Cover photo: @onparledemode
Τα coffee shops ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές μέρος για επίσκεψη μετά την άρση των περιορισμών της καραντίνας. Το πρώτο ήταν οι φίλοι μας, όπως διαπίστωσε μία έρευνα από την ομάδα πληροφοριών Allegra. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εθισμένοι στον καφέ. Ας είμαστε ειλικρινείς ωστόσο, ο καφές έχει κακή φήμη, ιδιαίτερα για όποιον πίνει ήδη την τρίτη κούπα της ημέρας πριν από τις 10 το πρωί. Τι είναι όμως αυτό που μας ανησυχεί τόσο όσον αφορά τον καφέ;
«Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συστατικό του καφέ που είναι κακό για εμάς», εξηγεί η διατροφολόγος Emilia Thompson PhD. «Μάλλον, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπερβαίνουμε κατά πολύ την ποσότητα της καφεΐνης που έχουμε συνηθίσει και αυτό μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες διαταραχές στον οργανισμό μας». Αυτές μπορεί να κυμανθούν από αυξημένη αρτηριακή πίεση έως άγχος. Βέβαια τονίζει ότι αυτό τείνει να συμβαίνει σε εκείνους που ήδη εκδηλώνουν άγχος ή σε εκείνους που δεν είναι συνηθισμένοι στην καφεΐνη». Σε οργανισμούς συνηθισμένους στην κατανάλωση καφέ, αυτές οι αρνητικές επιδράσεις εντοπίζονται συνήθως μόνο σε πολύ υψηλές δόσεις (πάνω από 500 mg, ή πέντε φλιτζάνια καφέ). Τα δύο φλιτζάνια, τα οποία είναι μια πιο ρεαλιστική ποσότητα για κατανάλωση, δεν φαίνεται να έχουν κανένα αρνητικό αποτέλεσμα.
Στην πραγματικότητα, ο καφές έχει συσχετιστεί με μείωση του διαβήτη τύπου 2, λόγω των πολυφαινολών, ενός αντιοξειδωτικού που περιέχει, καθώς και του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Περαιτέρω μελέτες που διερευνούν την επίδραση της καφεΐνης στον εγκέφαλο έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ μπορούν να βιώσουν βελτιωμένο κινητικό έλεγχο.
Ωστόσο, πριν φτάσεις στη δεύτερη ή τρίτη ή τέταρτη κούπα, σκέψου πρώτα πόση καφεΐνη είναι πάρα πολλή καφεΐνη; Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Αλλά αυτό που επηρεάζει σημαντικά ένα άτομο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό για ένα άλλο, οπότε είναι καλύτερο να λάβετε υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες. 3-5mg/kg σωματικού βάρους είναι μια πρόχειρη δόση και λειτουργεί περίπου στα 200-350mg (ή δύο-τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα για ένα άτομο 70kg), σύμφωνα με την EFSA.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ αναφέριε ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν κάθε καφεΐνη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας λέει ότι η κατανάλωση 200 mg ή λιγότερο την ημέρα δεν πρέπει να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη μητέρα ή το μωρό.
Η Thompson τονίζει επίσης ότι ιδανικά πρέπει να αποφύγεις την κατανάλωση καφεΐνης εντός 10 ωρών από την ώρα που κοιμάσαι συνήθως. Μελέτες δείχνουν ότι μεμονωμένες δόσεις 100mg καφεΐνης (περίπου ένα φλιτζάνι καφέ) μπορεί να αυξήσουν την ώρα που χρειάζεσαι για να πέσεις για ύπνο και να μειώσουν τη διάρκεια ύπνου σε ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται κοντά στην ώρα του ύπνου.
Αλλά, ας μην ξεχνάμε ότι η ενίσχυση της ενέργειας δεν είναι πάντα κακή: «Ο καφές πριν την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της κόπωσης και στη αύξηση της έντασης της άσκησης», λέει η Emilia, καθιστώντας το τέλειο ποτό για πριν την προπόνηση.