Μπορεί το φαγητό της επόμενης μέρας να είναι πιο υγιεινό από το φρέσκο; #έρευνα

Τα ζυμαρικά είναι το νούμερο ένα φαγητό που πολλοί επιλέγουν καθημερινά ως την γρήγορη και εύκολη λύση. Τι θα έκανες όμως αν μάθαινες πως τα κρύα μακαρόνια και ακόμη περισσότερο τα μακαρόνια που ζεσταίνουμε ξανά, είναι θρεπτικά καλύτερα από τα φρέσκα; Βρήκαμε την έρευνα που το αποδεικνύει!

Σοφία Δρούγκα 17 Απρ. 21
Μπορεί το φαγητό της επόμενης μέρας να είναι πιο υγιεινό από το φρέσκο; #έρευνα

Με τα ζυμαρικά να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή, η ανακάλυψη πως τα αγαπημένα μας μακαρόνια υπάρχει εύκολος τρόπος να είναι ακόμη πιο θρεπτικά είναι μια μικρή ανατροπή στα όσα πιθανότατα πιστεύαμε ως τώρα για το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, όταν ο Δρ. Denise Robinson από το Πανεπιστήμιο του Surrey, συνεργάστηκε με το BBC2 TV show για την εκπομπή “Trust Me, I’m a Doctor”. Σε ένα από τα επεισόδια, υπήρχαν εθελοντές που στα πλαίσια του πειράματος κατανάλωσαν ζεστά, κρύα και έπειτα ξαναζεσταμμένα μακαρόνια σε διαφορετικές μέρες, χρησιμοποιόντας την ίδια σως.

φαγητό

Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν ήταν το αναμενόμενο. Tα κρύα ζυμαρικά φάνηκε να προκαλούν μια μικρότερη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ τα ξαναζεσταμμένα ζυμαρικά έδειξαν μια ακόμη μικρότερη αύξηση- 50% λιγότερο από τα φρεσκομαγειρεμένα.

Το συμπέρασμπα είναι πως η ψύξη και η επαναθέρμανση των ζυμαρικών μετατρέπει το κανονικό άμυλο στα τρόφιμα σε κάτι που ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο», πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα σάκχαρα που περιέχουν τα ζυμαρικά δεν απελευθερώνονται στο σώμα μας και επομένως λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες ενώ ουσιαστικά καταναλώνουμε το ίδιο ακριβώς φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανθεκτικό άμυλο είναι ανθεκτικό στα ένζυμα στο σώμα μας, γεγονός που το καθιστά άπεπτο.

φαγητό

Το ανθεκτικό άμυλο έχει όμως και άλλα οφέλη. Η λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτή των ινών στο σώμα μας, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της πέψης, και όταν φτάνει στο κάτω έντερο, τροφοδοτεί ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή χημικών ουσιών που με στη σειρά τους βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την βέλτιστη καρδιαγγειακή μας υγεία.

Δεν είναι μόνο η εκπομπή αυτή που πρωτοπόρησε όμως αυτές τις ανακαλύψεις.Μια έρευνα των ΗΠΑ βρήκε παρόμοια αποτελέσματα και ο Δρ Robertson προχώρησε σε μια ακόμη πιο εκτεταμένη μελέτη για τη σχέση του διαβήτη με το φαινόμενο.

Αν και οι παραπάνω έρευνα σίγουρα δεν σημαίνει ότι τα ζυμαρικά είναι ξαφνικά ένα γεύμα που θα πρέπει να καταναλώνουμε τρεις φορές την ημέρα, παρά μόνο πως το να ξαναζεσταίνεις τα ζυμαρικά σου, σε αντίθεση με το να τα καταναλώνεις φρέσκα κατευεθείαν από την κατσαρόλα, τα καθιστά λίγο καλύτερα για το σώμα σου!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT