Είτε είναι από άγχος, πλήξη ή μια δια βίου συνήθεια που απλά δεν φαίνεται να μπορείς να κόψεις, το δάγκωμα των νυχιών είναι μια κοινή πρακτική που μερικοί από εμάς δε μπορούμε να αποτινάξουμε. Όμως, ενώ είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα και φαίνεται να επηρεάζει μόνο την εμφάνιση των νυχιών μας, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας ή να προκαλέσει βλάβη στον ιστό που περιβάλλει την κοίτη τους. Για να μην αναφέρουμε ότι το να κρατάς τα δάχτυλά μακριά από το στόμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.
Παρακάτω, η Δρ. Alia Ahmed, σύμβουλος ψυχοδερματολόγος και ειδικός στην ευεξία του δέρματος, εξηγεί τα πράγματα που πρέπει να λάβουμς υπόψη, από τον εντοπισμό ενός ερεθίσματος έως αποτελεσματικές μεθόδους για το πώς να σταματήσουμε.
Τι προκαλεί το δάγκωμα των νυχιών;
«Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί μερικοί άνθρωποι δαγκώνουν τα νύχια τους. Ωστόσο, είναι πιθανό να είναι μια αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων», λέει η Δρ. Ahmed, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα, τη γενετική, ορισμένες ψυχιατρικές διαταραχές και διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες.
«Πολλές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένα γενετικό συστατικό στο δάγκωμα των νυχιών (γνωστό και ως ονυχοφαγία). Μια μελέτη έδειξε ότι το 36,8% όσων τρώνε τα νύχια τους είχαν τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας τους που είχε αυτή τη συνήθεια. Μελέτες σε δίδυμα έχουν δείξει ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα είναι πιο πιθανό να είναι και τα δύο nail-biters από τα μη πανομοιότυπα δίδυμα», εξηγεί. Επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η πλήξη ή η προσπάθεια συγκέντρωσης, είναι επιρροές που πολλοί ονυχοφάγοι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πιο εύκολα.
Υπήρξαν επίσης κάποιες επιστημονικές θεωρίες ότι το άγχος σχετίζεται με το δάγκωμα των νυχιών, αλλά τα στοιχεία δεν είναι συνεπή. «Ορισμένες μελέτες δεν δείχνουν καμία διαφορά στις αγχώδεις διαταραχές μεταξύ των ονυχοφάγων και των μη ονυχοφαγών, αλλά μια άλλη μελέτη έδειξε ότι έως και το 24,2% των πρώτων θα αναπτύξουν άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους», εξηγεί η Δρ. Ahmed .
Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τι σου προκαλεί αυτήν τη συνήθεια;
«Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε το τι πυροδοτεί το δάγκωμα των νυχιών, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άγχος, στρες ή ακόμα και πλήξη», σημειώνει η Δρ. Ahmed. «Για να βοηθήσω στον εντοπισμό αυτών των παραγόντων, προτείνω να κρατάτε ένα καθημερινό ημερολόγιο για να καταγράφετε τυχόν σκέψεις/συναισθήματα/καταστάσεις που προάγουν το δάγκωμα των νυχιών». Αυτό μπορεί να διατηρηθεί είτε σε φορητό υπολογιστή είτε ακόμα και στο κινητό ή το tablet σου.
«Μπορεί να μπορέσετε να εντοπίσετε ένα μοτίβο αν το κάνετε αυτό, για παράδειγμα «τρώω τα νύχια μου μόνο όταν βλέπω τηλεόραση ή βαριέμαι». Τότε θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσετε ή να σταματήσετε το δάγκωμα των νυχιών. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας, ειδικά αν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό υποσυνείδητα. Γι’αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο να επιστρατεύσετε κάποιον που εμπιστεύεστε για να σας ενημερώσει για τη συμπεριφορά σας γύρω από αυτή τη συνήθεια», προσθέτει.
«Όμως είναι σημαντικό, εάν το δάγκωμα των νυχιών είναι σημάδι άλλου υποκείμενου προβλήματος, είναι απίθανο να ανταποκριθείτε στην τυπική θεραπεία μέχρι να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα – για παράδειγμα, ένα ψυχιατρικό ή ψυχολογικό πρόβλημα ή διαταραχές συμπεριφοράς», καταλήγει.
Πώς σταματάς το δάγκωμα των νυχιών;
- Αντιστροφή συνήθειας: η αύξηση της επίγνωσης της συμπεριφοράς σου, των προδιαθεσικών παραγόντων ή των προειδοποιητικών σημείων και η άσκηση, αντί αυτών, μιας συμπεριφοράς που αποσπά την προσοχή, όπως το σφίξιμο των χεριών, μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το δάγκωμα των νυχιών. Η αντιστροφή συνήθειας λειτουργεί με βάση την αρχή της αναγνώρισης της συμπεριφοράς/συνήθειας, σε αυτήν την περίπτωση του δαγκώματος των νυχιών, και στη συνέχεια της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής συμπεριφοράς που εκτελείται αντ’ αυτής. Είναι μια μορφή γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και έχει αποδειχθεί ότι σταματά/αναστρέφει το δάγκωμα των νυχιών.
- Χειρισμός αντικειμένου: ο χειρισμός ενός αντικειμένου κατά τη διάρκεια προειδοποιητικών σημαδιών δαγκώματος των νυχιών, όπως μια μπάλα άγχους, μπορεί επίσης να αποσπάσει την προσοχή από τη συμπεριφορά αυτή και να προσφέρει την ίδια ικανοποίηση. Αυτός ο τύπος θεραπείας έχει αποδειχθεί χρήσιμος για το δάγκωμα των νυχιών, αλλά όχι τόσο καλός όσο η αντιστροφή συνήθειας.
- Βερνίκι νυχιών με πικρή γεύση: αυτή η πρακτική της εφαρμογής ενός βερνικιού με πικρή γεύση στα νύχια για να αποτρέψεις το δάγκωμα τους είναι πολύ δημοφιλής. Είναι μια μορφή θεραπείας αποστροφής. Το προϊόν αυτό περιέχει βενζοϊκό δενατόνιο και οκταοξική σακχαρόζη και διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή.
- Μη αφαιρούμενη υπενθύμιση: ένα περικάρπιο ή μια άλλη μορφή ενός εύκολα ορατού μη αφαιρούμενου φορέσιμου αντικειμένου, μπορεί να σου υπενθυμίζει αποτελεσματικά να μην δαγκώνεις τα νύχια σου.
- Εφαρμογή τεχνητών νυχιών ή μανικιούρ με gel: Η Δρ. Ahmed λέει ότι αυτή είναι μια δημοφιλής τεχνική που χρησιμοποιούν συχνά οι πελάτες της με θετικά αποτελέσματα. Το εμπόδιο για το δάγκωμα των νυχιών είναι να μην θέλουν να καταστρέψουν τα ωραία καινούργια νύχια τους ή το χρώμα τους.
- Φάρμακα από το στόμα: Αυτό είναι πραγματικά κατάλληλο μόνο για μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις ή για εκείνους τους ασθενείς που αναπτύσσουν επιπλοκές ή κακή ποιότητα ζωής. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα με οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιλογές. Αυτή η επιλογή απαιτεί παραπομπή ειδικού.
Τέλος, εάν το δάγκωμα των νυχιών είναι κάτι για το οποίο ανησυχείς ιδιαίτερα, θα πρέπει να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου ή ενός επαγγελματία ειδικού.
Cover photo: istockphoto.com