Αυτή η διατροφική συνήθεια καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης #έρευνα

Η διατροφή σου μπορεί να σε κρατά νέα ή μπορεί να σε γερνάει πρόωρα.

Elle 28 Μαρ. 22
Αυτή η διατροφική συνήθεια καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης #έρευνα
Cover photo: @marine_diet

Το να μεγαλώνεις μπορεί να είναι αναπόφευκτο, αλλά ορισμένες από τις επιλογές του τρόπου ζωής που κάνεις θα μπορούσαν είτε να επιταχύνουν τη διαδικασία είτε να την επιβραδύνουν. Για παράδειγμα, πιθανότατα γνωρίζεις ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα κάνει το να ζήσεις μέχρι τα 100 λιγάκι πιο δύσκολο, ενώ η τακτική άσκηση θα σε κρατά υγιή και γεμάτη ενέργεια καθώς μεγαλώνεις. Τώρα, μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η διατήρηση μίας μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη γήρανση.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 4.500 ενήλικες ηλικίας 35 ετών και άνω, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους μέσω ενός ερωτηματολογίου σχετικά με το πόσο συχνά τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα και συγκρίνοντας αυτές τις πληροφορίες με δείκτες στο αίμα των συμμετεχόντων που υποδεικνύουν βιολογική γήρανση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, όσο πιο πιστά ακολουθούσαν διατροφικές τους συνήθειες τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, τόσο λιγότερο οι συμμετέχοντες έδειχναν σημάδια γήρανσης.

Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια σχέση και μεταξύ της δίαιτας DASH και της καθυστερημένης γήρανσης. Η δίαιτα DASH, η οποία είναι ένα πρότυπο διατροφής που προωθεί το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των ΗΠΑ για την πρόληψη και τον έλεγχο της υπέρτασης, περιλαμβάνει ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε από διάφορες ομάδες τροφίμων κάθε μέρα.

γήρανση

«Αυτή η μελέτη ενισχύει όσα γνωρίζουμε για τη δίαιτα MIND, η οποία είναι ένα υβρίδιο της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, που πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ένας απίστευτα ευεργετικός συνδυασμός για την καρδιαγγειακή και γνωστική υγεία», λέει η Jessica Levinson, MS, RDN, CDN, culinary nutrition και communications dietitian με έδρα το Westchester της Νέας Υόρκης. «Οι βασικές συστάσεις από αυτές τις δύο δίαιτες (και τη δίαιτα MIND) έχουν να κάνουν με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων, οσπρίων, άπαχου κρέατος, ψαριού, υγιών λιπαρών, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και δημητριακών ολικής αλέσεως», εξηγεί.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποψιάζονται ότι ο λόγος που αυτές οι δίαιτες φαίνεται να καταπολεμούν τη γήρανση μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά, έχουν συνδεθεί με μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς προστασίας από πολλές ασθένειες, όπως ορισμένοι καρκίνοι, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, οστεοπόρωση και άλλα.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και γήρανση των κυττάρων, ενώ τα φρέσκα, φυτικά τρόφιμα (που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες-ουσίες που δρουν ως αντιοξειδωτικά) καταπολεμούν τη φλεγμονή, κάτι που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση», σημειώνει η Elena Paravantes, RDN, Mediterranean Diet expert και συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής για αρχάριους «The Mediterranean Diet Cookbook».

Η Paravantes τονίζει ότι σχεδόν όλα τα τρόφιμα στον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν πολυφαινόλες και προτείνει να κάνεις το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο την κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σου. Επιπλέον, συνιστά γεύματα φυτικής προέλευσης με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, βότανα και λαχανικά από την οικογένεια allium (σκέψου δύσοσμα και γευστικά λαχανικά, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το σχοινόπρασο).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: