Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν φας πολύ φυστικοβούτυρο;

Είναι δύσκολο να αφήσεις κάτω το κουτάλι και να αντισταθείς στην πλούσια γεύση του, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να ενέχει κάποιους κινδύνους.

ELLE Team 18 Μαρ. 22
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν φας πολύ φυστικοβούτυρο;

Τα τελευταία δύο χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι περισσότερο από όσο ήθελαν, αποφεύγοντας τις συχνές μετακινήσεις ακόμα κι αν ήταν στο μπακάλικο δίπλα από το σπίτι τους. Οπότε η κατανάλωση διάφορων τροφίμων, ειδικά όσων ήταν μακράς διαρκείας, όπως το αγαπημένο μικρών και μεγάλων κρεμώδες φυστικοβούτυρο που λιώνει στο στόμα, απογειώθηκε.

Αλλά ακόμη και πριν από την πανδημία, το φυστικοβούτυρο ήταν από καιρό ένα από τα πιο δημοφιλή και ευέλικτα τρόφιμα. Μπορείς να το απλώσεις σε μια μπανάνα ή celery για ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μπορείς να το προσθέσετε σε smoothies ή τη βρώμη σου για πρωινό, σε διάφορες συνταγές για επιδόρπια για επιπλέον γεύση και – δεν είναι ντροπή- να απολαμβάνεις μερικές κουταλιές μέσα από το βαζάκι του.

Όταν δεν είναι υπερβολικά επεξεργασμένο (όπως σε ορισμένα brands), το φυστικοβούτυρο είναι μια πολύ υγιεινή τροφή που μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχει αν το παρακάνεις, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να ενέχει κάποιους κινδύνους.

φυστικοβούτυρο

Συμβουλευτήκαμε την επιστήμη και ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας πουν τι μπορεί να συμβεί στο σώμα μας —τόσο το όσο και κακό—αν φάμε πολύ  φυστικοβούτυρο. 

1. Η καρδιά μας μπορεί να είναι πιο υγιής

Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, όπως η νιασίνη, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Ε και τα υγιή ακόρεστα λίπη. Είναι επίσης χαμηλή σε υδατάνθρακες. Μια μελέτη μάλιστα, αποκάλυψε ότι τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο και στεφανιαία νόσο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας με αυξημένη πρόσληψη φυστικοβούτυρου, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς. Τα φιστίκια είναι μια πλούσια πηγή των μικροθρεπτικών πολυφαινολών, κάτι που μπορεί να είναι ο λόγος για τις θετικές επιπτώσεις τους στην υγεία της καρδιάς.

2. Μπορεί να καταναλώσουμε αυξημένη ποσοότητα ζάχαρης, αλατιού και λίπους

Όσο θρεπτικό και νόστιμο μπορεί να είναι το φυστικοβούτυρο, το κρεμώδες σνακ μας μπορεί επίσης να περιέχει κρυμμένα πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. «Πριν αγοράσεις κάποιο, ελέξε το πίσω μέρος των ετικετών», λέει η Marysa Cardwell, διατροφολόγος και διαιτολόγος στο Lose It!. «Αγόρασε φυστικοβούτυρο με λίγο αλάτι και απόφυγε αυτά με περισσότερα από τρία συστατικά», συμπληρώνει.

φυστικοβούτυρο

3. Μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα μας

«Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη και η κατανάλωση αυτών μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης», λέει η διατροφολόγος Maya Feller. Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου του 2018 που εξέτασε την κατανάλωση ξηρών καρπών και φλεγμονωδών δεικτών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών – και συγκεκριμένα η κατανάλωση φυστικοβούτυρου – είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης καθώς και των σακχάρων στο αίμα μετά το γεύμα.

4. Θα μπορούσες να πάρεις κάποιες καρκινογόνες τοξίνες

Οι αφλατοξίνες —τοξίνες που παράγονται από μύκητες που μπορούν να μολύνουν τη γεωργία και τα φυτά φιστικιών— συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και των νεφρών στους ανθρώπους. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δοκιμάζει τρόφιμα όπως τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο για αφλατοξίνες. Δεν έχουν αναφερθεί ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπήρξαν κρούσματα σε αναπτυσσόμενες και τροπικές χώρες. Αν και υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα να καταναλώσουμε αφλατοξίνες, μπορούμε να είμαστε σίγουρα ασφαλείς αν αγοράσουμε ένα αξιόπιστο φυστικοβούτυρο. Μάλιστα μελέτες διαπίστωσαν ότι τα αμερικανικά φιστίκια ήταν αρκετά κάτω από το ασφαλές όριο για αφλατοξίνες.

φυστικοβούτυρο

5. Θα είμαστε χορτάτοι για περισσότερο

Μια μικρή τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου του 2017 αποκάλυψε ότι η κατανάλωση φιστικιών σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη σνακ και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. «Τα φιστίκια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών σε βολική μορφή», λέει η Feller. Αν ψάχνουμε για ένα σνακ που θα μας κρατήσει ικανοποιημένους μέχρι το επόμενο γεύμα μας, ακόμα και λίγες μπουκιές φυστικοβούτυρου αλειμμένο σε ένα μήλο θα λειτουργήσουν, σε αντίθεση με ένα νόστιμο αλλά με πολλές θερμίδες σνακ, όπως τα πατατάκια, που θα μας αφήσουν ανικανοποίητους και θα μας κάνουν να ψάχνουμε ξανά φαγητό μια ώρα αργότερα.

Τούτου λεχθέντος, το φυστικοβούτυρο εξακολουθεί να είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε θερμίδες (περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα). «Το φυστικοβούτυρο είναι αυτό που αποκαλώ «τροφή ντόμινο», που σημαίνει ότι είναι εύκολο να φας περισσότερο από μια μερίδα», λέει η Cardwell. «Αν προσέχεις το βάρος σου, ίσως θέλεις να μετριάσεις το φυστικοβούτυρο που καταναλώνεις», εξηγεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: