Let’s talk TRX: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γυμναστική με ιμάντες από τη Δήμητρα Μάρκου

Κάθε εβδομάδα, ανακαλύπτουμε τα ωφέλη ακόμη μιας μεθόδου εκγύμνασης. Το καλοκαίρι άλλωστε πλησιάζει και εμείς συγκεντρώνουμε τους καλύτερους trainer να μας συστήσουν και να μας δείξουν κάθε γυμναστική ξεχωριστά. Αυτή την εβδομάδα, πάμε να δούμε όσα θέλεις να γνωρίζεις για το TRX.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη Σοφία Δρούγκα
Σοφία Δρούγκα 09 Απρ. 21
Let’s talk TRX: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γυμναστική με ιμάντες από τη Δήμητρα Μάρκου

Mια πληροφορία που λίγοι πιθανότατα γνωρίζουν, είναι πως το TRX πήρε το όνομά του, από την ομώνυμη εταιρία κατασκευής ιμάντων και λοιπόν οργάνων γυμναστικής που ήταν πρωτοπόρα στο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, πλέον περιγράφουμε συνολικά την γυμναστική με ιμάντες. Όμως, όπως έχει συμβεί και με πολλά άλλα προϊόντα, το TRX έμεινε στο μυαλό μας και στα γυμναστήριά μας ως ο ορισμός αυτού το είδους γυμναστικής.

Το TRX γνωστό και ως Total Resistance exersise, αναπτύχθηκε από έναν Αμερικανό πεζοναύτη, τον Randy Hetrick. Η χρήση των ιμάντων TRX αξιοποιεί τη βαρύτητα για να παρέχει την κατάλληλη επιβάρυνση στον ασκούμενο, η οποία αλλάζει σε ευκολότερη ή δυσκολότερη ανάλογα με την τοποθέτηση του σώματος.

trx

Η ιδέα ξεκίνησε το 1997, πολύ απλά όταν ο Hetrick ήθελε να ξεφύγει από τις κάμψεις χεριών ως άσκηση ενδυνάμωσης και άρχισε να χρησιμοποιεί τη jiu-jitsu ζώνης και ιμάντες αλεξίπτωτου, για να καταλήξει στην τελική μορφή του TRX το 2001. Το 2017 φθάσαμε και στον εορτασμό Παγκόσμιας μέρας TRX την 25 Ιανουαρίου!

Μαζί μας η fitness instructor Δήμητρα Μάρκου που μας συντροφεύει κάθε εβδομάδα με τα αθλητικά προγράμματα μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, και χρησιμοποιεί το TRX ως μέρος τη προπόνησής της αλλά και στα μαθήματά της.

Εμείς ρωτήσαμε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη τα 5 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την προπόνηση με ιμάντες και εκείνη όχι μόνο μας απάντησε, αλλά δημιούργησε και ένα mini workout για εμάς που θέλουμε να ξεκινήσουμε άμεσα, αλλά δεν ξέρουμε πως!

trx

1. Τι περιλαμβάνει το ασκησιολόγιο του TRX

Η μεθοδολογία εκγυμνασης με ιμαντες trx περιλαμβάνει ασκησιολογιο για την ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης ,την μυϊκή αντοχή, και στην απώλεια λίπους .Αποτελεί έτσι, έναν ολοκληρωμένο τρόπο προπόνησης για τη γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης

2. Ποιά είναι τα οφέλη και ποιές περιοχές του σώματος γυμνάζει;

α. Είναι ιδανικό για όλα τα επίπεδα
Δεν έχει σημασία το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι! Το TRX ταιριάζει σε όλους. Αλλάζοντας ελαφρά τη θέση του σώματος, η επιβάρυνση μπορεί  να αυξηθεί ή να μειωθεί για τους μύες σου και με αυτό τον τρόπο γίνεται προσιτό σε όλα τα επίπεδα.

β.Βελτιώνει την αντοχή και τη δύναμη

Εκτός από τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, ενδυναμώνονται οι πνεύμονες και η καρδιακή αντοχή, με μια απλή τροποποίηση στην ταχύτητα της άσκησης.

γ.Η επιβάρυνση του σώματος είναι χαμηλή

Λόγω της φύσης της που σχετίζεται με την αιώρηση, η εκγύμναση με TRX έχει πολύ χαμηλό αντίκτυπο στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρθρώσεις σου θα επιβαρυνθούν ελάχιστα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επομένως υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος τραυματισμού, και ως εκ τούτου μπορείτε να γυμναστείς όσο σκληρά θές!

Ενα πρόγραμμα προπόνησης TRX προπονεί ολοκληρωτικά αφού συμμετέχει όλο το σώμα και ενδυναμώνει ειδικά και εστιασμένα περισσότερο το κέντρο του κορμού. Γυμνάζει δηλαδή όλο το σώμα, ενώ παράλληλα “δουλεύει” περισσότερο τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους για την σταθεροποίηση του σώματος με σκοπό την σωστή διεκπεραίωση των ασκήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την αποφυγή κάθε είδους τραυματισμού.

trx

3. Μπορούν όλοι να κάνουν TRX ή παίζει ρόλο η φυσική κατάσταση; 

Η μεθοδολογία εκγύμνασης με ιμάντες trx μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, καθώς με την τροποποίηση της θέσης του σώματος του ασκούμενου κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν από πάρα πολύ εύκολες- για αρχάριους – μέχρι πάρα πολύ δύσκολες – για προχωρημένους και αθλητές. Αντενδείξεις υπάρχουν μόνο για τα άτομα που κάποιος πιθανός τραυματισμός, τους απαγορεύει να γυμναστούν γενικά.

4. Που μπορούμε να προπονηθούμε με τη μέθοδο του TRX;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεθοδολογίας εκγύμνασης με ιμάντες trx είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού! Εμείς την εντάσσουμε συνεχώς στα προγράμματα του καινούριου μας γυμναστηρίου ΑctionBox1 της Actiontraining SL που βρίσκεται στα γήπεδα του τέννις στο ΟΑΚΑ.

trx

5. Μπορείς να μας προτείνεις ένα ενδεικτικό workout για αρχάριους;

Μπορείτε να βρείτε ένα ενδεικτικό Trx workout στο παρακάτω βίντεο! Κάθε εβδομάδα, ανεβαίνουν πολλά και διαφορετικά workouts που καλύπτουν όλες τις μυικές ομάδες, για να μπορούμε να προπονηθούμε εύκολα και γρήγορα από το  σπίτι ή σε κάποιον υπαίθριο χώρο! Καλή μας προπόνηση!

https://www.instagram.com/p/CNB-3JkgpKW/

Μπορείς να ακολουθήσεις την fitness instructor Δήμητρα Μάρκου στο Instagram για περισσότερες πληροφορίες και mini workouts για όλους!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

#Δήμητρα Μάρκου
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: