Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως σοκολάτα για ένα μήνα;

Η σοκολάτα μπορεί να είναι γλυκιά, αλλά τα οφέλη από τη διακοπή της κατανάλωσης της ίσως είναι ακόμα πιο γλυκά.

Elle 14 Ιαν. 23
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως σοκολάτα για ένα μήνα;

Εάν είσαι λάτρης της σοκολάτας, σίγουρα δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με έρευνα, οι Αμερικανοί, κατά μέσο όρο, τρώνε περίπου 9,5 κιλά σοκολάτας ετησίως, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στους 10 κορυφαίους καταναλωτές σοκολάτας στον κόσμο. Αν πιστεύεις ότι είναι πολλά, τότε ρίξε μια ματιά στην Ελβετία. Εκεί κατά μέσο όρο κάθε άτομο απολαμβάνει περίπου 19,8 κιλά σοκολάτας ετησίως.

Παρόλο που η σοκολάτα είναι νόστιμη, ορισμένες παραλλαγές της μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.  Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία όταν την απολαμβάνουμε με μέτρο, αλλά άλλα είδη, όπως η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος, μπορεί να είναι γεμάτα με λίπος και πρόσθετη ζάχαρη.

«Για να λάβετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία από το κακάο, πρέπει να επιλέξεις μια μαύρη σοκολάτα με  70% κακάο ή περισσότερο», εξηγεί η διαιτολόγος Danielle McAvoy. «Το ποσοστό του κακάο σου λέει και το ποσοστό της ζάχαρης», λέει η McAvoy. Για παράδειγμα, εάν μια σοκολάτα επισημαίνεται με το ποσοστό του «50%», αυτό σημαίνει ότι αποτελείται από 50% κακάο και 50% ζάχαρη και γαλακτοκομικά.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Αλλά ακόμη και η υγιεινή μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα αν υπερκαταναλωθεί. Εάν αισθάνεσαι ότι η σοκολάτα επηρεάζει αρνητικά την υγεία σου, η διακοπή της κατανάλωσης της θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Το να κόψεις τη σοκολάτα μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά μπορεί να κάνει θαύματα τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα σου. Από μια καλύτερη νυχτερινή ξεκούραση μέχρι την εμπειρία λιγότερων εναλλαγών διάθεσης, ακολουθούν μερικές από τις συνέπειες της διακοπής της σοκολάτας για 30 ημέρες.

1. Θα αντιμετωπίσεις λιγότερες εναλλαγές διάθεσης

Όταν κόβουμε τη σοκολάτα, κόβουμε και τη ζάχαρη, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να έχει εξισορροπητική επίδραση στη διάθεσή μας. «Όταν εξαλείψεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, απαλλάσσεσαι από μία από τις κύριες αιτίες των εναλλαγών της διάθεσης και της ευερεθιστότητας», εξηγεί ο διατροφολόγος Jay Cowin. Ο Cowin εξηγεί ότι η ζάχαρη είναι μια τοξίνη που μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια σου, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί όλεθρο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, λιγούρες και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές», λέει.

2. Μπορεί να χάσεις βάρος

Δυσκολεύεσαι να πετύχετε τους στόχους σου για απώλεια βάρους; Η εξάλειψη της σοκολάτας από τη διατροφή σου, ακόμα κι αν είναι μόνο για ένα μήνα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θερμίδων και της ζάχαρης που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. «Επειδή τα πρόσθετα σάκχαρα συχνά κρύβονται σε τρόφιμα και ποτά, και πιο συγκεκριμένα στη σοκολάτα, μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθείς πόση ζάχαρη τρως κάθε μέρα», λέει ο Cowin, «η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να βελτιώσει τη συνολική σου υγεία».

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

3. Μπορεί να κοιμάσαι καλύτερα

Εάν φας πολύ σοκολάτα μέσα στην ημέρα, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το να κοιμηθείς το βράδυ μπορεί να είναι δύσκολο. Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και μπορεί να σε κρατήσει ξύπνια. Η McAvoy επισημαίνει ότι η καφεΐνη είναι εντάξει με μέτρο, αλλά αν είσαι κάποιος που πίνει καφέ το πρωί, η κατανάλωση σοκολάτας το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. «Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στο άγχος, επομένως η μείωση της ποσότητας που καταναλώνεις μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο χαλαρή», προσθέτει η ίδια.

4. Μπορεί να βιώσεις αυξημένη συναισθηματική επίγνωση

Αποφεύγοντας τη σοκολάτα για ένα μήνα, μπορεί να αναπτύξεις αυξημένη συναισθηματική επίγνωση που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προσεκτικής διατροφής. «Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η κατανάλωση σοκολάτας είναι ένας εύκολος τρόπος για να ηρεμήσεις τα άβολα συναισθήματα», λέει η Sylvia Gonsahn-Bollie, M.D., πιστοποιημένη γιατρός με ειδίκευση στην παχυσαρκίας και τη μεταβολική υγεία. «Όταν παράτησα τη σοκολάτα για ένα μήνα αναγκάστηκα να «νιωθώ τα συναισθήματά μου», προσθέτει, «Αυτή η συναισθηματική επίγνωση βοήθησε να βελτιώσω τη συνειδητή διατροφή μου», προσθέτει.

Η Δρ Bollie είπε επίσης ότι ένιωθε «μεγαλύτερη σύνδεση και διαύγεια» όταν δεν χρησιμοποιούσε φαγητό για να «καταπραΰνει» τα συναισθήματά της. «Αυτό είναι ένα κοινό μοτίβο που βλέπω με άλλους συναισθηματικούς τρώγοντες με τους οποίους συνεργάζομαι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού απώλειας βάρους», επισημαίνει.

5. Θα διατρέχεις χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Σε μια μελέτη του 2014 από την JAMA Internal Medicine, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης και του αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Αντικαθιστώντας τη σοκολάτας με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT