3 λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται και οδηγούν σε ρυτίδες

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στη νούμερο ένα αιτία που είναι η ηλικία, αλλά σε άλλους παράγοντες που ίσως δεν πάει το μυαλό σου.

Νίνα Μουσούρη 04 Απρ. 23
3 λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται και οδηγούν σε ρυτίδες

Σίγουρα οι περισσότερες από εμάς έχουμε αναρωτηθεί γιατί όσο μεγαλώνουμε εμφανίζουμε ρυτίδες. Κάπως έτσι, πρέπει να πούμε ότι μια από τις σημαντικότερες αιτίες είναι η σταδιακή μείωση στα επίπεδα κολλαγόνου που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Και μπορεί, με το πέρασμα του χρόνου, αυτή να είναι μια εντελώς φυσιολογική συνέπεια, όμως – πέρα από την ηλικία- υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συμβάλουν στη μείωση του κολλαγόνου, γεγονός που οδηγεί στο σχηματισμό των πρόωρων ρυτίδων. Ποιοι είναι για να τους αποφεύγεις; Κράτα σημειώσεις;

Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συμβάλει με την απώλεια κολλαγόνου. Σύμφωνα με μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι το κολλαγόνο κάτω από το υπεριώδες φως σημειώνει «σημαντική μείωση» στη δομή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι ακτίνες UV επηρεάζουν αρνητικά το κολλαγόνο μέσω διαφόρων μηχανισμών. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές στο DNA στα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, καθώς και την παραγωγή ελεύθερων ριζών που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το κολλαγόνο μέσω του οξειδωτικού στρες.

Στρες

Το έντονο στρες συμβάλει στις φλεγμονές και μπορεί να μειώσει την ικανότητά του οργανισμού μας να παράγει φυσικά κολλαγόνο. Το άγχος προκαλεί επίσης αύξηση των ορμονών όπως η κορτιζόλη, η οποία, επίσης, σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει την παραγωγή κολλαγόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δερματολόγο Gary Goldenberg, M.D., σε καταστάσεις υψηλού στρες, παράγουμε λιγότερο κολλαγόνο, καθώς οι περισσότεροι από τους πόρους του σώματος μας χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του στρες και της φλεγμονής που παράγει.

Λάθος τροφές

Πίσω από τις φλεγμονές, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το δέρμα, μπορεί να είναι και συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα αν ακολουθούμε μια διατροφή, η οποία έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, απλούς υδατάνθρακες και επεξεργασμένα κρέατα, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Ειδικά η ύπαρξη αρκετής ζάχαρης μπορεί να είναι καταστροφική για το κολλαγόνο.

Cover photo:ΙΜΑΧtree

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT