Πώς τα φυτά ευνοούν τη μακροζωία; #έρευνα

Όντας η νούμερο ένα τάση της χιλιετίας σήμερα, τα φυτά αποδεικνύεται πλέον και ερευνητικά πως κάνουν πολλά περισσότερα για μας από το να ομορφαίνουν απλά τους χώρους και να εμπλουτίζουν τη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Σοφία Δρούγκα 15 Απρ. 21
Πώς τα φυτά ευνοούν τη μακροζωία; #έρευνα

Πολλές από εμάς έχουν θελήσει να εντάξουν λίγο «πράσινο» στο σπίτι τους. Γνώριζες όμως πως τα φυτά δεν έχουν μόνο καλαίσθητες διακοσμητικές ιδιότητες αλλά και πραγματικά οφέλη στη σωματική και ψυχική σου υγεία; Την απάντηση έδωσε για άλλη μια φορά η επιστήμη.

φυτά

Σύμφωνα με μια σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που ζουν σε σπίτια γεμάτα φυτά έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και είναι πιο ευτυχισμένες από τις φίλες τους που δεν τα επιλέγουν ως διακοσμητικά χώρου. Η οκταετής μελέτη εστίασε στις γυναίκες που ζουν σε σπίτια που περιβάλλονται από βλάστηση ή διακοσμούνται με φυτά. Τελικά, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν κοντά στη βλάστηση φάνηκαν να έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνες που κατοικούν σε περιοχές με λιγότερη βλάστηση.

«Ήμασταν έκπληκτοι που παρατηρήσαμε τόσο ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της αυξημένης έκθεσης στο πράσινο και των χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας», δήλωσε ο Peter James, ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Σχολείου Harvard Chan.

«Ήμασταν ακόμη πιο έκπληκτοι που βρήκαμε στοιχεία ότι ένα μεγάλο μέρος του φαινομενικού οφέλους από τα υψηλά επίπεδα βλάστησης φαίνεται να σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία».

φυτά

Ενώ σίγουρα το να ζείς με αφθονία φυτών διακόσμησης εσωτερικού χώρου, με το να βρίσκεσαι κοντά σε φυσικό, υπαίθριο πράσινο, δεν είναι ίδιο, τα βασικά οφέλη παραμένουν.

Με την πάροδο των ετών, πολλές μελέτες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα θετικά που σχετίζονται με φυτά εσωτερικού χώρου, όπως τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τις θετικές αλλαγές στην δραστηριότητα του εγκεφάλου, στην αποφόρτιση της έντασης των μυών και τέλος στη βελτίωση της καρδιακής δραστηριότητας. Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεσαι πως ίσως να έχεις ένα παραπάνω κίνητρο να εντάξεις τελικά τα φυτά στη ζωή σου και στο σπίτι σου!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ,

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT