρας και να την προετοιμάζει για εγκυμοσύνη.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα;

Η επίδραση της ορμονικής ανεπάρκειας που συνοδεύει αυτή τη φάση της ζωής μας είναι αισθητή σε κάθε στιβάδα του δέρματος. «Η σύνθεση κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος επιβραδύνεται, η παραγωγή σμήγματος μειώνεται και η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού. Όλα αυτά οδηγούν σε ορατά σημάδια γήρανσης: βαθιά χαραγμένες ρυτίδες, ξηρότητα, χαλάρωση, κηλίδες», σημειώνει η Nielsen. Φυσικά οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε βάθος χρόνου. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να εμφανιστούν ακμή και τριχοφυΐα στο πρόσωπο, απώλεια πυκνότητας και ελαστικότητας. «Τρία χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, παρατηρείται δραστική μείωση του υαλουρονικού οξέος και του κολλαγόνου, συστατικά που αποτελούν το “στήριγμα” του δέρματος», λέει η Γαλλίδα δερματολόγος Anny Cohen Letessier, και συνεχίζει: «Η περιεμμηνόπαυση είναι μια καλή περίοδος προετοιμασίας της επιδερμίδας μέσω της πρόληψης. Τώρα, το δέρμα έχει ανάγκη από θρέψη με συστατικά που διεγείρουν τους ινοβλάστες να συνθέσουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Τέτοια συστατικά είναι το υαλουρονικό οξύ, η νιασιναμίδη τα ceramides, τα πεπτίδια, η ουρία, τα ωμέγα 3, 6 & 9 λιπαρά οξέα και η ρετινόλη».

Το καλλυντικό φρούριο της ώριμης επιδερμίδας:

εμμηνόπαυση

Αναπλήρωση & θρέψη για επιδερμίδα χωρίς ηλικία, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση: Κρέμα νύχτας White Pine Meno- ReverseΤΜ+Retinol Alternative της KORRES με φυτικής προέλευσης συστατικό, εναλλακτικό της ρετινόλης, που στοχεύει στην ορμονο-εξαρτώμενη γήρανση (στα φαρμακεία).

εμμηνόπαυση

Διορθώνει τα ορατά σημάδια της εμμηνόπαυσης στο δέρμα: Το γαλάκτωμα σώματος Arkeskin της Lierac, χάρη στη σύνθεση από 93% συστατικά φυσικής προέλευσης δίνει στην επιδερμίδα  σφριγηλότητα και ενυδάτωση.

 

 
εμμηνόπαυση

Για την ξηρή, ώριμη επιδερμίδα: Κρέμα νύχτας Nuxuriance Gold Nutri-Fortifying Night Balm της NUXE που συνδυάζει την αναπλαστική δύναμη των φυτικών κυττάρων κρόκου και βουκαμβίλιας με ένα ισχυρό σύμπλοκο θρέψης και αναζωογόνησης που αναπληρώνει τα λιπίδια (στα φαρμακεία).

εμμηνόπαυση

Για την περιεμμηνόπαυση και στην εμμηνόπαυση: To Neovadiol Meno 5 Bi Serum είναι σχεδιασμένο  για να αντισταθμίζει τα ορατά σημάδια της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα, προφέροντας 5 οφέλη:  επανασμίλευση περιγράμματος , λάμψη , θρέψη , δράση κατά των ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης.

Cover Photo:Launchmetrics / spotlight

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT