Αυτήν την εποχή του χρόνου αλλάζουμε το φως του ήλιου με αυτό των κεριών για να νιώσουμε αυτήν την γλυκιά θαλπωρή και ατμόσφαιρα που προσφέρει η φλόγα τους. Ενώ είναι δελεαστικό να τα κρατάμε αναμμένα όλη τη νύχτα, υπάρχει ένα όριο στο πόσο χρόνο πρέπει να καίει ένα κερί. Πότε όμως είναι ώρα να το σβήσουμε;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η ποιότητα του αέρα. Η Lara Adler, εμπειρογνώμωνας περιβαλλοντικών τοξινών και πιστοποιημένη προπονήτρια ολιστικής υγείας, λέει ότι τα αρωματικά κεριά μπορούν να απελευθερώσουν μικρές πτητικές οργανικές ενώσεις όπως βενζόλιο, τολουόλιο και φορμαλδεΰδη στον αέρα, τα οποία σε υψηλές δόσεις είναι επιβλαβή για την υγεία.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα των New York Times, το κάψιμο ενός κεριού στο σπίτι είναι απίθανο να εκπέμπει αρκετά σωματίδια για να βλάψει την υγεία μας. Ωστόσο, η Adler επισημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων είναι πάντα πιο ανησυχητική κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν τείνουμε να κρατάμε τα παράθυρά μας κλειστά όλη την ημέρα.
Έτσι, εάν παρατηρήσουμε κάποιον ερεθισμό, φαγούρα στο λαιμό, υγρά μάτια ή πονοκέφαλο μετά το άναμμα ενός αρωματικού κεριού, είναι σημάδι ότι πρέπει να το σβήσουμε κι αν οπωσδήποτε θέλουμε το φως του να προτιμήσουμε μία επιλογή χωρίς άρωμα.
Πέρα από αυτό, ενα κερί είναι αφαλές να το καίμε έως και τέσσερις ώρες με ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιστό ως πρόσθετη προφύλαξη. Έτσι κι αλλιώς οι ειδικοί τοξικολόγοι συνιστούν τον χειμώνα να ανοίγουμε τα παράθυρα μέσα στην ημέρα για να ανανεώνεται ο αέρας των εσωτερικών χώρων. Επίσης σύμφωνα με τους κατασκευαστές, μετά από τέσσερις ώρες τα περισσότερα κεριά αρχίζουν να χάνουν το άρωμά τους, ενώ τα φυτίλια τους αρχίζουν να χαλάνε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο κάψιμο του κεριού.
Τα κεριά που κατασκευάζονται από παραφίνη που προέρχεται από πετρέλαιο τείνουν να είναι χειρότερα για την ποιότητα του αέρα (και του πλανήτη) από αυτά που κατασκευάζονται από κερί μέλισσας ή σόγια. Επέλεξε λοιπόν, κεριά από σόγια ή κερί μέλισσας, αρωματισμένα με αιθέρια έλαια φυσικής προέλευσης και με ετικέτα που αναφέρει ότι δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις.
Η Adler σημειώνει ότι ακόμη και τα πιο καθαρά κεριά μπορούν να επιδεινώσουν όσους έχουν ευαισθησίες. «Όλα τα κεριά, ανεξάρτητα από το αν έχουν πρόσθετα χρώματα ή αρώματα και αν αυτά τα αρώματα είναι συνθετικά ή φυσικά, παράγουν σωματίδια όταν καίγονται. Ακόμη και απουσία φθαλικών ενώσεων, πολλές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε σκευάσματα αρωμάτων είναι αλλεργιογόνες και μπορούν να λειτουργήσουν ως πυροδοτητές άσθματος». Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να δίνουμε σημασία στο πώς νιώθει το σώμα μας όταν καίει ένα κερί. Για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο αντίδρασης, μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερα παράθυρα, να τοποθετήσουμε το κερί μακριά μας ή να μετακινηθούμε σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο με καλύτερο αερισμό.
Τέλος, η μοριακή τοξικολόγος Rhea Mehta, Ph.D., λέει ότι ο καπνός που προέρχεται από ένα κερί που έχει σβήσει μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σωματίδια. Συνιστά λοιπόν να βάζουμε το κερί δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο αφού το σβήσουμε, για να φύγει ο καπνός, ειδικά αν μετά πρόκειται να κοιμηθούμε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- 3 αλλαγές στο σπίτι που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου
- Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να ξυπνάς στην ώρα σου το πρωί
- H Bella Hadid μιλά ανοιχτά για την ψυχική υγεία