Τι ώρα πρέπει να σταματήσεις να τρως το βράδυ για να διατηρήσεις το βάρος σου;

Προγραμμάτισε τα γεύματα σου σωστά και κέρδισε έξτρα οφέλη.

Elle 12 Μαρ. 22
Τι ώρα πρέπει να σταματήσεις να τρως το βράδυ για να διατηρήσεις το βάρος σου;

Η ιδέα ότι το να τρως μια μερίδα φαγητού μετά από μια δεδομένη ώρα θα αυξήσει τους πόντους στη μέση σου δεν είναι κάτι καινούργιο, επομένως μπορεί να αναρωτιέσαι: «Τι ώρα πρέπει να σταματήσω να τρώω το βράδυ;». Όσοι κάνουν δίαιτα προσθέτουν αυτό το «μη» στη λίστα των κανόνων τους όταν προσπαθούν να παρακολουθούν το βάρος τους. Αλλά προτού σκεφτείς να κλείσεις την κουζίνα όταν το ρολόι δείχνει 7 μ.μ., ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα.

Υπάρχουν μυριάδες λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να φάνε μετά από μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ, ειδικά αν είναι κοντά στη στιγμή που θα πάνε για ύπνο, λέει η Cara Harbstreet, MS, RD, LD, ιδιοκτήτρια του Street Smart Nutrition. Υπάρχει μια ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αποκοιμηθούν εάν είναι πολύ γεμάτοι ή ότι ο μεταβολισμός τους θα αυξηθεί και θα κάψει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της νύχτας, για παράδειγμα.

ώρα

Όταν πρόκειται να τροφοδοτήσεις το σώμα σου για απόδοση και ανάκαμψη, έχει περισσότερο να κάνει με το αν καταναλώνεις αρκετές θερμίδες με τη μορφή τροφών υψηλής ποιότητας, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, λέει η Harbstreet, παρά με τον ακριβή χρόνο που τις καταναλώνεις. Υποστηρίζει λοιπόν, ότι δεν υπάρχει γενική σύσταση για τις ατομικές διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, ειδικά για τους αθλητές. «Αν πούμε με οποιαδήποτε ευρεία γενίκευση ότι κανείς δεν πρέπει να τρώει μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, εκεί κάνουμε λάθος με τη διατροφή», λέει.

Και όσον αφορά την έρευνα, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για να μας πείσουν ότι το πότε καταναλώνεις τις θερμίδες σου έχει μεγάλη σημασία. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής δεν βρήκε σχέση μεταξύ του φαγητού μετά τις 5 μ.μ. και της αύξησης βάρους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.

Αλλά για εκείνους τους ανθρώπους που τρώνε δείπνο μετά τις 5 μ.μ.—οι περισσότεροι από εμάς!—τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια: Μια μελέτη σε παιδιά και εφήβους που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι το φαγητό μετά τις 8 μ.μ. επίσης δεν οδήγησε σε αύξηση βάρους.

ώρα

Για τους αθλητές, λέει η Harbstreet, μπορεί ακόμη και να είναι επωφελές να έχουν ένα μικρό σνακ ή ένα γεύμα πριν τον ύπνο, ειδικά σε περιόδους έντονης προπόνησης. Όσον αφορά την πρωτεΐνη, για παράδειγμα, είναι ωφέλιμο να καλύπτεις τις ανάγκες σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά, λέει η Harbstreet, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση λίγης πρωτεΐνης καζεΐνης – το είδος που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά – μπορεί να υποστηρίξει τη βέλτιστη μυϊκή αποκατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας . Η Harbstreet προτείνει ένα κομμάτι string cheese ή ένα μικρό ποτήρι γάλα σοκολάτας.

Είναι πολύ πιο σημαντικό να εξετάζεις τι τρως και πόσο από αυτό από ό,τι πότε το τρως. «Τα σώματά μας είναι αποτελεσματικά και έξυπνα, αλλά δεν λειτουργούν σε 24ωρο ρολόι», λέει η Harbstreet. «Δεν υπάρχει κουμπί επαναφοράς τα μεσάνυχτα. Το σώμα σας δεν νοιάζεται ούτε ξέρει». Τούτου λεχθέντος, ναι, υπάρχει κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να παίζει ρόλο στο πώς τα άτομα ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας, αλλά αν διαταράσσεις τον κύκλο του ύπνου σου και τρώτε όλες τις ώρες της νύχτας, αυτό δεν είναι το ίδιο με το να έχεις ένα μικρό επιδόρπιο στις 7:05 μ.μ. Εάν πεινάς πριν κοιμηθείς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν τροφοδοτείς αρκετά το σώμα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα. «Αν ακολουθούμε τους «κανόνες», απομακρυνόμαστε από τη διαισθητική νοοτροπία, η οποία είναι να ακούμε το σώμα μας και να μαθαίνουμε τι σημαίνουν πραγματικά αυτά τα σήματα και οι ενδείξεις», λέει η Harbstreet.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: