Σίγουρα ξέρεις τα ρητά: «Δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής!» και «Δες το ποτήρι μισογεμάτο!». Αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές στο T.H. Chan School of Public Health του Harvard διαπίστωσε ότι για τις γυναίκες, το να είναι αισιόδοξες μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο να ζήσουν περισσότερο, ανεξάρτητα από τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή τους.
Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την αισιοδοξία και άλλους θετικούς ψυχολογικούς παράγοντες με τη μακροζωία πέραν των 85 ετών στις γυναίκες, αλλά οι ομάδες που είχαν μελετήθεί αποτελούνταν κυρίως από λευκές γυναίκες. Αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, συμβάλλει στην κάλυψη ενός απαραίτητου κενού στην έλλειψη ένταξης όλψν των φυλετικών και εθνοτικών ομάδων στην έρευνα για τη δημόσια υγεία.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 159.255 συμμετέχοντες στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών—ηλικίας από 50 έως 79 ετών—για περισσότερα από 25 χρόνια. Γυναίκες από διάφορες φυλές και εθνότητες συμμετείχαν στη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 25% των πιο αισιόδοξων συμμετεχόντων είχε κατά 5,4% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσει πέραν των 90 ετών, από το 25% που ήταν λιγότερο αισιόδοξο. Αυτές οι τάσεις ίσχυαν και κατά την προσαρμογή σε δημογραφικά στοιχεία, χρόνιες παθήσεις υγείας και κατάθλιψη. Βασικά, η δύναμη της αισιοδοξίας μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σου σχεδόν σε όλα τα σενάρια.
«Αν και η ίδια η αισιοδοξία μπορεί να επηρεαστεί από κοινωνικούς δομικούς παράγοντες, όπως η φυλή και η εθνικότητα, η έρευνά μας δείχνει ότι τα οφέλη της αισιοδοξίας μπορεί να ισχύουν σε διαφορετικές ομάδες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hayami Koga, MPH, διδακτορικός φοιτητής στο Harvard Chan School., σε δελτίο τύπου.
«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική και αρκετά συναρπαστική καθώς η έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη της αισιοδοξίας μπορεί στην πραγματικότητα να ισχύουν σε διαφορετικές ομάδες», λέει η Deepika Chopra, PsyD, γνωστή ως «The Optimism Doctor», παρουσιάστρια του Looking Up Podcast και ιδρύτρια του «Things Are Looking UP». «Η έρευνα δείχνει ότι μια πιο αισιόδοξη νοοτροπία σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευτυχίας, της μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή, της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας, της μακροζωίας, της αύξησης του καθορισμού στόχων και της επίτευξης τους (ακόμα και μετ’ εμποδίων), της χαμηλότερης αντιδραστικότητας στο άγχος, της καλύτερη αυτοεκτίμηση, της αυτοπεποίθηση και των πιο ουσιαστικών σχέσεων», λέει.
Το συμπέρασμα για την Koga είναι μια νέα επενθύμιση για να ξανασκεφτούμε πώς ορισμένες αποφάσεις επηρεάζουν την υγεία μας και να δώσουμε βάρος στην αξία της αισιοδοξίας. Αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά σε αρνητικούς παράγοντες και τις συσχετίσεις τους με τη συνολική υγεία και ευεξία μας, τώρα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για να υποστηρίξουν τη μετατόπιση της εστίασης στη θετικότητα.
«Παρά το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το να είσαι αισιόδοξος δεν σημαίνει να είσαι πάντα θετικός και σίγουρα δεν είναι να είσαι «εκτός πραγματικότητας»», λέει η Koga. «Ένας αληθινά αισιόδοξος είναι κάποιος που έχει επίγνωση των οδοφραγμάτων και των οπισθοδρομήσεων ή των λιγότερο ιδανικών καταστάσεων που συμβαίνουν στη ζωή όλων μας, αλλά τις βλέπει ως προσωρινές και ως πράγματα που έχει τη δύναμη να ξεπεράσει», εξηγεί.
Η Δρ. Chopra συμφωνεί ότι η μελέτη είναι ένας επιβεβαιωτικός δείκτης ότι η αισιοδοξία θα μπορούσε να είναι ένας νέος πιθανός παράγοντας για την προώθηση της μακροζωίας και μια πιο φιλική προς την υγεία προσέγγιση της γήρανσης σε πολλούς διαφορετικούς τύπους πληθυσμών. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να αυξήσουμε την αισιοδοξία στην καθημερινότητά μας ζει», λέει. «Η ανάπτυξη μιας πρακτικής οπτικής απεικόνισης, το να μπορούμε να οραματιζόμαστε ευνοϊκά αποτελέσματα και να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο τον μελλοντικό μας εαυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης αισιοδοξίας», συμπληρώνει.
Άλλοι τομείς όπως η κίνηση, ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους και η εξάσκηση της αυθεντικότητας είναι επίσης βασικοί τρόποι με τους οποίους η Δρ. Chopra προτείνει για την ανθέρρυνση μίας συμπεριφορά που εστιάζει στην αισιοδοξία. «Με μικρούς τρόπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η εξάσκηση στην αλλαγή της οπτικής μας, η αμφισβήτηση πεποιθήσεών που μας αυτοπεριορίζουν, η στήριξη στις δυνάμεις μας, το να περιτριγυρίζουμε τον εαυτό μας με αισιόδοξους ανθρώπους και το να γιορτάζουμε τις μικρές μας νίκες, είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εργαστούμε για πιο αισιόδοξη νοοτροπία». Σήκωσε, λοιπόν, αυτό το μισογεμάτο ποτήρι για μια πρόποση στο μέλλον σου!